Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και οργή ακούσαμε τα νέα μέτρα, που αναγγείλατε εσείς και ο υπουργός των Οικονομικών την Κυριακή 2 Μαΐου 2010. Δεν θα κάνουμε κριτική στα νέα μέτρα, τα οποία θεωρούνται άδικα από τους περισσότερους έλληνες. Θα θέσουμε όμως ένα ερώτημα. Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Συνοπτικά, αυτά που προτείνουμε είναι τα εξής, πέρα φυσικά από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις παραχωρήσεις και τα άλλα έργα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που εδώ και πολύ καιρό μελετώνται από εσάς, αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση.

1. Μειώστε τις αδικίες. Αρχίστε τις περικοπές από τους προνομιούχους έλληνες. Αλλά ποιοι είναι οι προνομιούχοι έλληνες; Όλοι αυτοί, οι οποίοι έχοντας μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη και έχοντας απέναντί τους αδιάφορους πολιτικούς, πέτυχαν να αυξήσουν υπέρμετρα τις απολαβές τους. Στην κατηγορία αυτή προηγούνται οι βουλευτές, και οι εργαζόμενοι στην βουλή (με τους 16 μισθούς) και ακολουθούν οι δικαστικοί (οι περισσότεροι απλοί πτυχιούχοι, που έχουν τετραπλάσιες αποδοχές από τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης), οι εφοριακοί, οι τελωνιακοί κλπ. Για τον λόγο αυτό, βάλτε πλαφόν (οροφή) στις πάσης φύσεως ετήσιες απολαβές των βουλευτών, των υπουργών, και όλων όσων επικουρούν το έργο τους στη Βουλή ή στα γραφεία τους (υιούς, θυγατέρες, αδελφούς, ανιψιούς, κλπ.), καθώς και όλων των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, τις 36.000 ευρώ μικτά (δηλαδή 3.000 ευρώ το μήνα).

Μην μπερδεύεστε με τις καθαρές απολαβές, που κάποια golden boys και της δικής σας κυβέρνησης, σκόπιμα αναφέρουν στον τύπο για να καλύψουν τις εξωπραγματικές, για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα, απολαβές τους. Τα μικτά εισοδήματα λένε την αλήθεια. Το ίδιο πλαφόν πρέπει να βάλλετε και σε όλους τους άλλους προνομιούχους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, καθώς και όλων των επιχειρήσεων, που το ελληνικό δημόσιο είναι μέτοχος (πχ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, κλπ).

Όποιος δεν θέλει να δουλέψει με τις απολαβές αυτές στο δημόσιο, ο δρόμος του ιδιωτικού τομέα είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα. Ουδείς πρέπει να τους εμποδίσει (μάλιστα μπορεί να τους προσφερθούν και ηθικά κίνητρα – όχι φυσικά οικονομικά, όπως γινόταν στο παρελθόν) να μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα για να μεγαλουργήσουν και να καταξιωθούν εκεί.

2. Η αποχώρηση από την χώρα των παράνομων οικονομικών μεταναστών θα αποκαλύψει νέες θέσεις εργασίας, τις οποίες θα καλύψουν οι συνεχώς αυξανόμενοι άνεργοι έλληνες. Επιπλέον, η αποχώρηση των οικονομικών μεταναστών θα ανακουφίσει και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς θα μειωθεί η ζήτηση των υπηρεσιών τους (όπως πχ. των μέσων μαζικής μεταφοράς, των νοσοκομείων, της αστυνόμευσης κλπ).

3. Κόψτε τις σπατάλες. Για παράδειγμα, κάθε υπουργείο πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες του κατά 20% για το τρέχον έτος. Ο έλεγχος για την επίτευξη του στόχου θα γίνεται κάθε τρίμηνο. Αν το υπουργείο δεν έχει πετύχει τον στόχο του, τότε η ηγεσία του (υπουργός, υφυπουργός, γενικοί γραμματείς κλπ) θα πρέπει να απολύεται αυτοδίκαια.

4. Μειώστε τις τιμές. Όλες οι επιχειρήσεις, που πωλούν αγαθά στην Ελλάδα, θα πρέπει να υποχρεωθούν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να δηλώνουν εγγράφως στο Υπουργείο Οικονομίας, ότι δεν πωλούν τα προϊόντα τους αυτά ή παρεμφερή (δηλαδή με άλλες συσκευασίες) σε χαμηλότερες τιμές σε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης ή εάν το κάνουν να εξηγήσουν διεξοδικά (δηλαδή με στοιχεία), γιατί το κάνουν αυτό. Η υπεύθυνη δήλωση θα υπογράφεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή τον Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης. Σε περίπτωση, που αρνηθούν να δώσουν τα στοιχεία ή δεν κριθούν ικανοποιητικές οι εξηγήσεις τους, θα τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα. Επιπλέον, θα πρέπει να διαλυθούν τα διάφορα καρτέλ, που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Είναι γνωστό, ότι στην Ελλάδα 2-3 επιχειρήσεις κατέχουν το 80% της εμπορίας και διακίνησης του κάθε αγαθού. Εάν δεν θέλετε να μειώσετε το μέγεθος τους (για να έχουν το μέγεθος, που είναι απαραίτητο να ανταγωνίζονται τους ξένους – επιχείρημα μάλλον αμφιλεγόμενο), να ελέγξετε τη δράση τους (δηλαδή να μην χρεώνουν υπερβολικά τους έλληνες καταναλωτές).

5. Εξαλείψτε ή μειώστε τους «ενδιάμεσους» στη διακίνηση και εμπορία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, θέμα που έχει συζητηθεί ήδη από πολλούς.

6. Αναπτύξτε την οικονομία. Αυτό δεν μπορείτε να το επιτύχετε εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, διότι «δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για σάλιο», όπως ανέφερε κάποιος από τους υπουργούς σας. Κατά συνέπεια καλέστε τους έλληνες και ξένους επενδυτές, να επενδύσουν σε τομείς, που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς και σ’ εκείνους με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Τέτοιοι είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό (η Ελλάδα έχει πολλούς επιστήμονες, οι οποίοι υποαπασχολούνται ή ετεροαπασχολούνται). Εάν προσθέσετε την παιδεία και τις υποδομές (δρόμους, λιμάνια κλπ), τότε έχετε τους κλάδους, που θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή σας. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεστε ένα μόνο νόμο, που δημιουργεί ένα γραφείο (κάτι σαν ΚΕΠ), που θα αναλαμβάνει μέσα σε μια εβδομάδα να καλύψει όλες τις γραφειοκρατικές αποφάσεις και συγχρόνως ο νόμος αυτός θα καταργεί όλους τους άλλους, που εμποδίζουν την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών. Περιττό φυσικά να σας αναφέρουμε ότι για να γίνουν ελκυστικές οι επενδύσεις αυτές, στο σημείο που έχει φτάσει η ελληνική οικονομία, η μόνη περίπτωση είναι να προσφερθεί μηδενική (ή σχεδόν μηδενική) φορολόγηση κερδών για περίοδο τουλάχιστον δέκα ετών.

7. Εξαλείψτε την παράλογη πρακτική των εργατικών συνδικάτων. Κάθε τρεις και λίγο κάποιοι συνδικαλιστές κλείνουν το κέντρο της Αθήνας, τα λιμάνια και εμποδίζουν όσους θέλουν να εργαστούν. Αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει με κάθε νόμιμο τρόπο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αν δεν πάρετε τα προτεινόμενα μέτρα, τότε πολύ σύντομα, φοβόμαστε – μέχρι ίσως τον Οκτώβριο το αργότερο – ότι μπορεί να υπάρχουν κοινωνικές αναταραχές και να απειλείται η σωματική ακεραιότητα των στελεχών σας. Δυστυχώς για εσάς θα είστε η διέξοδος της οργής του ελληνικού λαού.

Πάρτε τα μέτρα αυτά τώρα. Πάρτε τις αποφάσεις σας τώρα, γιατί αργότερα θα είναι πολύ αργά. Οι καιροί ου μενετοί.

Δημήτρης Βασιλείου

Καθηγητής Τραπεζικής Διοίκησης

Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Νικόλαος Ηρειώτης

Αναπληρωτής Καθηγητής Λογιστικής

Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.