Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνηςΣε τριετές πλαίσιο συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες κατέληξε η κυβέρνηση

Σε τριετές πλαίσιο συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες κατέληξαν τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ η κυβέρνηση κατέληξε και σε κατ' αρχήν συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για το ίδιο θέμα. «Δεν πρέπει να υπάρξει απολύτως καμία έλλειψη φαρμάκων» τονίζει η υπουργός Οικονομίας.

Σε τριετές πλαίσιο συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες κατέληξαν κατέληξαν τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας λειτουργίας, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Επίσης, η κυβέρνηση κατέληξε σε κατ’αρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους της πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών για την μείωση των κερδών των φαρμακείων με την θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω rebate.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν» δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των φαρμάκων με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Εργασίας Ανδ. Λοβέρδο και Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και τους θεσμικούς φορείς.

Μετά τη συνάντηση, η κυβέρνηση σημείωσε τη θετική στάση του ΣΦΕΕ ως προς το αίτημα των συναρμόδιων Υπουργών για την εξέταση άρσης της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ, αναφορικά με την εφαρμογή της μεταβατικής διάταξης τιμολόγησης φαρμάκων, που εκδόθηκε με την ΑΔ 03/2010.

Η Λ. Κατσέλη τόνισε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι «ο νόμος πρέπει να είναι και θα είναι σεβαστός από όλους, προσδιορίζοντας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση και παρέλευση διαστήματος 3 μηνών. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε ακόμα και σε παράλληλες εισαγωγές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανή επάρκεια σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως οι ινσουλίνες».

Με τη μέθοδο της μεσοσταθμικής μείωσης της τιμής των φαρμάκων κατά 21,5%, προκύπτει (σύμφωνα με ενδεικτικά των πωλήσεων των φαρμακαποθηκών το μήνα Απρίλιο του 2010) μια μέση μείωση 30% για την Αθήνα, ενώ αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη το ποσοστό διαμορφώνεται στο 19,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ. «Από την 01/07/2010 θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε με επίσημα στοιχεία την καθοδική εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, γεγονός που θα συμβάλει στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών ταμείων» ανέφερε η υπουργός Οικονομίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.