Σήμερα θα ανακοινώσει η βρετανική ΒΡ αν η διαρροή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την υποθαλάσσια πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού έχει σταματήσει ή όχι, μετά την εξαιρετικά λεπτή και κρίσιμη επιχείρηση σφράγισής της με λάσπη, με την ονομασία «top kill». Πρόκειται για την πέμπτη μέθοδο που δοκιμάζει η εταιρεία και οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» προτού η καταστροφή τεθεί εκτός ελέγχου. Ολες οι προηγούμενες προσπάθειες για τοποθέτηση «καπακιών» ή για «παρακέντηση» του διάτρητου αγωγού άντλησης απέτυχαν για τεχνικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με το μεγάλο βάθος του πυθμένα. Ο βρετανικός γίγαντας έχει ξοδέψει ως τώρα, εις μάτην, τουλάχιστον 750 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κηλίδας.
Στην πληγείσα περιοχή βρίσκεται από την Παρασκευή και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης που δείχνει ότι το 60% των Αμερικανών είναι δυσαρεστημένο με την ανταπόκριση της κυβέρνησης στην κατάσταση. Βασικό επιχείρημα ήταν ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία για επισκευές σε βάθος 1.500
μέτρων και ότι ο ίδιος δεν γνώριζε πως και οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν ήταν στην πράξη έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια τέτοιας έκτασης καταστροφή.
Ανακοίνωσε παράλληλα την παράταση κατά έξι μήνες του μορατόριουμ στις νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις, ενώ σημείωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ. Η τεράστια κηλίδα έχει ήδη μολύνει περισσότερα από 160 χιλιόμετρα στην ακτογραμμή της Λουιζιάνας. Η οικολογική καταστροφή κρίνεται ήδη πολύ χειρότερη από αυτήν που είχε προκαλέσει το τάνκερ «Εxxon Valdez» στην Αλάσκα τo 1989, καθώς προκύπτει ότι όλο αυτό το διάστημα διέρρεαν στον Κόλπο από 12.000 ως και 19.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα- ως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που παραδεχόταν ως τώρα η ΒΡ. Σπάνια είδη πτηνών, αμφίβιων και ψαριών χάνονται, ενώ κινδυνεύει η οικονομική επιβίωση αμέτρητων ανθρώπων που ζουν από την αλιεία, την ιχθυοκαλλιέργεια και τον τουρισμό.