EN TAXEI

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κοπή του ομφάλιου λώρου δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τον τοκετό αλλά θα πρέπει οι γιατροί να περιμένουν λίγη ώρα, αφού και μετά τον τοκετό μέσω του ομφάλιου λώρου η μητέρα συνεχίζει να δίνει στο μωρό πολύτιμα βλαστικά κύτταρα. Συνήθως ο ομφάλιος λώρος αποκόπτεται σε διάστημα 30-60 δευτερολέπτων μετά τη γέννηση του μωρού. Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας, ακόμη και μετά τη γέννηση η μητέρα συνεχίζει να τροφοδοτεί με αίμα και βλαστικά κύτταρα το μωρό, οπότε όσο περισσότερο παραμείνει ο λώρος ανέπαφος τόσο περισσότερο θα ενισχύεται ο οργανισμός του.

Δώστε χρόνο στον ομφάλιο λώρο
Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κοπή του ομφάλιου λώρου δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τον τοκετό αλλά θα πρέπει οι γιατροί να περιμένουν λίγη ώρα, αφού και μετά τον τοκετό μέσω του ομφάλιου λώρου η μητέρα συνεχίζει να δίνει στο μωρό πολύτιμα βλαστικά κύτταρα. Συνήθως ο ομφάλιος λώρος αποκόπτεται σε διάστημα 30-60 δευτερολέπτων μετά τη γέννηση του μωρού. Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας, ακόμη και μετά τη γέννηση η μητέρα συνεχίζει να τροφοδοτεί με αίμα και βλαστικά κύτταρα το μωρό, οπότε όσο περισσότερο παραμείνει ο λώρος ανέπαφος τόσο περισσότερο θα ενισχύεται ο οργανισμός του. Κατά τη διάρκεια του τοκετού ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος συστέλλονται και στέλνουν αίμα στο νεογέννητο. Ο ομφάλιος λώρος πάλλεται όσο διαρκεί η διαδικασία μεταφοράς του αίματος και μόλις σταματήσει η ροή του αίματος σταματούν και οι παλμοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα πρέπει να φροντίζουν να κόβουν τον λώρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ώστε το μωρό να λάβει όλες τις διαθέσιμες ποσότητες αίματος και βλαστικών κυττάρων.

Κάθε τρία τσιγάρα μία γονιδιακή μετάλλαξη

Δεκάδες χιλιάδες μεταλλάξεις παρουσιάζονται σε έναν βαρύ καπνιστή, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature». Ερευνητική ομάδα από τη βιοτεχνολογική μονάδα Genentech της εταιρείας Roche στην Καλιφόρνια συνέκρινε όλες τις γενετικές μεταλλάξεις στον όγκο του πνεύμονα ενός ασθενούς ο οποίος κάπνιζε περί τα 25 τσιγάρα την ημέρα επί 15 χρόνια. Οπως ανακάλυψαν έκπληκτοι οι επιστήμονες, στον όγκο του ασθενούς εμφανίζονταν περί τις 50.000 μεταλλάξεις! «Πενήντα χιλιάδες μεταλλάξεις είναι ένας τεράστιος αριθμός. Κανένας ως σήμερα δεν έχει αναφέρει τόσο μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ζεμίν Ζανγκ. Οι μεταλλάξεις αυτές συνδέονται με το ιστορικό καπνίσματος του συγκεκριμένου ασθενούς και οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι για κάθε τρία τσιγάρα που κάπνιζε, εμφάνιζε και από μία νέα μετάλλαξη.

Ασπίδα για τον εγκέφαλο ο καφές

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να δράσει προληπτικά ενάντια στη νευρολογική εκφύλιση η οποία προκαλεί γήρανση του εγκεφάλου και νόσους όπως του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, σύμφωνα με περισσότερες από 20 διεθνείς μελέτες οι οποίες δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Journal of Αlzheimer΄s Research». Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Λισαβόνας και της Κόιμπρα στην Πορτογαλία σημειώνουν ότι η τακτική μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους και με μειωμένα επίπεδα εκφύλισης του νευρικού συστήματος και προβλημάτων μνήμης στα ζώα. Το όφελος για τον οργανισμό ήταν εμφανές όταν γινόταν μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα) για μακρό χρονικό διάστημα, σημειώνουν οι ερευνητές. Αλλη μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότας που παρουσιάζεται στο περιοδικό, δείχνει ότι η καφεΐνη προστατεύει τον εγκέφαλο μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης η οποία προκαλεί σκλήρυνση των νευρώνων.

Εφθασε η Εκτη Μεγάλη Εξαφάνιση;

Η παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση ΒirdLife Ιnternational ανακοίνωσε ότι στη λίστα με τα είδη που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη συγκαταλέγεται πλέον και ένα σπάνιο είδος πάπιας που ζούσε ως πριν από λίγο καιρό στη Μαδαγασκάρη. Η ανακοίνωση προκάλεσε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα και πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι η εξαφάνιση της πάπιας Αlaotra grebe (φωτογραφία) επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πιθανότατα σε μια νέα περίοδο μαζικής εξαφάνισης ειδών στη Γη, την έκτη κατά σειρά.

Ως σήμερα ο πλανήτης έχει βιώσει πέντε μεγάλες εξαφανίσεις ειδών, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα πριν από περίπου 65 εκατ. έτη όταν, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, ένας μεγάλος αστεροειδής έπεσε στη Γη εξοντώνοντας τους δεινοσαύρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, διανύουμε πλέον μια περίοδο όπου η εξαφάνιση των ειδών γίνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 65 εκατ. ετών, μόνο που σε αντίθεση με τις άλλες φορές, αυτή τη φορά δεν ευθύνεται κάποιο φυσικό ή κοσμικό φαινόμενο αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Λιγότερα αναψυκτικά, «λιγότερη» πίεση

Η κατανάλωση δύο λιγότερων αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό κατά 8% και από στεφανιαία καρδιοπάθεια κατά 5%, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Τα ποτά και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, ωστόσο ως σήμερα παρέμενε ασαφής η επίδρασή τους στην αρτηριακή πίεση. Τώρα η νέα μελέτη, η οποία ανήκει σε ειδικούς του Κέντρου Επιστημών Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation», δείχνει ότι η μείωση της κατανάλωσης τέτοιου είδους ποτών μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά επεισόδια. Οπως προέκυψε, 18 μήνες μετά την αρχή της μελέτης παρουσιάστηκε σημαντική μείωση τόσο στη διαστολική όσο και στη συστολική πίεση των εθελοντών.

«7 άτομα» φέρνουν επανάσταση στους υπολογιστές

Ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να κατασκευάσει ένα τρανζίστορ (το δομικό υλικό των τσιπ) που αποτελείται μόλις από 7 άτομα. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση στους υπολογιστές, αφού ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ακόμη πιο μικρών σε μέγεθος αλλά και ταυτόχρονα ακόμη πιο ισχυρών υπολογιστών. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του τμήματος Κβαντικής Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλλίας σε συνεργασία με ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του ΟυισκόνσινΜάντισον. Το νέο τρανζίστορ δεν είναι το μικρότερο που έχει ποτέ δημιουργηθεί, αφού στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί τρανζίστορ που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο. Αλλά οι ειδικοί της βιομηχανίας των υπολογιστών αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο τρανζίστορ έχει περισσότερες πιθανότητες να αποδειχθεί λειτουργικό και ότι μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.