Θύελλα Μαντέλη χτυπά ΠαΣοΚ – ΝΔ

ΜΠΟΡΕΙ να είναι τυχαίο, αλλά ο κ. Μαντέλης και η κυρία Μαντέλη, χωρίς να έχουν συγγένεια μεταξύ τους,με ένα κοινό όνομα, με μια απλή συνωνυμία, έκαναν τις εξεταστικές επιτροπές,αυτή για τη Siemens και την άλλη για το Βατοπαίδι,άνω κάτω.Ο κ. Τάσος Μαντέλης, πρώην υπουργός, ομολόγησε ότι λαδώθηκε από τη Siemens και άφησε υπονοούμενα και ότι και άλλοι πολιτικοί λαδώθηκαν.Η κυρία Σταματίνα Μαντέλη, πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης στο υπουργείο Αγροτι κής Ανάπτυξης, ενέπλεξε στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου τρεις υπουργούς της ΝΔ, τους κκ. Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Θ. Ρουσόπουλο , έναν από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, τον κ. Ι. Αγγέλου, αλλά και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Το όνομα «Μαντέλης» δοκιμάζει εδώ και μερικές ημέρες το πολιτικό μας σύστημα και άνοιξε,ίσως για πρώτη φορά τόσο διάπλατα,το κουτί της Πανδώρας για τις μίζες των πολιτικών.

ΜΠΟΡΕΙ να είναι τυχαίο, αλλά ο κ. Μαντέλης και η κυρία Μαντέλη, χωρίς να έχουν συγγένεια μεταξύ τους,με ένα κοινό όνομα, με μια απλή συνωνυμία, έκαναν τις εξεταστικές επιτροπές,αυτή για τη Siemens και την άλλη για το Βατοπαίδι,άνω κάτω.Ο κ. Τάσος Μαντέλης, πρώην υπουργός, ομολόγησε ότι λαδώθηκε από τη Siemens και άφησε υπονοούμενα και ότι και άλλοι πολιτικοί λαδώθηκαν.Η κυρία Σταματίνα Μαντέλη, πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης στο υπουργείο Αγροτι
κής Ανάπτυξης, ενέπλεξε στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου τρεις υπουργούς της ΝΔ, τους κκ. Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Θ. Ρουσόπουλο , έναν από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, τον κ. Ι. Αγγέλου, αλλά και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Το όνομα «Μαντέλης» δοκιμάζει εδώ και μερικές ημέρες το πολιτικό μας σύστημα και άνοιξε,ίσως για πρώτη φορά τόσο διάπλατα,το κουτί της Πανδώρας για τις μίζες των πολιτικών.

Oι δυο τους δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά βρέθηκαν αμφότεροι κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Παρ΄ ότι είναι άγνωστοι μεταξύ τους ωστόσο, τους ενώνει ένας κοινός σκοπός. Ο πρώην υπουργός κ. Μαντέλης ομολόγησε ότι ήταν αποδέκτης δύο εμβασμάτων ύψους 200.000 και 250.000 μάρκων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής που είπαν ότι ομολόγησε επειδή ήταν βέβαιος ότι δεν πρόκειται, λόγω της παραγραφής, να τιμωρηθεί. Η κυρία Μαντέλη άλλαξε την πρώτη επί Νέας Δημοκρατίας μαρτυρία της, καταθέτοντας κείμενα που αποδεικνύουν την εμπλοκή υπουργών της ΝΔ και στελεχών του Μαξίμου στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ισως επειδή και η κυρία Μαντέλη επεδίωκε να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση, σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψήφισε προσφάτως η κυβέρνηση. Και οι δύο δηλαδή αξιοποίησαν προς όφελός τους είτε το Σύνταγμα είτε τους νόμους για να ελαφρύνουν τη θέση τους.

Ομολογίες και υπολογισμοί

Ωμοί και κυνικοί και οι δύο, αδιαφορώντας και τότε και σήμερα για τις αξιόποινες πράξεις τους, με τη σιγουριά ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν ή με τη βεβαιότητα ότι θα πέσουν στα μαλακά, δεν δίστασαν να καταθέσουν την εμπλοκή πολιτικών στο μαύρο χρήμα, αλλά και τη δική τους: «Μπορεί και άλλοι πολιτικοί να έχουν πάρει χορηγίες» είχε πει ο κ. Μαντέλης: «Μου υπαγόρευαν οι πολιτικοί τι να κάνω και όταν ο Ρουσόπουλος τηλεφωνούσε στον Μπασιάκο,ο Μπασιάκος κατουριόταν πάνω του» δεν δίστασε να πει η κυρία Μαντέλη.

Ο βίος και η πολιτεία τους- σχολίαζαν προχθές βουλευτές στη Βουλή- ίσως να ανοίξει ένα παράθυρο για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, αλλά και να προσφέρει την ευκαιρία της ικανοποίησης του λαϊκού αιτήματος για παραδειγματική τιμωρία των επίορκων της πολιτικής.

«Είμαι στενοχωρημένος» δηλώνει σήμερα ο κ. Μαντέλης και επιχειρεί να βαφτίσει τη μίζα «χορηγία» για τις προεκλογικές δαπάνες του στη δαπανηρή Β΄ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. «Ο,τι έκανα το έκανα υπό την πίεση των πολιτικών μου προϊσταμένων» δηλώνει σήμερα η κυρία Μαντέλη, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε ενεργό ρόλο στη διαδικασία των ιερών ανταλλαγών, που στέρησαν περιουσίες από το Δημόσιο, αλλά και περιουσίες αγροτών.

Ως την ανακάλυψη των λογαριασμών στην Ελβετία με την κωδική ονομασία «ΑRocos» οι περισσότεροι στο ΠαΣοΚ θυμούνται τον κ. Μαντέλη ως τον υπουργό που τα έβαλε με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τότε που ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης έχασε τη ζωή του στο μοιραίο Φάλκον, και απειλούσε τότε με φυλακίσεις μηχανικούς, πιλότους κ.ά. Ή κάποιες μη σύννομες προσλήψεις που έκανε ως υπουργός Μεταφορών στον «Χρυσό Οδηγό», που έφτασε στο σημείο να διορίσει και μια ανιψιά του… τραγουδίστρια. Ο ίδιος εμφανιζόταν ως η «η σκιά του κ. Σημίτη» και πολλοί υπουργοί τότε ή βουλευτές που δεν είχαν πρόσβαση στον τότε Πρωθυπουργό περνούσαν από το γραφείο του, είτε στη Βουλή είτε στο Μέγαρο Μαξίμου, για να τους λύσει το ζήτημά τους. Ως πρόεδρος όμως του ΟΤΕ και εν συνεχεία ως υπουργός Μεταφορών έδωσε τρεις μεγάλες δουλειές στη Siemens, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο η κυρία Μαντέλη έκανε τα πρώτα της βήματα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καταλαμβάνοντας τη μία θέση μετά την άλλη με όλες τις κυβερνήσεις: «Ηταν ικανή, αφοσιωμένη στο αντικείμενό της, μια εργασιομανής που πολύ γρήγορα έμαθε τα πάντα για την πολιτική της γης και έγινε εξπέρ στις ανταλλαγές κάθε είδους, και κυρίως της μοναστηριακής γης» παραδέχεται και σήμερα ακόμη η ηγεσία του υπουργείου. Αυτή ακριβώς η πολυπραγμοσύνη της και η εξειδίκευσή της στο αντικείμενο της ανταλλαγής γης έκανε τους συμβολαιογράφους να υπολογίζουν πάντοτε τη γνώμη της. Σπανίως, όπως λέγεται, προχωρούσε σε ένα συμβόλαιο χωρίς προηγουμένως να πάρουν τη γνώμη της. Το ίδιο και οι υπουργοί.

Κράτος εν κράτει στην πλατεία Βάθης
Με αυστηρή δημοσιοϋπαλληλική εμφάνιση, ολιγόλογη, χωρίς κοινωνικές συναναστροφές και με επιλεγμένες παρεούλες μέσα στο υπουργείο, η κυρία Σταματίνα Μαντέλη δημιούργησε όντως ένα κράτος εν κράτει στην πλατεία Βάθης. Ωσάν να ήταν δική της η υπηρεσία και δεν άφηνε κανέναν άλλον να αναμειχθεί, όπως λένε σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου που τη γνώρισαν. Τι γινόταν πίσω από τις πόρτες του γραφείου της, ουδείς γνώριζε. Αποπέμφθηκε από την υπηρεσία της, πήρε ολόκληρο το αρχείο μαζί της που αφορούσε το σκάνδαλο με το Βατοπαίδι και η νέα ηγεσία του υπουργείου έκανε τρεις μήνες να ανακαλύψει ότι έλειπαν και το αρχείο και ο φωριαμός. Βρίσκονταν όλοι οι φάκελοι των ανταλλαγών, αλλά και η αλληλογραφία του Εφραίμ με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς. Ισως επειδή θεωρούσε την υπηρεσία κτήμα της και δεν ήθελε φεύγοντας από αυτήν να αφήσει κανένα… «προσωπικό αντικείμενο», που όμως ήταν ολόκληρο το αρχείο για το Βατοπαίδι: «Ηθελα να το φωτοτυπήσω» δικαιολογήθηκε όταν της το ζήτησαν μέσω εισαγγελέως να το επιστρέψει. Και το επέστρεψε με… δόσεις.

Ηταν βέβαιος ότι «δεν έγινε και τίποτε για μια χορηγία»
Και ο κ. Μαντέλης και η κυρία Μαντέλη σήμερα,ωσάν να είναι συνεννοημένοι μεταξύ τους, δείχνουν«στενοχωρημένοι», όχι όμως και μετανιωμένοι,αφού,όπως βεβαιώνουν οι βουλευτές των εξεταστικών επιτροπών,και οι δύο φάνηκαν να θέλουν να «σώσουν το τομάρι τους»,ο μεν πρώην υπουργός επικαλούμενος την παραγραφή,η δε προϊσταμένη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκοντας να εισέλθει σε καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης κατηγορουμένων, δίνοντας ως αντάλλαγμα τους πάντες,πρώην υπουργούς, ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου.Τελευταίως,όπως ειπώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι,αποδείχθηκε ότι διάφορες«δουλειές»κατευθύνονταν από το μέγαρο της οδού Ηροδότου.

Ο κ.Μαντέλης λίγη ώρα μετά την κατάθεσή του στη Βουλή,σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα»,έδειξε στενοχωρημένος,όχι τόσο επειδή ομολόγησε ότι λαδώθηκε, αλλά επειδή δεν μπορούσαν οι βουλευτές πρώην συνάδελφοί του να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ της χορηγίας και της μίζας:«Τα έξοδα για τη Β΄ Αθηνών ήταν ανυπέρβλητα»έλεγε συνεχώς και συχνά άφηνε να εννοηθεί ότι την ίδια μέθοδο,της «χορηγίας» δηλαδή,μπορεί να την ακολούθησαν και άλλοι.

Ηθελε με κάθε τρόπο να αποδείξει ότι μια χορηγία, απ΄ όπου και αν προέρχεται,ακόμη και από πολυεθνική εταιρεία με την οποία διαπραγματευόταν ως υπουργός Μεταφορών χρυσοφόρες δουλειές του ΟΤΕ, δεν είχε σχέση με το πολιτικό χρήμα.Ηρθε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου εργαζόταν ως σύμβουλος της κυβέρνησης εδώ και πέντε χρόνια, προκειμένου να καταθέσει στην Εξεταστική,με εισιτήριο μετ΄ επιστροφής.Τόσο σίγουρος ήταν ότι θα τους έπειθε και ότι«δεν έγινε και τίποτε για μια χορηγία».Πού να ΄ξερε, όπως έλεγαν οι συνάδελφοί του, ότι ίσως άθελά του έγινε η αιτία για να αποκαλυφθεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο αυτό που τόσα χρόνια σιγοψιθύριζε ο κόσμος για τις μίζες των πολιτικών…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.