Oλοκληρώθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη», με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση να επιμένει στη διάταξη με την οποία στο εξής οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο μόνον εφόσον συγκεντρώνουν πλειοψηφία άνω του 50%, αντί του 42% που ισχύει σήμερα. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από συναδέλφους του υπουργούς, ο κ. Ραγκούσης επέμεινε στη διάταξη αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει η ρύθμιση για το 42% κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, εντός του καλοκαιριού.
Oι δραματικές προειδοποιήσεις «Γιάννη, ξανασκέψου το 50% για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, γιατί θα πάρεις στον λαιμό σου το ΠαΣοΚ», που του απηύθυναν συνάδελφοί του στην κυβέρνηση, δεν έκαμψαν τον κ. Ραγκούση, ο οποίος στο κλείσιμο της χθεσινής συζήτησης του νομοσχεδίου για τις συνενώσεις των δήμων και την καθιέρωση του αιρετού περιφερειάρχη, άφησε αμυδρές ελπίδες για αλλαγή του εκλογικού συστήματος των τοπικών εκλογών. Ο υπουργός ανακοίνωσε αορίστως ότι θα ξανατεθεί το ζήτημα τον επόμενο μήνα και εφόσον υπάρξει διακομματική ομοφωνία για ένα πάγιο και κοινά αποδεκτό εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει τη θέση της, κάτι που κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν «υπεκφυγή» για «να καλύψει την ακαμψία του», η οποία, όπως θύμιζαν, τον έφερε σε αντιπαράθεση με πολλά «πράσινα» στελέχη πρώτης γραμμής, αλλά και στη δημόσια σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο για τον αριθμό των δήμων στην Καστοριά.
Υπέρ της επιστροφής στο 42% «ή κάτι παρεμφερές, έστω μεταβατικά για τις επόμενες εκλογές», είχαν ταχθεί αναφανδόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσής , καθώς και άλλοι υπουργοί, όπως και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης , ο οποίος, μάλιστα, επικοινώνησε γι΄ αυτό το λόγο με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αργά τη νύχτα της Πέμπτης ο κ. Παπανδρέου φάνηκε να πείθεται από τα επιχειρήματα ότι «το ΠαΣοΚ θα είναι όμηρος των μικρών κομμάτων ακόμη και στις ευνοϊκές γι΄ αυτό περιφέρειες, ενώ οι υποψήφιοί του θα πρέπει να δώσουν γην και ύδωρ στα παζάρια του δεύτερου γύρου», και έδωσε «οδηγία» στον υπουργό Εσωτερικών να υπαναχωρήσει.
Σε τηλεφωνική, ωστόσο, επικοινωνία που είχε χθες το μεσημέρι με τον ευρισκόμενο στη Ροδόπη Πρωθυπουργό ο κ. Ραγκούσης έθεσε ζήτημα συνέπειας στις κυβερνητικές εξαγγελίες για επαναφορά του 50% και μετέστρεψε την άποψη του κ. Παπανδρέου με το επιχείρημα «θα είναι εξευτελιστικό για εσας, κ. πρόεδρε, αν δεν τηρήσουμε τη δέσμευσή μας».
Στο μεταξύ, σε… πολιορκία βρέθηκε χθες, λίγο μετά τη μία το πρωί, η 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι της Κρήτης με πιθανή αιτία τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής στην εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αγνωστοι πλησίασαν αρχικά το νότιο άκρο του αεροδρομίου και έριξαν 15 μολότοφ, προκαλώντας αντιπερισπασμό, καθώς άνδρες από τη σμηναρχία έτρεξαν προς τα εκεί να δουν τι συμβαίνει. Οι μολότοφ έπεσαν περίπου 100-120 μέτρα από τα μαχητικά αεροσκάφη που σταθμεύουν εκεί, χωρίς όμως αυτά να κινδυνεύσουν. Λίγα λεπτά αργότερα, άλλη ομάδα αγνώστων προσέγγισε το αεροδρόμιο από τη βορειοδυτική πλευρά. Εκοψαν το συρματόπλεγμα, μπήκαν μέσα στη βάση και άναψαν φωτιές στον διάδρομο – τροχόδρομο, σε ένα κομμάτι μήκους 8-10 μέτρων.
Α μέσως κινητοποιήθηκε η μονάδα, πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο και έσβησαν τις φωτιές, ενώ ενημερώθηκε και η Αστυνομία που έχει αναλάβει τη διερευνήσει την υπόθεση και να ανακαλύψει τους δράστες. Οι έρευνες πάντως στρέφονται στους κατοίκους της περιοχής, που επί ημέρες είχαν αποκλείσει τη 133 Σμηναρχία Μάχης διαμαρτυρόμενοι για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης». Και η χθεσινή «επίθεση» με μολότοφ συμπίπτει με την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ωστόσο ερωτήματα προκαλεί η «χαλαρή» αντιμετώπιση της κατάστασης από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της περιοχής. Και αυτό επειδή η βάση του Καστελίου αποτελεί μία από τις πλέον ευαίσθητες μονάδες (readiness) από την οποία απογειώνονται αεροσκάφη για αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών.