O γενικός δείκτης δεν κατάφερε χθες να διατηρήσει τις 1.600 μονάδες τις οποίες είχε ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά (1.605,6 μονάδες) και δεν επαληθεύτηκε το σύνδρομο της Παρασκευής που ήθελε τις τελευταίες συνεδριάσεις να κλείνουν με θετικό πρόσημο. Υστερα από διακυμάνσεις, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε χθες στις 1.570,22 μονάδες με απώλειες 0,52% και αξία συναλλαγών στα 133,22 εκατ. ευρώ. Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές (πακέτα) ανήλθαν σε 13,5 εκατ. ευρώ και αποτέλεσαν το 10% επί του συνολικού τζίρου, ενώ επικεντρώθηκαν κυρίως στις μετοχές των ΟΤΕ, Μotor Οil, Φουρλής και Τράπεζα Κύπρου. Σε εβδομαδιαία βάση, ύστερα από τρεις πτωτικές και μια ανοδική συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,6%.
Η ανοδική αντίδραση της περασμένης Τετάρτης με κέρδη 2,98% δημιούργησε προσδοκίες για τη συνέχεια, καθώς η υψηλή αξία συναλλαγών (300 εκατ. ευρώ) έδειξε ότι υπήρξε εισροή φρέσκου χρήματος. Παρ΄ όλα αυτά το ελληνικό Χρηματιστήριο στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής συνέχισε την αυτόνομη καθοδική πορεία του (τα κεντρικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά) αφού ο τραπεζικός κλάδος έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει όλα τα αρνητικά σενάρια που θέλουν ακόμη και ζημιογόνα τρίμηνα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις ακόμη και με αυτές τις κερδοφορίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές- αλλά ισχύει και εδώ ότι εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, παρά το αρνητικό πρόσημο του γενικού δείκτη, 101 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 76 που υποχώρησαν και 130 που παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτό επειδή αρκετές μετοχές της περιφέρειας, αλλά κυρίως από τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FΤSΕ 40, έκλεισαν με κέρδη.
Το αρνητικό πρόσημο του γενικού δείκτη οφείλεται κυρίως στις επιδόσεις των τραπεζών που αν και στο ξεκίνημα είχαν συγκεντρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον, στη συνέχεια η τάση άλλαξε και στις μετοχές του κλάδου βγήκε προσφορά που δεν κατέστη δυνατόν να απορροφηθεί.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,29%. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 0,69%, της Αlpha με 3,13%, της Κύπρου 1,55% και της Εurobank με 0,72%. Απώλειες 2,97% και για τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά 87% το πρώτο τρίμηνο.
Στον αντίποδα, ξεχώρισε για δεύτερη ημέρα η μετοχή της ΔΕΗ με κέρδη 2,73% και ακολούθησε ο ΟΤΕ με 1,92% και ο ΟΠΑΠ με 0,24%. Επίσης, έπειτα από αρκετές συνεδριάσεις που «ταλαιπωρήθηκαν» από ρευστοποιήσεις λόγω της αποχώρησης από τον δείκτη ΜCSΙ, οι μετοχές των εταιρειών ΜΙG, ΕΛΛΠΕ και Τιτάν συνεχίζουν την ανοδική τους αντίδραση και χθες ενισχύθηκαν κατά 2,86%, 0,33% και 0,75% αντίστοιχα.