Η ανάγκη επιβίωσης των βιομηχανιών που έχουν απομείνει στη χώρα φέρνει μικρή αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία εφέτος, ενώ πέρυσι οι επενδύσεις κατέρρευσαν, συρρικνούμενες σχεδόν στο ήμισυ σε σχέση με το 2008, που δεν ήταν πολύ καλή χρονιά ούτως ή άλλως!
Η γενικότερη οικονομική κατάσταση με τη μείωση της ζήτησης, η αυξητική φορολογική πολιτική αλλά και η δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό ήταν οι λόγοι που, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, έφεραν τις βιομηχανικές επενδύσεις στο ναδίρ.
Η δραματική μείωση των επενδύσεων στη βιομηχανία το 2009, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ, άγγιξε ιδιαίτερα τους κλάδους του τσιμέντου- σκυροδέματος (πτώση-ρεκόρ 63%), της ένδυσης- υπόδησης, της κλωστοϋφαντουργίας και των τροφίμων- ποτών, δηλαδή επί της ουσίας το μεγαλύτερο κομμάτι της βιομηχανίας. Εξαίρεση στην απουσία επενδύσεων τα πετρελαιοειδή, που έκλεισαν με θετικό πρόσημο λόγω της επένδυσης των ΕΛΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ μικρότερη πτώση είχε ο κλάδος χημικών λόγω της συνέχισης κάποιων επενδύσεων στα φάρμακα.
Οι άνθρωποι του ΙΟΒΕ παρατηρούν ότι μια βιομηχανία πραγματοποιεί επενδύσεις για τέσσερις βασικούς λόγους και μάλιστα σχεδόν ισοσθενώς: αντικατάσταση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (23% του συνόλου), αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα (20%), βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (20%) και διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (19%).
Οι επενδυτικές δαπάνες στη βιομηχανία το 2009 μειώθηκαν κατά 44,4% σε σχέση με τις δαπάνες του 2008. Επιβεβαιώνονται έτσι οι δυσμενείς αρχικές προβλέψεις του ΙΟΒΕ λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας στη χώρα, αλλά και της δημοσιονομικής επιδείνωσης προς τα τέλη του έτους.
Στην έρευνα προβλέπεται ότι οι επενδύσεις στη βιομηχανία το 2010 θα αυξηθούν κατά 6,8%. Ουσιαστικά πρόκειται για πολύ μικρή ανάκαμψη, η οποία προφανώς και δεν αντισταθμίζει την πολύ μεγάλη πτώση του 2009 και υποδηλώνει τελικά ότι το επίπεδο των επενδύσεων στη βιομηχανία θα παραμείνει για μία χρονιά αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις και τα κίνητρα για επενδύσεις επηρεάζουν την απόφαση μιας βιομηχανίας για επενδύσεις. Η ζήτηση για τα προϊόντα τους, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις των επιχειρήσεων, το 2009 βρίσκεται στην τρίτη θέση, όπως και στις προβλέψεις για το 2010, λόγω ακριβώς της μείωσης που καταγράφεται ως αποτέλεσμα της κρίσης. Τα κέρδη των επιχειρήσεων, παράγοντας που επίσης επηρέαζε θετικά τις επενδυτικές αποφάσεις τα προηγούμενα έτη, έχουν χαμηλότερη συμβολή το 2009, ενώ ο ρόλος τους το 2010 προβλέπεται αρνητικός καθώς οι ζημιές έχουν αυξηθεί. Ολοι οι υπόλοιποι παράγοντες που εξετάζονται, τόσο το 2009 όσο και το 2010, εκτιμώνται από τις επιχειρήσεις ως παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό τους πλάνο. Συγκεκριμένα, τόσο η φορολογία των κερδών όσο και η διαθεσιμότητα και το κόστος κεφαλαίων φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις, ενώ ως ο μακράν δυσμενέστερος παράγοντας όσον αφορά τον επενδυτικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων καταγράφεται η οικονομική πολιτική στο σύνολό της, τόσο το 2009 όσο και το 2010.