Η κρίση απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ

Η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών απειλείται από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείπει (εν μέρει) την αδιέξοδη πολιτική του «προληπτικού πολέμου» και της μονομερούς δράσης της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους και ομολογεί: Το «ταμείο» δεν επιτρέπει την παράλληλη διεξαγωγή πολέμων σε δύο μέτωπα, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Την ίδια ώρα η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον , σε μια ασυνήθιστα δραματική διατύπωση, παραδέχθηκε χθες ότι το υπέρογκο δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ (περίπου 1,6 τρισ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών απειλείται από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείπει (εν μέρει) την αδιέξοδη πολιτική του «προληπτικού πολέμου» και της μονομερούς δράσης της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους και ομολογεί: Το «ταμείο» δεν επιτρέπει την παράλληλη διεξαγωγή πολέμων σε δύο μέτωπα, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Την ίδια ώρα η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον , σε μια ασυνήθιστα δραματική διατύπωση, παραδέχθηκε χθες ότι το υπέρογκο δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ (περίπου 1,6 τρισ. δολάρια) «συνιστά μακροπρόθεσμη απειλή για τη διπλωματική ισχύ της Αμερικής».

Η οικονομική πειθαρχία και η σταθερότητα, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου Δόγματος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Σε ένα έγγραφο 52 σελίδων, το οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος Ομπάμα ζητεί ενισχυμένο ρόλο της διπλωματίας, επέκταση της διεθνούς συνεργασίας και συμβολή της Ουάσιγκτον στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διακήρυξη του «δόγματος Ομπάμα», όπου τονίζεται ότι «η ένοπλη σύγκρουση θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη επιλογή, μόνο αν η διπλωματία έχει αποτύχει». «Τα βάρη του νέου αιώνα δεν μπορούν να πέσουν μόνο στους ώμους των ΗΠΑ» γράφει ο πρόεδρος Ομπάμα στην εισαγωγή του κειμένου. Οι ΗΠΑ θα προωθήσουν τη συνεργασία όχι μόνο με τους παραδοσιακούς εταίρους τους αλλά και με αναπτυσσόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αν και στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά σε προληπτικές επιθέσεις, το δόγμα Ομπάμα δεν απορρίπτει κατηγορηματικά τη συγκεκριμένη πολιτική.

«Παρ΄ ότι η χρήση βίας μερικές φορές είναι αναγκαία, θα εξαντλούμε όλες τις υπόλοιπες επιλο γές προτού καταφύγουμε σε πόλεμο, όποτε αυτό είναι δυνατό» αναφέρεται στο κείμενο.

Βασικός στόχος δεν είναι πλέον η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη στενή έννοια που της προσέδωσε το δόγμα Μπους, αλλά η ενίσχυση της οικονομίας και η τακτοποίηση των δημοσιονομικών της χώρας. Η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα δεν θα διατηρηθεί μόνο μέσω της στρατιωτικής υπεροχής, αλλά και μέσω της αναζωογόνησης της οικονομίας, η οποία αποτελεί «στυλοβάτη» της αμερικανικής ισχύος.

Εκτός από την οικονομία, στο έγγραφο γίνεται λόγος για ζητήματα όπως η εκπαίδευση, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και η ανάπτυξη της επιστήμης. «Η εθνική μας ασφάλεια ξεκινά από το εσωτερικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ενώ το δόγμα Μπους, όπως εκφράστηκε στο έγγραφο της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας το 2002 και στο αναθεωρημένο κείμενό της το 2006, απέρριπτε την ιδέα της πολυπολικότητας και την ανάδυση μιας αντίπαλης υπερδύναμης, το δόγμα Ομπάμα αναγνωρίζει τη νέα πραγματικότητα του διεθνούς συστήματος, τονίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ δεν απειλούνται από κάποιον πραγματικό στρατιωτικό ανταγωνιστή.

Στο έγγραφο επαναλαμβάνεται ο στόχος της αντιμετώπισης του «βίαιου εξτρεμισμού»- αποφεύγεται η λέξη «ισλαμικός»- και της Αλ Κάιντα.

Ως προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα προτείνεται μια «σαφής επιλογή», ανάμεσα στον διάλογο και στην απομόνωση, σχετικά με τα πυρηνικά τους προγράμματα. Τα όπλα μαζικής καταστροφής και κυρίως τα πυρηνικά όπλα «εξακολουθούν να αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή κατά του αμερικανικού λαού και της διεθνούς ασφάλειας» τονίζεται, ενώ ειδική μνεία γίνεται και στον κυβερνοπόλεμο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.