Μάθημα 1ον: περικοπή της σχολικής ύλης

Περικοπή της ύλης κατά 20% στα μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης από την Ε΄ Δημοτικού ως την Α΄ Λυκείου κάνει το υπουργείο Παιδείας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ετσι το 1/5 της ύλης των βιβλίων στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Χημεία, στη Βιολογία, στη Γεωγραφία, στην Πληροφορική και στην Τεχνολογία «κόβεται» από τα βιβλία που θα διανεμηθούν στους μαθητές την επόμενη σχολική χρονιά. Σε κάποια μαθήματα μάλιστα τα βιβλία θα είναι τα... μισά από πέρυσι. Χαρακτηριστικά, στη Χημεία η περικοπή της ύλης φθάνει το 41% του βιβλίου της Γ΄ Γυμνασίου, ενώ στην Τεχνολογία κατεύθυνσης της Α΄ Λυκείου η διδακτέα ύλη περικόπτεται ως και 64,8%.

Περικοπή της ύλης κατά 20% στα μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης από την Ε΄ Δημοτικού ως την Α΄ Λυκείου κάνει το υπουργείο Παιδείας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ετσι το 1/5 της ύλης των βιβλίων στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Χημεία, στη Βιολογία, στη Γεωγραφία, στην Πληροφορική και στην Τεχνολογία «κόβεται» από τα βιβλία που θα διανεμηθούν στους μαθητές την επόμενη σχολική χρονιά. Σε κάποια μαθήματα μάλιστα τα βιβλία θα είναι τα… μισά από πέρυσι. Χαρακτηριστικά, στη Χημεία η περικοπή της ύλης φθάνει το 41% του βιβλίου της Γ΄ Γυμνασίου, ενώ στην Τεχνολογία κατεύθυνσης της Α΄ Λυκείου η διδακτέα ύλη περικόπτεται ως και 64,8%. Η ύλη στη Γεωγραφία της Β΄ Γυμνασίου θα είναι κατά 27,6% λιγότερη από πέρυσι και στην Πληροφορική κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου κατά 26,3% λιγότερη από την περυσινή χρονιά.

Το πρόγραμμα περικοπής της ύλης θα επεκταθεί στο μέλλον και στα υπόλοιπα μαθήματα, καθώς, όπως ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σε σχετική συνέντευξη Τύπου, μεγάλο μέρος της διδακτέας ύλης στα σχολεία είναι περιττό.

Στα σχολεία αυτά δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα ορίζονται από τους δασκάλους και τη διοίκηση του σχολείου. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα διδάσκουν στα δημοτικά και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ειδικότητες των Αγγλικών και των Εικαστικών.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Οπως είπε, 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν ως τον Δεκέμβριο του 2013 στα νέα προγράμματα επιμόρφωσης που θα συντονιστούν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στο θέμα των ιδιωτικών κολεγίων μετά τη δημοσίευση του προεδρικου διατάγματος ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως είπε, τα κολέγια στη χώρα μας δεν θα παρέχουν πτυχία αλλά βεβαιώσεις σπουδών.

Σχετικά με τις ανακοινωθείσες περικοπές της σχολικής ύλης ο κ. Σαράντης Βώρος, ιστορικός, συγγραφέας σχολικών βιβλίων, δήλωσε: «Πριν κόψουμε τα σχολικά βιβλία, μήπως είναι πιο φρόνιμο να μελετήσουμε τη χρονική διάσταση του σχολικού έτους; Το σχολικό έτος θεωρητικά εκτείνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Ιουνίου. Πραγματικές εργάσιμες ημέρες:180. Ο διδακτικός χρόνος όμως σήμερα είναι ζήτημα να αγγίζει τις 100, όπως προκύπτει από το βιβλίο εγγραφής πραγματοποιούμενων ωρών διδασκαλίας που τηρείται σε κάθε σχολείο. Εικάζω ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν αποτελούν το αποτέλεσμα εισηγήσεων ανθρώπων που έχουν περισσότερα χρόνια αποσπάσεων παρά διδασκαλίας. Εχουν αλήθεια οι άνθρωποι αυτοί εμπειρία από την “Αγία Εδρα” της σχολικής αίθουσας;».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.