Θα έλθει άραγε η στιγμή που θα επιτρέπεται στις ποδοσφαιρικές ομάδες να έχουν συμμετοχή στις εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις κρινόμενες από την οικονομική κατάστασή τους; Αυτός είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της ισπανικής κυβέρνησης, αρμόδια μέλη της οποίας όχι απλώς διάβασαν, αλλά έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τη μελέτη του καθηγητή Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης κ. Χοσέ Μαρία Γκάι ντε Λιέμπενα για τα οικονομικά δεδομένα των ομάδων που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβιζιόν.
Το ότι 7 από τις 20 ομάδες που έλαβαν μέρος στο εφετινό πρωτάθλημα της «La Liga» βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης και μόλις τρεις (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Νουμάνθια) παρουσίασαν κέρδη το οικονομικό έτος 2008-09, προσανατολίζει την κυβέρνηση της χώρας στην εφαρμογή ενός (τρόπον τινά) «σάλαρι καπ» το οποίο θα απαγορεύει στα κλαμπ της μεγάλης κατηγορίας να ξοδεύουν περισσότερο από το 70%75% των ετήσιων εσόδων τους για μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών.
Μάλιστα το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να κατοχυρώσει την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου με νομοθετική ρύθμιση, το πλαίσιο της οποίας ανέλαβε να διαμορφώσει και να παρουσιάσει ο υπουργός Αθλητισμού της Ισπανίας κ. Χάιμε Λιζαβέτζκι. Σύμφωνα με αυτό οι ομάδες που δεν θα έχουν ξεκάθαρη οικονομική κατάσταση και δεν θα τηρούν τις απαιτητές προϋποθέσεις, δεν θα έχουν και το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα! Μάλιστα δεν θα υποβιβάζονται αυτομάτως στη χαμηλότερη κατηγορία, αλλά θα μπαίνουν για μία σεζόν σε καραντίνα, τουτέστιν δεν θα λειτουργούν καν. Η τελευταία παράμετρος θα αποτελεί και το πιο σοβαρό μέτρο πίεσης για τους συλλόγους που θα παραβαίνουν τους κανονισμούς αφού στην περίπτωση που θα στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής θα είναι αναγκασμένοι να βάζουν λουκέτο για μια σεζόν και να ξεκινούν την επόμενη από δύο κατηγορίες χαμηλότερα! « Τα μέτρα που θα παρθούν πρέπει να είναι δραστικά. Ο θεμελιώδης κανόνας για την οικονομική επιβίωση πρεσβεύει ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα από όσα εισπράττεις. Οι 20 ομάδες της εφετινής Πριμέρα Ντιβιζιόν παρουσιάζουν συνολικά χρέη 3,53 δισ. ευρώ τα οποία θα αυξάνονται προοδευτικά αν κάτι δεν αλλάξει » αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη του κ. Γκάι ντε Λιέμπενα.