«Κόβει» το υπουργείο Παιδείας τις αθρόες αποσπάσεις εκπαιδευτικών προς τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, οι οποίες και επιβαρύνουν ετησίως τον προϋπολογισμό του κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Οπως αναφέρουν τα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, αυξήθηκαν κατά 20% την τελευταία χρονιά οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών προς τα σχολεία του εξωτερικού (όπου ουσιαστικά παίρνουν δύο μισθούς, τον κανονικό τους μισθό από την Ελλάδα συν ένα επιμίσθιο που τον διπλασιάζει από το κράτος υποδοχής τους).
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ κυρίας Ελισάβετ Βόζεμπεργκ, σχετικά με την ενίσχυση των ελληνόγλωσσων σχολείων της αλλοδαπής, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι το 2008 οι έλληνες εκπαιδευτικοί που εργάζονταν ανά τον κόσμο ήταν 1.965 ενώ την επόμενη χρονιά έγιναν 2.400.
Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλά ελληνικά σχολεία του εξωτερικού έχουν φτάσει να υπηρετούν 10 καθηγητές για 10 μαθητές (Αμβούργο της Γερμανίας), ενώ το ελληνικό κράτος έφτασε να στέλνει έλληνες καθηγητές Γερμανικών να διδάξουν σε ελληνικό σχολείο της Γερμανίας ή έλληνες καθηγητές Αγγλικών να διδάξουν σε ελληνικό σχολείο της Αγγλίας! Παράλληλα αναποτελεσματική αποδεικνύεται η εκπαιδευτική διαδικασία στα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό, καθώς τα εκπαιδευτικά τους αποτελέσματα είναι αμφίβολα. Οπως φανερώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ούτε το 50% των μαθητών ελλήνων ομογενών που φοιτούν σε σχολεία του εξωτερικού δεν μπαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια με τις εξετάσεις που γίνονται για την ειδική κατηγορία τους.
Σταδιακές συγχωνεύσεις, κλείσιμο ελληνικών σχολείων σε πόλεις όπου δεν φοιτούν πολλοί έλληνες μαθητές και αντικατάστασή τους από δίγλωσσα σχολεία με διακρατικές συμφωνίες αποτελούν την πολιτική του υπουργείου Παιδείας για το επόμενο χρονικό διάστημα.