Πανεπιστήμιο Αθηνών«Αόρατοι» φοιτητές βγάζουν πρυτάνεις

«Ενα από τα προβλήματα είναι η εδραιωμένη διαχρονικά απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών. Ετσι αναπτύσσεται έδαφος για φαινόμενα διαπλοκής». «Το σύστημα εκλογής οδηγεί σε σχέσεις διαπλοκής φοιτητώνκαθηγητών.Το σύστημα συν-διοίκησης χειροτερεύει τα πράγματα. Χρειάζεται γενναία ρήξη.Τα μικρομάγαζα να μπουν στην άκρη». «Θα ήθελα να μπορούσα να το διαψεύσω.Δυστυχώς η αδιαφάνεια στη διαχείριση δημόσιου χρήματος σε αμφιβόλου επιστημονικής σημασίας “ερευνητικά κονδύλια” έδωσε την αφορμή για τέτοιες πληροφορίες».

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΔΙΑΠΛΟΚΗ» ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ;
Τέσσερις υποψήφιοι πρυτάνεις απαντούν
Χριστόδουλος Στεφανάδης
Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής

«Ενα από τα προβλήματα είναι η εδραιωμένη διαχρονικά απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών. Ετσι αναπτύσσεται έδαφος για φαινόμενα διαπλοκής».

Θεόδωρος Φορτσάκης
Πρόεδρος της Νομικής Σχολής

«Το σύστημα εκλογής οδηγεί σε σχέσεις διαπλοκής φοιτητώνκαθηγητών.Το σύστημα συν-διοίκησης χειροτερεύει τα πράγματα.

Χρειάζεται γενναία ρήξη.Τα μικρομάγαζα να μπουν στην άκρη».

Εμμανουήλ Φραγκούλης
Καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας

«Θα ήθελα να μπορούσα να το διαψεύσω.Δυστυχώς η αδιαφάνεια στη διαχείριση δημόσιου χρήματος σε αμφιβόλου επιστημονικής σημασίας “ερευνητικά κονδύλια” έδωσε την αφορμή για τέτοιες πληροφορίες».

Θεοδόσης Πελεγρίνης
Καθηγητής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή

«Η διαφάνεια,η συναίνεση,η εμπιστοσύνη και ο δημόσιος απολογισμός θα συμβάλουν στο ξερίζωμα των νοοτροπιών μέσω των οποίων “γκρίζα” συστήματα παραγόντων εκμεταλλεύονται το Πανεπιστήμιο».

«Μαχαίρια» έχουν βγει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λίγες ημέρες πριν από τις πρυτανικές εκλογές, οι οποίες πρώτη- και πιθανότατα τελευταία- φορά θα διεξαχθούν με τον νόμο Γιαννάκου. Η πρωτότυπη διαμάχη που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες είχε ως κύριο διακύβευμα τους… αριθμούς. Πρώτος ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θ.Φορτσάκης – και νεότερος όλων των αντιπάλων του στην εκλογική μάχη- κατηγόρησε τον έτερο υποψήφιο για την ηγεσία Ιδρύματος, πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, κ. Χρ.Στεφανάδη ότι έδωσε σε σύντομα χρονικά διαστήματα διαφορετικούς αριθμούς για τους υποψήφιους διδάκτορες της σχολής του και μέλη του εκλογικού σώματος.

Οπως υποστήριξε σε επιστολή που απέστειλε προς τα αρμόδια όργανα ο κ. Φορτσάκης ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής τον περασμένο Φεβρουάριο άλλαξε τον αριθμό των υποψήφιων διδακτόρων που αρχικά είχε καταθέσει από 580 σε 10.180, ενώ στις αρχές Μαΐου οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της σχολής εμφανίστηκαν να είναι τελικά 4.840. Ο κ. Στεφανάδης δεν έμεινε αμέτοχος. Απάντησε με αντίστοιχη επιστολή του ότι ο αριθμός των 10.180

υποψηφίων διδακτόρων δεν αποτελεί εκλογικό σώμα αλλά περιλαμβάνει όλους τους εγγεγραμμένους υποψήφιους διδάκτορες στη σχολή του από το 1951, ενώ οι εν δυνάμει ψηφοφόροι είναι τα 4.840 άτομα που καταγράφηκαν από το 2000 και μετά. Δήλωσε ακόμη ότι η Νομική Σχολή διαθέτει περισσότερους υποψήφιους διδάκτορες ανά διδάσκοντα από την Ιατρική (1.530 άτομα, συνολικά, δηλαδή 13 υποψήφιους διδάκτορες ανά διδάσκοντα).

Τα παραπάνω βέβαια δεν αποτελούν παρά μία από τις παρενέργειες που δημιούργησε η διάταξη του νόμουπλαισίου για τα ΑΕΙ με την οποία και θεσπίζεται η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων) και καταργείται ο θεσμός των εκλεκτόρων. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές εξακολουθούν να καθορίζουν το 40% του εκλογικού αποτελέσματος είτε ψηφίζει ένας είτε όλοι.

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές είχαν ζητήσει επίμονα αλλαγή της διάταξης αυτής από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δίχως επιτυχίαο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ ψηφίστηκε επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου . Με τα πανεπιστήμια αποδιοργανωμένα, καθώς όλοι περίμεναν αλλαγές στον νόμο για τις πρυτανικές εκλογές και τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων να σχηματίζονται μόνο τις τελευταίες ημέρες, το έδαφος αποδείχθηκε πρόσφορο για «μαχαιρώματα». Η κάλπη ωστόσο είναι απρόβλεπτη. Στην πα ρούσα συγκυρία, με τις μεγαλύτερες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «προ των πυλών» και την επικείμενη είσοδο «μάνατζερ» στη διοίκηση των ΑΕΙ, η αλλαγή σκυτάλης σε ένα Ιδρυμα όπως το Πανεπιστήμιο της Αθήνας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Πάντως οδηγός στην αποφυγή εκτροχιασμού του «οχήματος» ήταν τις προηγούμενες ημέρες ο νυν πρύτανης κ. Δ.Ασημακόπουλος. «Το όποιο ακαδημαϊκό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό ώστε να μη φτάσουμε να αποφασίζουν οι εισαγγελείς για τη διοίκηση των πανεπιστημίων» δήλωσε μιλώντας προς «Το Βήμα».

Οπως και αν έχει, ο καβγάς των προηγούμενων ημερών ανέβασε τη θερμοκρασία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Στείλαμε απλώς όλους τους καταλόγους με τους υποψήφιους διδάκτορες καθώς ο νόμος δεν προέβλεπε τη διαγραφή τους με μια κίνηση» επισημαίνει ο κ. Στεφανάδης, μιλώντας στο «Βήμα». «Ισως με αυτήν την αφορμή είναι καιρός να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των σχετικών καταλόγων» καταλήγει.

Φαίνεται ότι η προσπάθεια να «καθαρίσουν» οι εκλογικοί κατάλογοι του Ιδρύματος και να καταγραφούν ενεργοί και… αιώνιοι φοιτητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες αποδείχθηκε τους προηγούμενους μήνες εντελώς αποτυχημένη. Ο νόμος προέβλεπε ότι έπρεπε να αποσταλούν συστημένες επιστολές προς όλους τους ανενεργούς φοιτητές, με το ερώτημα αν θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή όχι. Στις 5.000 επιστολές που εστάλησαν απάντησαν μόνο οι 50 υποψήφιοι… «Είναι λογικό» τονίζει μέλος της διοίκησης του Ιδρύματος. «Στους καταλόγους αυτούς ήταν γραμμένος και ο πατέρας μου, ενώ η διεύθυνση που αναφερόταν ήταν εκείνη στην οποία μεγάλωσα όταν ήμουν παιδί. Σήμερα βρίσκεται εκεί μια πολυκατοικία…».

«Πρέπει να ψηφίζουν όλοι,αλλά με εκκαθαρισμένα μητρώα» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Φορτσάκης, ο οποίος έχει υποστηρίξει και τη θεσμοθέτηση «ταυτοτήτων», ώστε να ελέγχεται ποιος μπαίνει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι δικαιούνται να ψηφίζουν και ποιοι όχι. Στον νόμο Γιαννάκου υπάρχουν σημαντικά κενά» καταλήγει.

Επιστολή γα το θέμα απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες και ο υποψήφιος για τις εκλογές κ. Εμμ. Φραγκούλης, πρώην γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας. Οπως επισημαίνει «δεν είμαστε όλοι ίδιοι από πλευράς αριθμών. Το θέμα των εκλεκτόρων πρέπει να ξεκαθαριστεί».

«Εγώ δεν έχω εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση γιατί το θεωρώ φθορά» τονίζει σχετικά ο κ. Θ. Πελεγρίνης. Οι διαφωνούντες,τα «αουτσάιντερ» και οι μάνατζερ
Πανεπιστημιακός που έχει ήδη διατελέσει 16 χρόνια στη διοίκηση του Ιδρύματός του ως πρύτανης και αντιπρύτανης φέρεται να εισέβαλε πρόσφατα στη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου άλλου πανεπιστημίου φωνάζοντας με στόμφο:«Μα θα κάνετε παράνομες εκλογές;».Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα (ο νόμος Γιαννάκου απαγορεύει σε όσους είναι ήδη μέλη πρυτανικών αρχών να επανεκλεγούν), αλλά όπως φαίνεται ενδιαφέρεται ο αντιπρύτανής του- και στενός συνεργάτης του. Η απάντηση που πήρε δεν τον ικανοποίησε,καθώς οι συνάδελφοί του θεώρησαν ότι προβλήματα δεν υπάρχουν και η περιφρούρηση της ομαλότητας και της ηρεμίας προέχει…

Από άλλο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας πανεπιστημιακοί δήλωσαν στο «Βήμα» ότι όποιος εκλεγεί θα το οφείλει κυρίως στην…τύχη. Με δεδομένο ότι όσοι υπηρετούν ήδη σε θέσεις διοίκησης δεν μπορούν να εκλεγούν ξανά,η μάχη γίνεται ανάμεσα σε «αουτσάιντερ». Εκπρόσωποι του ίδιου Ιδρύματος αναζητούν «κενά» στον νόμο,πρόθυμοι να υποβάλουν την πρώτη ένσταση επί της εκλογικής διαδικασίας,που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ντόμινο αιτήσεων ακύρωσης της εκλογής των νέων πρυτανικών αρχών.

Αντίθετα,στη Θεσσαλονίκη και στη Θράκη,όπου αρχικά είχαν εμφανιστεί πρόθυμοι πανεπιστημιακοί να προσβάλουν τον νόμο, οι τόνοι έχουν πέσει.

Η διαδικασία των πρυτανικών εκλογών,καλώς εχόντων των πραγμάτων,θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Ιουνίου στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας. Οι ενστάσεις που ως τώρα εκφράζουν κάποιοι πανεπιστημιακοί εστιάζουν αφενός στην επανεκλογή των νυν υπηρετούντων σε θέσεις διοίκησης (παραβιάζει το αυτοδιοίκητο),αφετέρου στη μείωση του ποσοστού των φοιτητών στα εκλεκτορικά σώματα (τώρα είτε ψηφίσει ένας είτε όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές καταλαμβάνουν το ίδιο ποσοστό ψήφων: το 40%).

Στο υπουργείο Παιδείας ωστόσο αδιαφορούν για τους καβγάδες και ετοιμάζουν νέο «δύσκολο» νόμο, με συνολική αλλαγή του τρόπου διοίκησης και την εμπλοκή προσωπικοτήτων και εκτός πανεπιστημιακού χώρου (μάνατζερ)…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.