BHMAτοδότηs

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα κληθεί να παρουσιαστεί σύντομα ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής, όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να «σπάσει τη σιωπή του» και να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την πολιτική του. Αναφέρομαι στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που συνεστήθη τον Μάρτιο και διερευνά τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής μίλησε ο κ. Γ. Παπανδρέου (καθώς η Ελλάδα, ως γνωστόν, πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα κληθεί να παρουσιαστεί σύντομα ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής, όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να «σπάσει τη σιωπή του» και να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την πολιτική του.

Αναφέρομαι στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που συνεστήθη τον Μάρτιο και διερευνά τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής μίλησε ο κ. Γ. Παπανδρέου (καθώς η Ελλάδα, ως γνωστόν, πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης).

Επειδή δεν είναι δυνατόν να κλέψει η νέα κυβέρνηση ολόκληρη τη δόξα για το πόσο αποτελεσματικά η Ελλάδα σώζει την ευρωζώνη, οι συμμετέχοντες στην επιτροπή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους αποφάσισαν να καλέσουν και στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό. Προφανώς δεν θα μείνει παραπονεμένος ούτε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

***

Γιατί οι βουλευτές που συμμετέχουν σε κάποια εξεταστική επιτροπή της Βουλής έχουν μεγάλες πιθανότητες να υπουργοποιηθούν; Τελευταίο παράδειγμα είναι ο κ. Γ. Νικητιάδης που ανέλαβε υφυπουργός Τουρισμού, ενώ θυμίζω τον κ. Γ. Πεταλωτή και τον κ. Ν. Δένδια (πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της ΝΔ), οι οποίοι προτού γίνουν υπουργοί συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. «Υπάρχει κάποιο γούρι με τις εξεταστικές;» ρώτησε συνεργάτης μου παλαιό κοινοβουλευτικό. «Οχι» απάντησε εκείνος. «Απλώς είναι τόσο λίγοι οι βουλευτές με στοιχειώδεις ικανότητες που δεν μπορείς να φτιάξεις ούτε εξεταστικέςούτε Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς αυτούς».

***

Στην Αττική υπάρχουν τρεις εν ενεργεία νομάρχες εκλεγμένοι με το ΠαΣοΚ το 2006. Αναφέρομαι στους νομάρχες Αθήνας κ. Ι. Σγουρό, Πειραιά κ. Ι. Μίχα και Δυτικής Αττικής κ. Αρ. Αρκουδάρη. Και οι τρεις θεωρούνται φαβορί για τις θέσεις των τοπικών αντιπεριφερειαρχών της ενιαίας Περιφέρειας Αττικής.

Ποιος όμως θα είναι ο πρώτος υποψήφιος «πρωθυπουργός Αττικής» του ΠαΣοΚ; Πέντε πρόσωπα συζητούνται: ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Χρ. Παπουτσής (αν πειστεί ότι δεν θα γίνει υπουργός), ο κ. Α. Λοβέρδος (αν πειστεί ότι δεν αξίζει να παραμείνει υπουργός) και φυσικά η βετεράνος στις μάχες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρία Φώφη Γεννηματά.

***

Η κυρία Αντα Παπανδρέου εξακολουθεί να αποφεύγει το Μέγαρο Μαξίμου, σε αντίθεση με τον κ. Νίκο Παπανδρέου που το επισκέπτεται συχνά για να κάνει «ακόμα και τούμπες για την πατρίδα», όπως δήλωσε παλαιότερα σε συνεργάτη μου. Η Αντα τηρεί την παράδοση που θέλει τις ελληνίδες πρώτες κυρίες (με εξαίρεση την κυρία Δήμητρα Λιάνη ) να είναι διακριτικές.

Για παράδειγμα, η παρουσία της κατά την επίσημη επίσκεψη της κυρίας Εμινέ Ερντογάν ήταν προσεγμένη. Συνόδευσε την Εμινέ στα μουσεία και στο γεύμα, αλλά δεν ήταν μαζί της στη βόλτα για shopping στο Κολωνάκι και σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Δεν πρόκειται για «επικοινωνιακή αποχή» από τα ακριβά ψώνια, αλλά για συνειδητή επιλογή, αφού η Αντα πάντοτε είχε ανοσία στις ακριβές φίρμες.

***

O,τι και να λένε για τον «Καλλικράτη» του εικονιζόμενου στο σκίτσο κ. Ι. Ραγκούση, ο ίδιος επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής χωρίς καμία μεταβολή στον αριθμό των δήμων. «Μπήκε στην Επιτροπή με 325 δήμους και βγήκε με 325, δεν προστέθηκε ούτε ένας» έλεγαν συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών.

Και υπενθύμιζαν ότι ο «Καποδίστριας» το 1997 μπήκε στην Επιτροπή με 700 δήμους, βγήκε με 900 και τελικά «σταθεροποιήθηκε» στους 1.033. Βέβαια, πριν από τον «Καποδίστρια» οι δήμοι ήταν περίπου 5.000 και οι αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο ήταν τέτοιες που είχε κοντέψει να ανατραπεί η κυβέρνηση.

O «Καλλικράτης» δέχθηκε πολλές επιθέσεις από τον κ. Αντ. Σαμαρά. Αλλά πληροφοριοδότης μου με ενημερώνει ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Δ. Στεφάνου θυμήθηκε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ φερόταν να είχε επιχειρήσει πέρυσι ως υπουργός Πολιτισμού την υπαγωγή του ναού του Επικούριου Απόλλωνα από την Ηλεία στη Μεσσηνία (έκανε δηλαδή ένα είδος «πολιτιστικού Καλλικράτη»).

Μου λένε ότι ο κ. Στεφάνου πρότεινε στον κ. Ραγκούση να απαντήσει στον κ. Σαμαρά με αυτή την ιστορία, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών προτίμησε τους «χαμηλούς τόνους».

***

«Τι πιστεύεις;» ρώτησε ο κ. Χ. Παμπούκης έναν από τους συνομιλητές του. «Θα δεχόταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος να μπει στην κυβέρνηση;». Δεν ξέρω σε ποιο πλαίσιο ετέθη αυτή η ερώτηση, αλλά η απορία πολλών είναι απλή: Γιατί ο υπουργός Επικρατείας δεν τηλεφωνεί στον ίδιο τον κ. Αλ. Παπαδόπουλο για να τον ρωτήσει; Αλλωστε, όποια απάντηση και να πάρει, θα εκπλαγεί εξίσου.

***

Δεξίωση έγινε προ ημερών στα γραφεία της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη προς τιμήν του απερχόμενου αντιπροέδρου κ. Λουκά Παπαδήμου. Τον κ. Παπαδήμο τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πολλά στελέχη της ΕΚΤ και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και ο επικεφαλής του Forum Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Μάριο Ντράγκι.

«Είμαστε και οι δύο φοιτητές του Μοντιλιάνι» είπε κάποια στιγμή ο κ. Ντράγκι. Εννοούσε τον νομπελίστα οικονομολόγο και όχι φυσικά τον αμερικανό ζωγράφο. Από την Ελλάδα μετέβησαν στη Φραγκφούρτη ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος.

Τι θα κάνει τώρα ο κ. Παπαδήμος; Παρά τις πληροφορίες για μετακίνηση στις ΗΠΑ και ανάληψη θέσης καθηγητή (που δημοσίευσα την περασμένη εβδομάδα), όσοι θέλουν να τον δουν να επιστρέφει στην Ελλάδα (και να δεινοπαθεί αναλαμβάνοντας κάποιο ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα) διαμηνύουν ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες τους.

***

Η «Μάχη της Γλυφάδας» (για τον δήμο) προβλέπεται να είναι «ενδονεοδημοκρατική» (αν δεν προτείνει το ΠαΣοΚ κάποιον δυνατό υποψήφιο) ανάμεσα στη Γενική Γραμματέα του ΕΒΕΑ κυρία Αλεξάνδρα Πάλλη και τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Μάλιστα την ίδια ώρα που η Αλεξάνδρα έχανε τον χρόνο της στις Βρυξέλλες (καθώς έχει εκλεγεί στη Εurocommerce, την ευρωπαϊκή ένωση των εμπορικών επιμελητηρίων) ο Μίλτος έκανε αναγνωριστικές πτήσεις στη Γλυφάδα. Προβλέπω η μάχη των δύο να ξεκινήσει με δυναμικές εμφανίσεις στα καλοκαιρινά κλαμπ της περιοχής.

***

«Oι κομματικοί σχηματισμοί… δεν κατόρθωσαν να αποτελέσουν ζωντανούς φορείς λαϊκής δυνάμεως και να γίνουν εκφραστές των κοινωνικών τάσεων και ρευμάτων της λαϊκής βάσεως, ούτε μπόρεσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες». Θα μπορούσε να ήταν φράση από την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Είναι όμως απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη του Κόμματος των Νεοφιλελευθέρων του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη , το οποίο ιδρύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977. Συνεργάτης μου ανακάλυψε τη διακήρυξη σε ένα παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι, την έχει από τότε κάτω από το μαξιλάρι του και επισημαίνει τη σύμπτωση ότι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη ιδρύθηκε το ίδιο έτος που ο κ. Αντ. Σαμαράς εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο. Η Ντόρα βέβαια ελπίζει οι ομοιότητες με το κόμμα του πατρός της να μην επεκταθούν πέρα από τις φιλελεύθερες ιδεολογικές αναφορές, αφού στις εκλογές του 1977 απέσπασε 55.494 ψήφους και 1,08%.

Πανικός επικράτησε την Παρασκευή στη Νομαρχιακή Ηρακλείου της ΝΔ καθώς εισέβαλαν μέλη του κόμματος και έσπασαν γραφεία και υπολογιστές. Δεν πρόκειται για Λουδίτες που καταστρέφουν την υψηλή τεχνολογία, αλλά προφανώς για στελέχη προσκείμενα στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η γκρίνια δεν περιορίζεται στην Κρήτη, απλώς εκεί έχει αποκτήσει διαστάσεις. Ολα οφείλονται στο γεγονός ότι την επόμενη Κυριακή γίνονται εσωκομματικές εκλογές σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη προέδρων Νομαρχιακών Επιτροπών, αλλά δεν υπάρχει κύμα πρόθυμων μελών για να συμμετάσχουν, είτε ως ψηφοφόροι είτε ως υποψήφιοι. Το αποτέλεσμα είναι η Ρηγίλλης να μεταθέτει διαρκώς την προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Η πρώτη προθεσμία ήταν την περασμένη Δευτέρα, η δεύτερη την Τετάρτη, η τρίτη την Παρασκευή και η τέταρτη, αύριο Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ (συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά ελπίζουν ότι το Αγιο Πνεύμα θα φωτίσει τα μέλη να θέσουν τελικά υποψηφιότητα). Τα πνεύματα πάντως οξύνθηκαν την Παρασκευή, γιατί επικράτησε η υποψία ότι η νέα παράταση αποφασίστηκε για να προλάβουν να μετακινήσουν οι «οργανωτές» μέλη από άλλες περιοχές. Η όξυνση οφείλεται και στην αγανάκτηση απέναντι στην πρόβλεψη του Καταστατικού ότι το 50% των νέων στελεχών των Νομαρχιακών Επιτροπών θα εκλέγονται μέσω της ποσόστωσης νέων μελών. Οι μισοί εκλεγμένοι δηλαδή θα πρέπει να είναι «νέα μέλη» (έστω κι αν δεν πάρουν ούτε μία ψήφο!). Οπότε, όπως λένε οι καχύποπτοι, θα γράφονται νέα μέλη στο κόμμα και στη συνέχεια θα γίνονται μέλη των Νομαρχιακών χάρη στην ποσόστωση. Ουσιαστικά πρόκειται για διορισμούς. Για όλους αυτούς τους λόγους στο Ηράκλειο την πλήρωσαν τα γραφεία και οι υπολογιστές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.