Σε συμφωνία για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στον τομέα των λιμανιών κατέληξαν οι επαφές του επικεφαλής της Cosco κ. Γουέι Ζιαφού στην Ελλάδα, που έκλεισαν χθες με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επειτα από μια σειρά επαφών με συναρμόδιους υπουργούς και αξιωματούχους της κυβέρνησης, ο «κάπτεν» Γουέι έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Cosco και η κινεζική κυβέρνηση είναι αποφασισμένες να επενδύσουν στις υποδομές των ελληνικών λιμένων και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο σχετικών υπηρεσιών στη ΝΑ Μεσόγειο, με κέντρο την Ελλάδα.
Με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις και πληροφορίες, αλλά και όσα ο ίδιος ο κινέζος αξιωματούχος ανέφερε, η συνεργασία στον τομέα των λιμανιών, που εμπίπτει και στις άμεσες αρμοδιότητές του, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι θα προχωρήσει. Πρόκειται συγκεκριμένα για διεύρυνση της συνεργασίας που παρά τα αρχικά προβλήματα προχωρεί στο λιμάνι του Πειραιά, για τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο διαχείρισης εμπορευματικής κίνησης και στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της άνοιξε το ζήτημα επέκτασης της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα και στον τομέα της κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι, καθώς και στον κλάδο των σιδηροδρόμων, όπου επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για ένα κομμάτι τουλάχιστον του ΟΣΕ. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη κινεζική απάντηση, παρά μόνο μια κατ΄ αρχήν επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος, καθώς ο κ. Γουέι είπε ότι δεν έχει εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε συμφωνίες και ότι θα μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Πεκίνο, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον «κάπτεν» Γουέι, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Λιβύης κ. Αλ Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα της επανέναρξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Λιβύης με την Ευρώπη και τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών κ.λπ. «Ηρθαμε για να μείνουμε στην Ελλάδα 35 χρόνια και όχι 35 μήνες ή 35 ημέρες. Αυτή είναι η πραγματικότητα και με βάση την πραγματικότητα αυτή οφείλουμε και οι δύο πλευρές,εμείς και εσείς,να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και να συνεργαστούμε στενά για να έχουμε αμφότεροι οφέλη από αυτή τη σύμπραξη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην αυτής της συνεργασίας και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι». Με τα λόγια αυτά έκλεισε χθες τη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Cosco κ. Γουέι Ζιαφού, σχολιάζοντας τόσο τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά όσο και τις αντιδράσεις που συνεχίζουν να εντοπίζονται για την παρουσία των Κινέζων στον Πειραιά από μια μικρή ομάδα στελεχών του ΠαΣοΚ.
«Δεσμεύθηκα», είπε ο κ. Γουέι, «στον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης ότι κανένας κινέζος λιμενεργάτης δεν πρόκειται να εργαστεί στην εταιρεία που δημιουργήσαμε στην Cosco προκειμένου να υλοποιήσουμε το κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης της διαχείρισης των δύο προβλητών του εμπορευματικού σταθμού της ΟΛΠ ΑΕπου μας ανέθεσε ο οργανισμός ύστερα από διεθνή διαγωνισμό τον οποίο κερδίσαμε. Επίσης», συνέχισε, «είπα στον κ.πρόεδρο ότι ως τώρα στην ίδια εταιρεία απασχολούνται 300 Ελληνες και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σε βάθος χρόνου εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας,στις οποίες θα απασχολούνται μόνο Ελληνες».
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Καλοδεχούμενη η αλλαγή στάσης του ΠαΣοΚ»
Αιχμές για την κυβέρνηση άφησε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς αναφορικά με τη στάση που τηρούσε προεκλογικά το ΠαΣοΚ σε σχέση με την κινεζική εταιρεία Cοsco και τη συμφωνία για την παραχώρηση του εμπορευματικού σταθμού του ΟΛΠ. Ο κ. Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνoντα σύμβουλο της Cosco στη Ρηγίλλης «κάπτεν» Γουέι Ζιαφού, καλωσόρισε, όπως είπε, τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα χαιρέτισε την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να προχωρήσει και σε άλλες τέτοιες επενδύσεις, επικροτώντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και με αιχμηρή διάθεση είπε για την κυβέρνηση: «Καλωσορίζουμε και την αλλαγή στάσηςόσων ως σήμερα τις πολέμησαν και τώρα αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαίες».