Τραπεζικά ακατανόητα, δημαγωγικά

Σε τέτοιες εποχές δεν είναι να μπλέκει κανείς με το Μαξίμου, να αναλαμβάνει οφίτσια και να επιμερίζεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Πόσω μάλλον για βουλευτές που κατέχουν τα οικονομικά και φοβούνται μη βρεθούν σε διευθυντήριο που μαστιγώνει τους συνταξιούχους. Και όμως η κυρία Βάσω Παπανδρέου εσχάτως άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα την πείραζε αν σήκωνε τα μανίκια για να σώσει τη χώρα. Αρκεί να τα σήκωνε αρμοδίως, δηλαδή έχοντας θεσμικό ρόλο. Δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε και άλλαξε άρδην στάση.

Σε τέτοιες εποχές δεν είναι να μπλέκει κανείς με το Μαξίμου, να αναλαμβάνει οφίτσια και να επιμερίζεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Πόσω μάλλον για βουλευτές που κατέχουν τα οικονομικά και φοβούνται μη βρεθούν σε διευθυντήριο που μαστιγώνει τους συνταξιούχους. Και όμως η κυρία Βάσω Παπανδρέου εσχάτως άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα την πείραζε αν σήκωνε τα μανίκια για να σώσει τη χώρα. Αρκεί να τα σήκωνε αρμοδίως, δηλαδή έχοντας θεσμικό ρόλο. Δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε και άλλαξε άρδην στάση. Πάντως, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή με θέμα την ανακύκλωση μη διακανονισμένων συναλλαγών από την Τράπεζα της Ελλάδος, απέκλεισε την πιθανότητα εισόδου της στην κυβέρνηση σε πιθανό ανασχηματισμό. Θεωρήθηκε ότι βγήκε με την ντουντούκα να συνθηματολογήσει, ενώ θα μπορούσε με διακριτικό τρόπο, ενδοπασοκικά, να εκφράσει τους φόβους και τις διαφωνίες της.

Δεν θα αρχίσουμε τις εξυπνάδες, δηλαδή την αξιολόγηση του περιεχομένου της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από την πρώην υπουργό. Σε κάθε περίπτωση ένας βουλευτής δικαιούται να ερωτά, να ξαναρωτά και να θέλει να μάθει ποιες ακριβώς ενέργειες έγιναν. Από τα τρία ερωτήματα το πιο ζουμερό (όχι όμως το πιο σημαντικό δημοσιονομικά) είναι γιατί η ΤτΕ «διευκόλυνε τους κερδοσκόπους», υπονοώντας ότι υπήρξε ίδιον όφελος για κάποιους. Πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, το οποίο ελάχιστα άτομα μπορούν να κατανοήσουν στην Ελλάδα. Και ακριβώς επειδή ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, η απόφαση προσφέρεται για δημαγωγική χρήση. Δηλαδή, διασπείροντας την εκτίμηση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος πριμοδότησε τους κερδοσκόπους και επισυνάπτοντας το ακατανόητο κατεβατό, πολλοί έσπευσαν να υιοθετήσουν την εκτίμηση. Ετσι η ερώτηση φέρει τις υπογραφές δέκα βουλευτών του ΠαΣοΚ. Χαριτολογώντας στέλεχος της κυβέρνησης επισήμανε ότι δεν ήξεραν τι ακριβώς υπογράφουν, αλλά ήθελαν να εκδηλώσουν τοιουτοτρόπως μια κάποια δυσθυμία. Σε άλλους παραμελημένους κύκλους του ΠαΣοΚ εξηγούσαν ότι η μεταβολή στην οποία προέβη η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επηρέασε την οικονομική κατάσταση και «είχε οριακή συμμετοχή στο χάλασμα των spreads». Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι δεν υπήρξε ούτε παρανομία ούτε ζημιά.

Οι βουλευτές που συνυπέγραψαν την ερώτηση της κυρίας Παπανδρέου δεν εκλαμβάνονται ως ομάδα. Καθένας έχει τον δικό του πόλεμο και τους δικούς του εχθρούς, απλώς συγκροτώντας πολυπληθές μέτωπο εξασφαλίζουν την παραμονή τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν διαγραφούν όλοι, πέφτει η κυβέρνηση. Αν διαγραφούν οι μισοί, χάνεται το πλεονέκτημα. Η αρχηγός της δεκάδας πιθανώς συνέταξε την ερώτηση από πίκα.

Αντελήφθη ότι δεν έχει προοπτικές, οπότε βάζει μπροστά το εκδικητικό σχέδιο. Να σημειώσουμε ότι από τον Οκτώβριο ως σήμερα δεν είχε πει τίποτε για το ζήτημα. Το θυμήθηκε τώρα, που τη βολεύει. Κάποιοι άλλοι φθονούν την παιδική χαρά της πλατείας Συντάγματος, φθονούν την ηγεσία του υπουργείου που σε νηπιακή ηλικία αναλαμβάνει δουλειές ενηλίκων. Κάποιοι άλλοι βρήκαν τον τρόπο να διασύρουν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρουσιάζοντας τον κ. Προβόπουλο ως διευκολυντή των κερδοσκόπων τον αποδυναμώνουν. Για να μάθει άλλη φορά να μη μαρτυρεί ότι είχε ενημερώσει από τον Αύγουστο την αντιπολίτευση για το διψήφιο έλλειμμα.

Τι θα φανεί μόλις καθήσει ο κουρνιαχτός από την ερώτηση στη Βουλή; Η κυρία Βάσω Παπανδρέου είναι παλιά καραβάνα και ξέρει να εγείρει ζητήματα, να συσπειρώνει κόσμο και να δημιουργεί καταστάσεις γύρω από το πρόσωπό της. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι παλιές καραβάνες έχουν παλαιικές μεθόδους.

Δηλαδή όλο αυτό το φασαριόζικο πακέτο που στήθηκε γύρω από την Τράπεζα της Ελλάδος με αιχμές κατά του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναιρέθηκε αυτόματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ισως ο κόσμος να μην κατανοεί το περιεχόμενο της ερώτησης που κατέθεσε η κυρία Παπανδρέου, υποψιάζεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα διέθεταν μάταια την επιείκειά τους. Τι έκανε λοιπόν η πρώην επίτροπος; Μια τρύπα στο νερό. Και, ως γνωστόν, οι τρύπες στο νερό γίνονται ρουφήχτρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.