Τραπεζικά μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών

Σε «μπαράζ» ανακοινώσεων προχώρησαν χθες οι τράπεζες, λανσάροντας νέα προγράμματα αναδιάρθρωσης των δανείων των πελατών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεών τους. Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από τις περικοπές των ετήσιων εισοδημάτων τους σε ποσοστό έως και 25%. Πρόκειται για μια κίνηση που είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, με την οποία τυποποιούνται οι διαδικασίες που ακολουθούνται εδώ και μήνες από τα πιστωτικά ιδρύματα για την αλλαγή των όρων «προβληματικών» δανειακών συμβάσεων.

Σε «μπαράζ» ανακοινώσεων προχώρησαν χθες οι τράπεζες, λανσάροντας νέα προγράμματα αναδιάρθρωσης των δανείων των πελατών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεών τους. Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από τις περικοπές των ετήσιων εισοδημάτων τους σε ποσοστό έως και 25%.

Πρόκειται για μια κίνηση που είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, με την οποία τυποποιούνται οι διαδικασίες που ακολουθούνται εδώ και μήνες από τα πιστωτικά ιδρύματα για την αλλαγή των όρων «προβληματικών» δανειακών συμβάσεων.

Το έναυσμα για τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων έδωσε η Εθνική Τράπεζα την περασμένη Πέμπτη για να ακολουθήσουν χθες οι Εurobank ΕFG, Τράπεζα Πειραιώς και Μillennium Βank. Υπενθυμίζεται ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε στις αρχές Μαΐου γνωστοποιήσει μέτρα ανακούφισης για τους πελάτες του που έμειναν άνεργοι, ενώ και η Αlpha Βank προχωρεί σε ρυθμίσεις καθυστερημένων δανείων. Βασικός στόχος των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί η εξασφάλιση της ομαλής αποπληρωμής των μηνιαίων δόσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εξαιτίας της κρίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Βασικό «εργαλείο» μείωσης των δόσεων αποτελεί η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων. Με τον τρόπο αυτόν οι καταβολές προς τις τράπεζες κάθε μήνα μπορεί να υποχωρήσουν ως και 40% στα στεγαστικά δάνεια και ως και 70% στα καταναλωτικά.

Βέβαια η αύξηση του χρόνου εξόφλησης μπορεί μεν να αποτελεί «μονόδρομο» για την εμπρόθεσμη πληρωμή, ωστόσο μεταφράζεται και σε περισσότερους τόκους για τους πελάτες των τραπεζών. Εξάλλου, για εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να παρασχεθεί περίοδος χάριτος μηδενικών πληρωμών για ένα διάστημα ως και δύο χρόνια. Από την άλλη, η πληρωμή μόνο των τόκων του δανείου μπορεί να οδηγήσει τη δόση ως και 50% χαμηλότερα για το διάστημα ισχύος της. Ειδικά για την καταναλωτική πίστη λανσάρονται προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σημαντικής περικοπής στα έξοδα ενός νοικοκυριού λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων τους, αλλά και της μεγάλης διάρκειάς τους. Οι καταναλωτές που έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν εξασφαλίσεις μπορούν να ρίξουν τις δόσεις τους σε εντυπωσιακά ποσοστά της τάξεως του 70%. Σημειωτέον ότι οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα στεγαστικά δάνεια που ωριμάζουν για τη μεταφορά σε αυτά οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες που εμφανίζουν καθυστερήσεις.

Παραδείγματα
* Στεγαστικό δάνειο
Νοικοκυριό που έλαβε το 2005 στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, με διάρκεια 20 έτη, πληρώνει σήμερα δόση 990 ευρώ (επιτόκιο 5%). Το υπόλοιπο που χρωστάει σήμερα στην τράπεζα, πέντε χρόνια μετά, φθάνει τις 125.000 ευρώ. Το νοικοκυριό θέλει να μειώσει τη δόση του. Εχει δύο τρόπους:

α) Να αυξήσει την εναπομένουσα διάρκεια αποπληρωμής του δανείου του από τα 15 χρόνια στα 25 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η νέα μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί σε 730 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 25%. Αν το νοικοκυριό θέλει να μειωθεί περαιτέρω η δόση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια του δανείου στα 30 έτη. Σε αυτή την περίπτωση η δόση θα υποχωρήσει στα 670 ευρώ, ήτοι περικόπτεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλες οι υποχρεώσεις να έχουν εξοφληθεί ως και την ηλικία των 65-70 ετών, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει επιμήκυνση του δανείου.

* Καταναλωτικό και κάρτα
Νοικοκυριό χρωστά 8.000 ευρώ για καταναλωτικό δάνειο αυτοκινήτου, 3.000 ευρώ για προσωπικό δάνειο που έλαβε στο παρελθόν και 2.000 ευρώ από τις αγορές που πραγματοποίησε με τις πιστωτικές του κάρτες. Σήμερα πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα για το πρώτο δάνειο (επιτόκιο 8%, εναπομένουσα διάρκεια 3 έτη), 140 ευρώ για το δεύτερο (επιτόκιο 11%, 2 έτη ως την πλήρη εξόφληση) και για την κάρτα την ελάχιστη καταβολή, που σήμερα ανέρχεται σε 40 ευρώ. Δηλαδή οι συνολικές οφειλές του κάθε μήνα ανέρχονται σε 460 ευρώ.

Το νοικοκυριό επιλέγει να συγκεντρώσει όλες τις οφειλές του σε ένα πρόγραμμα. Στην προκειμένη περίπτωση τα χρέη των 13.000 ευρώ μεταφέρονται σε ένα δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 5 έτη και επιτόκιο 8,50% σταθερό για πάντα. Σε αυτή την περίπτωση η δόση υποχωρεί στα 270 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες καταβολές στην τράπεζα μειώνονται κατά 40%. Αν γίνει προσημείωση ακινήτου, το επιτόκιο μπορεί να πέσει ακόμη και στο μισό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.