Μικρότερες των «θρυλουμένων» οι διαρροές προς την Κύπρο

Ενα δισ. ευρώ ήταν τελικά το ποσό που κατατέθηκε σε κυπριακές τράπεζες από την Ελλάδα, από τον Ιανουάριο ως και τον Απρίλιο του 2010, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου κ. Μ. Καμμάς, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες ότι έφυγαν δισεκατομμύρια από την Ελλάδα για την Κύπρο. Σε μηνιαία βάση, η ροή καταθέσεων από την Ελλάδα ανέρχεται σε μερικά εκατοντάδες εκατ. ευρώ, αφού, όπως είπε, οι φόβοι που δημιουργήθηκαν στις αγορές από την κρίση στη χώρα ωθούν αριθμό ελλήνων καταθετών σε άλλα χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Ενα δισ. ευρώ ήταν τελικά το ποσό που κατατέθηκε σε κυπριακές τράπεζες από την Ελλάδα, από τον Ιανουάριο ως και τον Απρίλιο του 2010, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου κ. Μ. Καμμάς, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες ότι έφυγαν δισεκατομμύρια από την Ελλάδα για την Κύπρο. Σε μηνιαία βάση, η ροή καταθέσεων από την Ελλάδα ανέρχεται σε μερικά εκατοντάδες εκατ. ευρώ, αφού, όπως είπε, οι φόβοι που δημιουργήθηκαν στις αγορές από την κρίση στη χώρα ωθούν αριθμό ελλήνων καταθετών σε άλλα χρηματοπιστωτικά συστήματα. Οπως αποκάλυψε, πέραν των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών που λειτουργούν στην Κύπρο, οι έλληνες καταθέτες στρέφονται και στις κυπριακές τράπεζες.

Ο κ. Καμμάς αναφέρθηκε και στο προφίλ των ελλήνων καταθετών, λέγοντας ότι είναι επιχειρηματίες και άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας που συνάπτουν κυρίως ετήσια ή πιο μικρής διάρκειας γραμμάτια.

Δεν είναι όμως μόνο οι Ελληνες που καταθέτουν στην Κύπρο λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, οι καταθέσεις των κατοίκων της ευρωζώνης στην Κύπρο (που περιλαμβάνουν και τις καταθέσεις των Ελλήνων) έφθασαν τον Μάρτιο στα 2,19 δισ. ευρώ, από 1,72 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 1,15 δισ. ευρώ τον περυσινό Μάρτιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.