Μαριχουάνα, ο αμφιλεγόμενος «βοηθός σεφ»

Ακόμη και οι νηπιαγωγοί χαλαρώνουν καμιά φορά πίνοντας μερικά ποτά. Αλλά στις κουζίνες των εστιατορίων, όπου οι ρυθμοί είναι ξέφρενοι, οι ώρες πολλές και στόχος η ευχαρίστηση των πελατών, η ανάγκη για «αποσυμπίεση» από το στρες περιλαμβάνει ουσίες που είναι ψυχοτρόπες και συχνά παράνομες. «Ολοι καπνίζουν μαριχουάνα μετά τη δουλειά» λέει ο Αντονι Μπουρντέν, συγγραφέας και σεφ, ο οποίος έγινε διάσημος καταγράφοντας τη χρήση ναρκωτικών και άλλου είδους ακολασίες στις επαγγελματικές κουζίνες.

Ακόμη και οι νηπιαγωγοί χαλαρώνουν καμιά φορά πίνοντας μερικά ποτά. Αλλά στις κουζίνες των εστιατορίων, όπου οι ρυθμοί είναι ξέφρενοι, οι ώρες πολλές και στόχος η ευχαρίστηση των πελατών, η ανάγκη για «αποσυμπίεση» από το στρες περιλαμβάνει ουσίες που είναι ψυχοτρόπες και συχνά παράνομες.

«Ολοι καπνίζουν μαριχουάνα μετά τη δουλειά» λέει ο Αντονι Μπουρντέν, συγγραφέας και σεφ, ο οποίος έγινε διάσημος καταγράφοντας τη χρήση ναρκωτικών και άλλου είδους ακολασίες στις επαγγελματικές κουζίνες. Και ενώ μπορεί να μην προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι σεφ «μαστουρώνουν», πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών στην κουζίνα μπορεί να «εκτοξεύσει» τη γαστρονομική εμπειρία σε πρωτόγνωρα ύψη;

Μια μικρή αλλά πολύ σημαντική ομάδα σεφ υποστηρίζει ότι τόσο τα πεντανόστιμα πιάτα τους όσο και η ανάλαφρη διάθεση στις τραπεζαρίες τους οφείλονται στην επήρεια μιας ουσίας που μπορεί να σε οδηγήσει στη φυλακή.

«Υπάρχουν εστιατόρια που δημιούργησαν πιάτα ειδικά για τους ουρανίσκους των ελαφρώς μαστουρωμένων, ελαφρώς μεθυσμένων σεφ μετά τη δουλειά» λέει ο κ. Μπουρντέν. Δύο από τα εστιατόρια που προσφέρουν τέτοιου είδους φαγητό είναι αυτά του διάσημου αμερικανο-κορεάτη σεφ Ντέιβιντ Τσανγκ, το «Αu Ρied du Cochon» στο Μόντρεαλ και το «Crif Dogs» στη Νέα Υόρκη.

Η κατάχρηση ουσιών και ο εθισμός απασχολούν τη βιομηχανία των εστιατορίων καθώς οποιοδήποτε εστιατόριο στο οποίο κάποιος υπάλληλος ή ο ιδιοκτήτης βρεθεί με παράνομες ναρκωτικές ουσίες, μπορεί να χάσει την άδειά του. Επίσης είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς κάποια φιλόδοξη κουζίνα θα μπορούσε να λειτουργεί με ασφάλεια σε ώρες αιχμής αν το προσωπικό της βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Και παρά τα όσα υποστηρίζει ο κ. Μπουρντέν, πολλοί μεγάλοι σεφ τα καταφέρνουν μια χαρά χωρίς τη βοήθεια χημικών ουσιών.

Ωστόσο κάποιοι άλλοι παραδέχονται χωρίς καμία ντροπή ότι η δημιουργικότητα και η ψυχαγωγία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις «ευεργετικές» ιδιότητες της μαριχουάνας. Οι Φρανκ Φαλτσινέλι και Φρανκ Καστρονόβο, σεφ και εστιάτορες, είπαν ότι οι περισσότερες από τις σημαντικές επιχειρηματικές ιδέες που είχαν- το να πάνε στη Σικελία προκειμένου να εισαγάγουν ελαιόλαδο για δύο εστιατόριά τους αλλά και η ιδέα για το εστιατόριο «Ρrime Μeats» στο Μπρούκλιν- τους ήλθαν στον νου με τη δημιουργική βοήθεια της μαριχουάνας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.