« Η “καθαρή” αύξηση του χρέους είναι 5,8 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο και είναι σε πλήρη συμφωνία με το δανειακό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί για το 2010 » ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που αποτύπωσε την αύξηση του χρέους κατά 11,8 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, από τα 298,524 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009 στα 310,384 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2010, το υπουργείο Οικονομικών θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η «κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο». Και ακόμη ότι η πορεία του χρέους συμβαδίζει με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει με το ΔΝΤ. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι μέρος αυτής της αύξησης του δημοσίου χρέους εκφράζει την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου περίπου κατά 6 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχή του έτους.
Για το εννεάμηνο ΑπριλίουΔεκεμβρίου που διανύουμε, οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τοκοχρεολύσια εκτιμώνται σε 39,7 δισ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός μέσω εκδόσεων ομολόγων και εντόκων γραμματίων ανήλθε σε 9,8 δισ. ευρώ κατά τον μήνα Απρίλιο. Υπογραμμίζεται ότι «στον βαθμό που δεν θα κριθεί σκόπιμη η πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, οι δανειακές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να καλύψουν το υπόλοιπο των δανειακών αναγκών της χώρας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι εντός των προβλέψεων του οικονομικού προγράμματος».
Φόβοι για κατάπτωση των εγγυήσεων
Πρόσθετη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στους ευρωπαίους εταίρους, δημιουργεί το μεγάλο ύψος των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ ακόμη και προς επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΜΠΜΕ, οι οποίες ανήλθαν σε 25,8 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
Παρ΄ ότι το ποσό αυτό δεν αυξήθηκε, υπάρχουν φόβοι ότι το μεγαλύτερο μέρος των εγγυήσεων θα καταπέσει λόγω της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.