Σήμα κινδύνου για τις ΗΠΑ από Μπερνάνκι

O πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι καταθέτοντας χθες στο Κογκρέσο προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο και για την αμερικανική οικονομία. Οι εκτιμήσεις του κ. Μπερνάνκι συνέπεσαν με την απόφαση της Γερουσίας να κλείσει επιτέλους το ακανθώδες θέμα των ατελείωτων συζητήσεων για την κρίσιμη σαρωτική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ. Επισημαίνεται ότι, μετά το ξεπέρασμα...

O πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι καταθέτοντας χθες στο Κογκρέσο προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο και για την αμερικανική οικονομία. Οι εκτιμήσεις του κ. Μπερνάνκι συνέπεσαν με την απόφαση της Γερουσίας να κλείσει επιτέλους το ακανθώδες θέμα των ατελείωτων συζητήσεων για την κρίσιμη σαρωτική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι, μετά το ξεπέρασμα των εμποδίων στη Γερουσία, αναμένεται ότι ταχύτατα θα εγκριθούν οι προτεινόμενοι κανόνες για σαρωτικό έλεγχο των πολυσύνθετων χρηματοπιστωτικών αγορών με στόχο την αποτροπή στο μέλλον μιας οικονομικής κρίσης παρόμοιας με αυτήν του 2008. Να θυμίσουμε ότι οι προτάσεις του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος είχαν εγκλωβιστεί στη λυσσαλέα αντιπαράθεση μεταξύ των γερουσιαστών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ έχει προ πολλού εγκριθεί ένα άλλο νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η επίτευξη της πλειοψηφίας 60-40 οφείλεται στην ψήφο τριών ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.

Η χθεσινή επιτυχία θα δώσει το «πράσινο φως» στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ώστε να υποστηρίξει στον αμερικανικό λαό ότι τήρησε τις υποσχέσεις που του έδωσε. Οτι δηλαδή θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να «αφοπλίσει» τα πανίσχυρα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά λόμπι, τα οποία έχουν, ως σήμερα, καταφέρει να μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα έχει υποσχεθεί ότι θα χαλιναγωγήσει τους τραπεζικούς γίγαντες, προστατεύοντας έτσι τους καταναλωτές και τους επενδυτές από μελλοντικές «φούσκες». Και κυρίως ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα νομοσχέδιο το οποίο δεν θα περιλαμβάνει κανόνες, όπως η προστασία των καταναλωτών και το καυτό θέμα του ελέγχου συναλλαγών στις αγορές παραγώγων (derivatives).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.