Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Το πρώτο κλείσιμο χαμηλότερα από τις 1.600 μονάδες αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία επιδεινώνεται με το έντονα αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές που δίνουν την εικόνα ότι περιμένουν κάτι πολύ άσχημο να συμβεί σύντομα. Με τις ανησυχίες σχετικά με την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους και την πορεία του ευρώ να κυριαρχούν σε όλες τις διεθνείς αγορές, η εγχώρια αγορά είχε να αντιμετωπίσει μία επιπλέον αρνητική εξέλιξη που αφορά την επάνοδο των φόβων για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Το πρώτο κλείσιμο χαμηλότερα από τις 1.600 μονάδες αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία επιδεινώνεται με το έντονα αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές που δίνουν την εικόνα ότι περιμένουν κάτι πολύ άσχημο να συμβεί σύντομα.

Με τις ανησυχίες σχετικά με την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους και την πορεία του ευρώ να κυριαρχούν σε όλες τις διεθνείς αγορές, η εγχώρια αγορά είχε να αντιμετωπίσει μία επιπλέον αρνητική εξέλιξη που αφορά την επάνοδο των φόβων για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Προεξοφλώντας την αρνητική εκδοχή των όποιων εξελίξεων, οι επενδυτές συνέχισαν να ρευστοποιούν τις θέσεις τους στην εγχώρια αγορά με τις εντολές πωλήσεων να πολλαπλασιάζονται στις τράπεζες και σε όλα τα blue chips, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το ψυχολογικό κλίμα. Εμφανής ήταν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος η οποία και απεικονίστηκε στην περαιτέρω συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου.

Αναλυτικά ο γενικός δείκτης ύστερα από ένα αδύναμο και οριακά θετικό ξεκίνημα, ακολούθησε πλαγιοκαθοδική πορεία που κατέληξε στο χαμηλό της ημέρας στις 1.581 μονάδες στα τελευταία λεπτά. Το κλείσιμο διαμορφώθηκε στις 1.582,22 μονάδες και αντιστοιχεί σε απώλειες 3,32%. Υπενθυμίζεται ότι το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 1.600 μονάδων είχε σημειωθεί στις 18 Μαρτίου του 2009, και συγκεκριμένα στις 1.578 μονάδες. Στο χαμηλό της ημέρας τερμάτισε επίσης ο δείκτης FΤSΕ20 υποχωρώντας κατά 3,85%, ενώ σε ποσοστό 4,54% χαμηλότερα και ακριβώς στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε και ο δείκτης των τραπεζών, επιστρέφοντας στα επίπεδα τιμών όπου βρισκόταν στις αρχές Απριλίου 2009. Ισχυρά blue chips του κλάδου των τραπεζών αποτιμούνται πλέον σε χαμηλά 13 και 14 μηνών, όπως η Εθνική Τράπεζα, η ΕFG Εurobank, η Αlpha Βank, η Τράπεζα Πειραιώς κ.ά.

Στον συγκεκριμένο κλάδο συνεχίζεται η συμπίεση των αποτιμήσεων όπου οι επενδυτές προεξοφλούν κάμψη της κερδοφορίας η οποία θα αρχίσει σύντομα να δημοσιεύεται στις λογιστικές καταστάσεις α΄ τριμήνου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κλάδος μπορεί να εμφανίσει μείωση κερδών στο σύνολο της παρούσας χρήσης σε ποσοστό έως και 80%. Η υστέρηση αυτή εκτιμάται ότι θα προέλθει από τις αυξημένες προβλέψεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία καθίστανται ακόμη πιο επισφαλή ύστερα από τα μέτρα λιτότητας και την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας. Η επαλήθευση της εκδοχής αυτής ανεβάζει το κίνδυνο για τον κλάδο να αποτελέσει την «αχίλλειο πτέρνα» της αγοράς, ανατροφοδοτώντας έναν νέο κύκλο πτώσης που θα παρασύρει και τις μετοχές κερδοφόρων εταιρειών.

Η αγορά συνέχισε να υποχωρεί με χαμηλό τζίρο ο οποίος υποχώρησε χθες στα 102,6 εκατ. ευρώ, με επιπλέον 10,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Στο σύνολο της αγοράς, 46 μετοχές ενισχύθηκαν, 133 υποχώρησαν και 128 έκλεισαν αμετάβλητες.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Οι εκτεταμένες πιέσεις παγιώνουν τη δεύτερη θέση σε αποτίμηση της εισηγμένης και διευρύνουν την απόστασή της από την Coca-Cola. Οι καταιγιστικές ρευστοποιήσεις στη μετοχή την πίεσαν στο χαμηλό των 10,18 ευρώ, όπου και έκλεισε με απώλειες 4,50%.

* ΟΤΕ: Ο τίτλος συμπλήρωσε την όγδοη διαδοχικά καθοδική συνεδρίαση όπου ανανέωσε το ιστορικό του χαμηλό στα 6,53 ευρώ.

* Τράπεζα Πειραιώς: Η μετοχή δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις και έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ όλων των blue chips, καθώς υποχώρησε σε ποσοστό 6,04%, στα 4,51 ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.