«Αποσπασματικές ρυθμίσεις» που δεν θα συμβάλουν στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που συναντούν οι εταιρείες στην καθημερινή λειτουργία τους θεωρεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ότι περιέχει το νομοσχέδιο της υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών.
Η επιλογή, ωστόσο, να σταλεί κείμενο με «παρατηρήσεις» του ΣΕΒ, αντί να παραστεί αυτοπροσώπως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δ. Δασκαλόπουλος που επικαλέστηκε αδυναμία λόγω του «ελάχιστου περιθωρίου ειδοποίησης που μας δόθηκε» προκάλεσε αντιδράσεις στελεχών της κυβερνητικής παράταξης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ι. Δριβελέγκας μίλησε για «απαξίωση της Επιτροπής από τον ΣΕΒ», προσθέτοντας ότι όσο προεδρεύει ο ίδιος δεν θα σταλεί ξανά πρόσκληση σε εκπρόσωπό του. «Αν έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δασκαλόπουλος τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή, είναι η χειρότερη συνταγή που μπορεί να επιλέξει» σχολίασε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας.
«Ευπρόσδεκτη κατ΄ αρχήν η απλοποίηση, αλλά δεν βλέπουμε γιατί θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός το ένα σημείο εξυπηρέτησης» αναφέρεται στο έγγραφο του ΣΕΒ, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και όχι απλώς να «μεταφερθεί» από πολλές υπηρεσίες σε μία.
Ο συντάκτης του κειμένου επισημαίνει μια σειρά «θεσμικά και τεχνικά κενά», όπως το αν θα έχουν πληροφοριακή υποδομή τα σημεία ίδρυσης επιχειρήσεων που είναι τα 59 επιμελητήρια, τα 100 ΚΕΠ και ιδιαίτερα οι 3.400 συμβολαιογράφοι καθώς και αν προβλέπεται λειτουργική διασύνδεση όλων αυτών με τις υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
Εκφράζει, δε, εξ αυτού «σαφή ανησυχία μήπως καταρτιστεί μια ακόμη φορά ένα θεωρητικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ίσως δημιουργήσει μια “προς τα έξω” επίφαση απλοποίησης των διαδικασιών, αλλά θα είναι άνευ ουσίας για τις επιχειρήσεις, στις οποίες απευθύνεται».
Αντιθέτως, θετικό χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) το νομοσχέδιο για την «Απλοποίηση Διαδικασιών Σύστασης Προσωπικών και Κεφαλαιουχικών Εταιρειών». Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά την ίδρυση ΑΕ και ΕΠΕ, τα εξής: «Υποστηρίζουμε τον θεσμό του υπηρεσιακού συμβολαιογράφου εντός των επιμελητηρίων. Δεδομένου ωστόσο ότι το υπουργείο θέλει όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία εξυπηρέτησης, εμπλέκοντας και τα ΚΕΠ, προτείνουμε να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή και οι 275 Εμπορικοί Σύλλογοι, οι οποίοι, εκ της ιδιότητός τους, είναι πολύ πιο κοντά στο αντικείμενο και στην αποστολή των εταιρειών».
Στο στόχαστρο και οι συμβολαιογράφοι
Στο στόχαστρο του ΣΕΒ τίθενται περισσότερο παντός άλλου οι συμβολαιογράφοι, υπογραμμίζοντας ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ενίσχυση του επαγγέλματός τους και διατυπώνονται υπαινιγμοί ότι αυτό γίνεται ως αντιστάθμισμα στο συζητούμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων. «Μη γνωρίζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις στο θέμα αυτόδεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τι επιπτώσεις θα είχε ενδεχομένως η ανάδειξη του συμβολαιογράφου σε κεντρικό πρόσωπο της ίδρυσης ΑΕ και ΕΠΕ» αναφέρεται στο κείμενο.