Ευρωπαίος φίλος ο Κάμερον

ΛΟΝΔΙΝΟ Για μια νέα, «εποικοδομητική προσέγγιση» της χώρας του προς την Ευρώπη επιχειρεί να πείσει στο ταξίδι που ξεκινά σήμερα στις πρωτεύουσες της Γαλλίας και της Γερμανίας ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον . Με μια «επίθεση γοητείας» ο ηγέτης των Τόρις θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον ακραίο ευρωσκεπτικισμό που διακρίνει το κόμμα του στις συναντήσεις που θα έχει με τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κρύψει τη δυσφορία τους για την αντιευρωπαϊκή στάση των βρετανών Συντηρητικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ Για μια νέα, «εποικοδομητική προσέγγιση» της χώρας του προς την Ευρώπη επιχειρεί να πείσει στο ταξίδι που ξεκινά σήμερα στις πρωτεύουσες της Γαλλίας και της Γερμανίας ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον . Με μια «επίθεση γοητείας» ο ηγέτης των Τόρις θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον ακραίο ευρωσκεπτικισμό που διακρίνει το κόμμα του στις συναντήσεις που θα έχει με τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κρύψει τη δυσφορία τους για την αντιευρωπαϊκή στάση των βρετανών Συντηρητικών. Πέρυσι μάλιστα επέκριναν την απόφαση του κ. Κάμερον να εγκαταλείψει την κεντροδεξιά ομάδα της Ευρωβουλής. Μετά την ανάδειξή του πάντως στην ηγεσία της Βρετανίας, ο πολιτικός πραγματισμός επιβάλλει την εξομάλυνση των σχέσεων, κάτι που δεν θα είναι εύκολο.

Το έδειξε και η εμφάνιση χθες στις Βρυξέλλες του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση των 26 ομολόγων του υπερασπιζόμενος σθεναρά τα βρετανικά συμφέροντα.

«Εφτασα εδώ σε μια θέση που μου κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπου δεν υπήρχε μεγάλη υποστήριξη ή αναγνώριση των βρετανικών ανησυχιών» είπε χαρακτηριστικά. Κατάφερε πάντως να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο την πρότασή του, ώστε οι διευθυντές των hedge funds να είναι ελεύθεροι να εργαστούν στην ΕΕ χωρίς την έγκριση των Αρχών και των 27 χωρών-μελών της.

Ο κ. Οσμπορν ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι αντίθετη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει κατά 6% τον ερχόμενο χρόνο τον προϋπολογισμό της, μια κίνηση που θα σήμαινε αύξηση κατά 700 εκατ. ευρώ της βρετανικής συνεισφοράς σε αυτόν.

Οσον αφορά την εσωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ο αντιπρόεδρός της και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ υποσχέθηκε, παρουσιάζοντας χθες τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει, «τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση της δημοκρατίας μας» στα τελευταία 178 χρόνια. Σε αυτά τα σχέδια περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το πιο αναλογικό, κάτι που είναι πάγιο αίτημα των Φιλελευθέρων.

Ο κ. Κλεγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αισθάνεται «ανασφαλής, ούτε φοβάται μήπως χάσει τον έλεγχο». Κάλεσε μάλιστα τον λαό, τους πολίτες, να προτείνουν νόμους που κρίνουν ότι πρέπει να αλλάξουν και να φέρουν την «επανάσταση στην εξουσία».

Ο ηγέτης των LibDems, που επιβλέπει τα κυβερνητικά σχέδια για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ακόμη ότι επιθυμεί « να μεταμορφώσουμε την πολιτική μας έτσι ώστε το κράτος να σας ελέγχει πολύ λιγότερο και εσείς να το ελέγχετε πολύ περισσότερο».

Ο κ. Κλεγκ αποδοκιμάστηκε πάντως καθώς έφθανε στο Κολέγιο Αϊλινγκτον στο Σίτι του Λονδίνου για να εκφωνήσει την ομιλία του, ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε ανέφερε ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.