Ενας ιππότης ξαναβρήκε το πρόσωπό του

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ Ενας ιππότης του 14ου μ.Χ. αιώνα «ξαναζεί», χάρη στη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης. Η ομάδα της βρετανίδας ανθρωπολόγου Σου Μπλακ έχει αναλάβει το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης του προσώπου του μεσαιωνικού ιππότη τα οστά του οποίου βρέθηκαν θαμμένα σε ένα παρεκκλήσι του κάστρου του Στέρλινγκ στη Σκωτία. Η δρ Μπλακ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νταντί, εκτιμά ότι ο ιππότης, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε το 1997 μαζί με αυτούς άλλων εννέα συντρόφων του, σκοτώθηκε λίγο προτού κλείσει τα 30 του χρόνια.

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ Ενας ιππότης του 14ου μ.Χ. αιώνα «ξαναζεί», χάρη στη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης. Η ομάδα της βρετανίδας ανθρωπολόγου Σου Μπλακ έχει αναλάβει το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης του προσώπου του μεσαιωνικού ιππότη τα οστά του οποίου βρέθηκαν θαμμένα σε ένα παρεκκλήσι του κάστρου του Στέρλινγκ στη Σκωτία.

Η δρ Μπλακ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νταντί, εκτιμά ότι ο ιππότης, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε το 1997 μαζί με αυτούς άλλων εννέα συντρόφων του, σκοτώθηκε λίγο προτού κλείσει τα 30 του χρόνια. Τα οστά χρονολογούνται κάπου μεταξύ του 13ου και του 14ου μ.Χ. αιώνα, την ίδια ακριβώς ιστορική περίοδο που έδρασε ο Γουίλιαμ Γουάλας, ένας από τους εθνικούς ήρωες της Σκωτίας.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του από χτύπημα σπαθιού στο πρόσωπό του, κατά τη διάρκεια των απελευθερωτικών αγώνων των Σκωτσέζων εναντίον της Αγγλίας. «Οι σκελετοί βρέθηκαν πριν από 13 χρόνια. Ευτυχώς η τεχνολογία προχώρησε αρκετά από τότε, ώστε να μας βοηθήσει όχι μόνο να αναπλάσουμε τη μορφή τουαλλά και να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες θανάτου των ανθρώπων αυτών. Είναι πιθανό αυτοί οι 10 σκελετοί να ανήκαν σε επιφανή πρόσωπα, που θάφτηκαν όλα μαζί, στη διάρκεια της πολιορκίας του κάστρου του Στέρλινγκ» λέει η ανθρωπολόγος Τζο Μπάκμπερι του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, που συμμετέχει στην έρευνα.

«Ολα δείχνουν ότι αυτός ο νεαρός άνδρας ήταν πολύ δυνατός, διέθετε ευγενική καταγωγή και έμοιαζε αρκετά στον τύπο του σώματος με τους σημερινούς παίκτες του ράγκμπι. Φαίνεται ότι γυμναζόταν από μικρή ηλικία και είχε μάθει από νωρίς να χειρίζεται το σπαθί και τα άλλα όπλα της εποχής» είπε στο ΒΒC ο καθηγητής Μεσαιωνικής Αρχαιολογίας Ρίτσαρντ Στράχαν.

Η επιστημονική ομάδα θα προσπαθήσει τώρα να αναπλάσει τα πρόσωπα των άλλων έξι ενηλίκων καθώς και των δύο βρεφών που βρέθηκαν μαζί του στον ομαδικό τάφο. Η ανάπλαση των προσώπων και οι υπόλοιπες έρευνες των ανθρωπολόγων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2011, οπότε και θα παρουσιαστούν επισήμως στο κοινό, σε έκθεση που θα φιλοξενηθεί μόνιμα στο κάστρο του Στέρλινγκ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.