Διεθνής οργή για τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας

Καταδικάζεται διεθνώς το καθεστώς της Βορείου Κορέας για την εκτόξευση τορπίλης που βύθισε νοτιοκορεατική κορβέτα τον περασμένο Μάρτιο, προκαλώντας το θάνατο 46 ναυτών. «Θα υπάρξουν σίγουρα συνέπειες» λένε οι ΗΠΑ. Απειλές για πόλεμο εκτοξεύει η Πιονγιάνγκ εάν η διεθνής κοινότητα κινηθεί προς την επιβολή κυρώσεων.

Καταδικάζεται διεθνώς το καθεστώς της Βορείου Κορέας για την εκτόξευση τορπίλης που βύθισε νοτιοκορεατική κορβέτα τον περασμένο Μάρτιο, προκαλώντας το θάνατο 46 ναυτών. «Θα υπάρξουν σίγουρα συνέπειες» λένε οι ΗΠΑ. Απειλές για πόλεμο εκτοξεύει η Πιονγιάνγκ εάν η διεθνής κοινότητα κινηθεί προς επιβολή κυρώσεων.

Διεθνής έρευνα κατέδειξε ότι τορπίλη υποβρυχίου από τη Βόρειο Κορέα ευθύνεται για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας.

Στον πυθμένα της θάλασσας εντοπίστηκε ένα κομμάτι από τορπίλη βορειοκορεατικής προέλευσης. Όλα τα δεδομένα «δείχνουν» προς τη Βόρειο Κορέα, σύμφωνα με την έκθεση την οποία συνέταξαν ειδικοί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Σουηδία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν λόγο για σοβαρή πρόκληση εκ μέρους της Βορείου Κορέας, τονίζοντας ότι «σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες». Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τις γειτονικές χώρες της Νοτίου Κορέας.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη βορεικορεατική απειλή για πόλεμο εάν η Σεούλ επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν σχολιάζει υποθετικά σενάρια.

Το Πεντάγωνο έχει «στενές διαβουλεύεις» με τη Νότιο Κορέα «για να καθοριστεί η πορεία που θα ακολουθηθεί», ανέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, διευκρινίζοντας ότι «επαφίεται κατ’ αρχήν στους Νοτιοκορεάτες να αποφασίσουν τι συνέχεια θα δώσουν» στο θέμα.

Η Σεούλ φαίνεται ότι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης για να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη. Μπορεί όμως να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νότιο Κορέα δεν έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας φυσικά γνωρίζουν τι συμβαίνει όμως συνεπεία αυτού δεν έχουν αλλάξει το επίπεδο κινητοποίησής τους» δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν.

Η Βρετανία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία αντέδρασαν επίσης με οργή, ενώ ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιανγκ-μπακ προειδοποίησε με «σθεναρή δράση». Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι η έκθεση που επιβεβαιώνει τη βορειοκορεατική ευθύνη για τη βύθιση του πολεμικού πλοίου είναι «εξαιρετικά ανησυχητική».

Η Κίνα από την πλευρά της κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και απέφυγε να ασκήσει κριτική στο Βορρά.

Η Πιονγιάνγκ απορρίπτει ως «μυθεύματα» τα ευρήματα της έκθεσης και απειλεί με πόλεμο εάν της επιβληθούν κυρώσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.