Τρίγωνο υπονομευτών

Μικρό το κακό για τον κ. Φώτη Κουβέλη. Η Οργάνωση Καλλιθέας του Συνασπισμού δεν τον ψήφισε για σύνεδρο. Μικρό το κακό γιατί στο συνέδριο δικαιούται να πάει ούτως ή άλλως ως βουλευτής, δικαιούται να μιλήσει, δικαιούται να είναι υποψήφιος στα όργανα- αρκεί να τον προτείνει κάποιος άλλος. Δεν θα μπορεί να ψηφίσει. Εχει χορτάσει όμως από ψηφοφορίες τόσα χρόνια, δεν χάθηκε ο κόσμος. Ούτε άλλαξαν οι ισορροπίες, αφού στη θέση του θα πάει άλλος της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Μεγαλύτερο το κακό για εκείνους που αφιέρωσαν χρόνο στη μεθόδευση του αποκλεισμού του.

Μικρό το κακό για τον κ. Φώτη Κουβέλη. Η Οργάνωση Καλλιθέας του Συνασπισμού δεν τον ψήφισε για σύνεδρο. Μικρό το κακό γιατί στο συνέδριο δικαιούται να πάει ούτως ή άλλως ως βουλευτής, δικαιούται να μιλήσει, δικαιούται να είναι υποψήφιος στα όργανα- αρκεί να τον προτείνει κάποιος άλλος. Δεν θα μπορεί να ψηφίσει. Εχει χορτάσει όμως από ψηφοφορίες τόσα χρόνια, δεν χάθηκε ο κόσμος. Ούτε άλλαξαν οι ισορροπίες, αφού στη θέση του θα πάει άλλος της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Μεγαλύτερο το κακό για εκείνους που αφιέρωσαν χρόνο στη μεθόδευση του αποκλεισμού του. Μπορούμε να τους φανταστούμε να αναλώνονται σε τηλεφωνήματα, να μετράνε κεφάλια, να φτιάχνουν υποθετικά σενάρια και για τα επινίκια να χοροπηδάνε από τη χαρά τους. Αλήθεια, άξιζε τον κόπο αυτή η στρατηγική; Είναι κατάλληλη η ιστορική στιγμή για μικροκομματικά παίγνια; Ενόσω κόβονται μισθοί και καταργούνται αναρίθμητα εργασιακά προνόμια, είναι δυνατόν να χάνεται ενέργεια σε τόσο ταπεινές δράσεις;

Για να παρακολουθήσει κάποιος τα τεκταινόμενα εντός Συνασπισμού πρέπει να έχει εκπαιδευθεί με την ανάγνωση πολυπρόσωπων μυθιστορημάτων (ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι μια καλή αρχή) ή να έχει γαλουχηθεί από τα 520 επεισόδια του «Πέιτον Πλέις». Επί δεκαετίες οι ήρωες της συνσαπουνόπερας βρίσκονται μπλεγμένοι σε αδιέξοδες σχέσεις με μεγάλα πάθη. Στη μεγάλη οικογένεια του Συνασπισμού λοιπόν υπάρχει η τάση «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση» που επαναφέρει το παλαιό αίτημα, να μην κατσικώνονται τα ίδια πρόσωπα στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και στα όργανα. Οι εκπρόσωποι της τάσης στην Οργάνωση της Καλλιθέας αξιοποίησαν το καταστατικό, που επιτρέπει στα μέλη του κόμματος να σταυρώνουν υποψήφιους συνέδρους από δύο διαφορετικές λίστες. Δόθηκε γραμμή να ψηφιστεί μαζικά άλλος υποψήφιος της Ανανεωτικής Πτέρυγας και όχι ο κ. Κουβέλης, ο οποίος πήρε τη δεύτερη θέση αλλά αντικαταστάθηκε από γυναίκα, καθώς εφαρμόζεται ποσόστωση για τα δύο φύλα.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε στους μεθοδευτές του αποκλεισμού τη μεγάλη επιτυχία. Μιλάμε για επικοινωνιακή επιτυχία. Κάτι τέτοια τα λατρεύουν οι τηλεοράσεις, οι παραπολιτικές στήλες, οι ρεπόρτερ. Η Τοπική Οργάνωση Καλλιθέας έγινε διάσημη και η «Πρωτοβουλία» πήρε το μερίδιο της δημοσιότητας. Ο κ. Κουβέλης έπαιξε το παιχνίδι τους. Με δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις συμπαρέσυρε πολλά στελέχη σε μια ανούσια συζήτηση. Βαρύγδουπες προβλέψεις για το άραχλο μέλλον της παράταξης, πικρές διαπιστώσεις, ένα διάχυτο πνεύμα αδικίας.

Μιλούν όλοι για πρακτικές έξω από την κουλτούρα του κόμματος, ενώ ο κ. Κουβέλης καταλογίζει στην ηγεσία του κόμματος τη διαμόρφωση νοοτροπίας εντάσεων. Μήπως όμως αυτή είναι η κουλτούρα του κόμματος, να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου; Ο κ. Κουβέλης υπονομεύθηκε με το δικαιολογητικό ότι και εκείνος έκανε τα ίδια στους συντρόφους του. Η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση» τον κατηγορεί ότι υπονόμευσε συνειδητά τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Φεβρουάριο του 2008.

Είναι προφανές ότι το συνέδριο του Ιουνίου είναι χαμένος κόπος. Δεν θα μονιάσουν οι τάσεις, δεν θα συμφωνήσουν ούτε στα βασικά, ας πούμε για το αν πρέπει η Ελλάδα να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον Συνασπισμό βλέπουν μόνο όσα τους χωρίζουν, όχι όσα θα μπορούσαν να τους ενώσουν. Πρόκειται για μια δυσλειτουργική οικογένεια που διαλύεται χωρίς οι γονείς να παίρνουν απόφαση για διαζύγιο. Ο κ. Κουβέλης ξέρει ως δικηγόρος από διαζύγια, ξέρει την αξία του ΣΥΝ-αινετικού. Μάλλον όμως θα το πάνε σε αντιδικία, για να χωρίσουν τα υπάρχοντα: δεν έχουν βάζα και μαχαιροπίρουνα. Εχουν όμως κρατική επιχορήγηση, έδρες στο Σύνταγμα και στις Βρυξέλλες. Αυτά τους κρατούν υπό την ίδια σκέπη. Το επερχόμενο συνέδριο προσφέρεται για έναν θεαματικό καβγά, από αυτούς που σφραγίζουν το τέλος μιας σχέσης.

Αραγε είναι ικανοί για γενναίες αποφάσεις;

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.