Επί ξυρού ακμής…
Τη συγχώνευση των αγωγών πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και Σαμψούντας- Τσεϊχάν εξετάζουν οι Ρώσοι, χωρίς όμως να έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις.
* * *
Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές εταιρείες, οι οποίες θα είναι η βασική πηγή τροφοδοσίας με αργό πετρέλαιο για τους δύο αγωγούς, θα διαχειρίζονται ενιαία τη λειτουργία τους, με κοινή αντίληψη κατασκευής: την παράκαμψη του Βοσπόρου, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Στενά, να μειωθούν οι καθυστερήσεις στη διέλευση των πλοίων από αυτά, καθώς και οι πιθανότητες για περιβαλλοντικό ατύχημα. * * *
Τις πολλές και ποικίλες παραμέτρους αυτής της αλλαγής συζήτησε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης (σκίτσο), ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα Βλαντίμιρ Τσιχικισβίλι και του επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την άμεση προώθηση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.
* * *
Ο πρεσβευτής διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του εξακολουθεί να είναι μία από τις προτεραιότητες της Ρωσίας, όμως… η ζωή θα δείξει, όπως έλεγαν και οι παλαιοί κομμουνιστές.
Μετακινήσεις
Ο κ. Τάκης Αράπογλου, τέως πρόε δρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, εξελέγη χθες από τη συνέλευση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν στη θέση του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου του ομίλου.
Παράθυρο
«Παράθυρο» για να αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα άνοιξε για την Ελλάδα μετά τη χθεσινή αποπληρωμή των ομολόγων που έληξαν, ύψους 8,6 δισ. ευρώ, όπως εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.
«Μετά τη 19η Μαΐου η Ελλάδα έχει ένα αρκετά χαμηλό πρόγραμμα αποπληρωμών ομολόγων. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας. Είναι ένα παράθυρο για να αναζητηθούν λύσεις» είπε. * * *
Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούσαν ένα αδύναμο ευρώ. Τόνισε όμως ότι τώρα το έχουν «για τους λάθος λόγους».
Προβλέψεις
Εκτιμήσεις είχαμε χθες και από τον γνωστό για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του οικονομολόγο Νούριελ Ρουμπίνι, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τρία χρόνια μετά την Ελλάδα οι κερδοσκόποι των ομολόγων θα στραφούν κατά των ΗΠΑ.
* * *
«Μετά την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, στο στόχαστρο των κερδοσκόπων στις αγορές ομολόγων θα βρεθούν η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ» προειδοποίησε ο κ. Ρουμπίνι.
* * *
«Οσοι παίζουν το story των υψηλών χρεών και ελλειμμάτων μέσω των αγορών ομολόγων πιθανότατα πρόκειται να ξυπνήσουν στις ΗΠΑ κατά τα επόμενα τρία χρόνια και να πουν ότι αυτό δεν είναι διατηρήσιμο» είπε ο γνωστός οικονομολόγος σε εκδήλωση της London School of Εconomics.
* * *
Παράλληλα επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διάσπασης, λόγω της κρίσης της Ελλάδας, παρά τη συσπείρωση των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τον μηχανισμό των 750 δισ. ευρώ. «Ακόμη και σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος διάσπασης της νομισματικής ένωσης» είπε, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο της εκ νέου βύθισης της οικονομίας σε ύφεση.