Τη δημιουργία ενός φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας πρότεινε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια του Αραβικού Οικονομικού Φόρουμ.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας ξένων επιχειρήσεων, πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα συγκροτήσει γι’ αυτό ειδική ομάδα, την οποία συντονίζει ο ίδιος. «Αλλάζουμε τα πάντα στο κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και έδωσε έμφαση στην αλλαγή των διαδικασιών.
Μιλώντας για το θέμα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου. Οπως διευκρίνισε πρόκειται για μία φιλόδοξη ιδέα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Η σταθερότητα στην περιοχή, όπως είπε, δεν είναι απλό θέμα και δεν αφορά κάθε χώρα χωριστά. Ως παράδειγμα ανέφερε την κλιματική αλλαγή, η οποία, όπως υπογράμμισε, μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν στο νερό και την τροφή και να δημιουργήσει νέες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα αλλά και στις οικονομίες των κρατών.
Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε για πολλούς τομείς συνεργασίας». Αυτού του είδους οι συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πρόσφατο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης μεταφράστηκε σε εγγυήσεις για την Ελλάδα και της έδωσε αρκετό χρόνο για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτές στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα. «Τα 110 δισεκατομμύρια ανάσα δίνουν εγγύηση προστασίας στην οικονομία και ανάσα για να προωθήσουμε τις ριζικές αλλαγές για τις οποίες είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι», υπογράμμισε.
«Στενές σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο»
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις στενές σχέσεις φιλίας του ελληνικού και αραβικού έθνους, καθώς και τις σχέσεις οικονομικής συνεργασίας. Κάθε φορά που υπήρξαν γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περιοχή, οι δύο λαοί έρχονταν και πιο κοντά, είπε ο πρωθυπουργός που επισήμανε ακόμα τις σχέσεις που είχε δημιουργήσει ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο αλλά και τις στενές σχέσεις φιλίας με πολλούς ηγέτες της περιοχής. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, πρόσθεσε, η Ελλάδα επιδείκνυε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αραβικό κόσμο, πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε ακόμη, στις δικές του προσπάθειες ως υπουργός Εξωτερικών και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να αναζητήσει κοινές λύσεις σε κοινές προκλήσεις, καθώς και στην παρουσία του στη Βηρυτό, όπως στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, και στις δύσκολες ώρες του πολέμου του 2006. «Σήμερα είμαι εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας για να συνεχίσω να βαδίζω αυτόν τον δρόμο και να τον διευρύνω για συνεργασία στον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό τομέα», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Για το μεσανατολικό πρόβλημα τόνισε πως όλοι μας, όπως και το Ισραήλ, πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες του Συμβουλίου του ΟΗΕ, και στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή.
Τέλος, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και χωρών της περιοχής του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες, όπως είπε, τα τελευταία λίγα χρόνια άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, και οι ελληνικές εξαγωγές στις περιοχές αυτές έφθασαν στο 9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.
Ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου κ. Μισέλ Σουλεϊμάν. Στη συνέχεια θα υπάρξει διμερής συνεργασία των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Λιβάνου με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.