Γερουσία – ΗΠΑ«Νίκες κατά του κατεστημένου» πέτυχε το Tea Party

Ανατροπή στα δεδομένα φέρνουν οι επιτυχίες που εξασφάλισε το συντηρητικό κίνημα Tea Party στις εκλογές για την επιλογή υποψηφίων για τη Γερουσία, καταφέρνοντας να επικρατήσουν έναντι έμπειρων υποψηφίων από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους. Πρόκειται για «μήνυμα κατά του κατεστημένου» τονίζουν οι υποψήφιοι...

Ανατροπή στα δεδομένα φέρνουν οι επιτυχίες που εξασφάλισε το συντηρητικό κίνημα Tea Party στις εκλογές για την επιλογή υποψηφίων για τη Γερουσία, καταφέρνοντας να επικρατήσουν έναντι έμπειρων υποψηφίων από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους. Πρόκειται για «μήνυμα κατά του κατεστημένου» τονίζουν οι υποψήφιοι…

Στο Κεντάκι ο «αντάρτης» υποψήφιος, Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ, κέρδισε εύκολα τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος. Θα αντιμετωπίσει το Νοέμβριο τον Δημοκρατικό υπουργό Δικαιοσύνης της πολιτείας, Τζακ Κόνγουεϊ.

«Αυτό είναι δημοκρατία, μία νίκη για τους πολίτες κατά του κατεστημένου, του status quo, της Ουάσιγκτον» δήλωσε ο Τζο Σέστακ, υποψήφιος στη Πενσυλβάνια που επικράτησε με 53% έναντι του Αρλκεν Σπέκτερ που έχει θητεία 30 ετών στο σώμα. Το Νοέμβριο θα βρεθεί αντιμέτωπος με υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Εντωμεταξύ, αναφέρει το Reuters, στο Αρκανσο, η παρουσία ενός τρίτου υποψηφίου ανάμεσα στους εκπρόσωπους των δύο κομμάτων οδηγεί σε δεύτερο γύρο στις 7 Ιουνίου καθώς κανείς δεν εξασφάλισε το 50% των ψήφων.

Εκμεταλλευόμενο ένα κύμα δυσαρέσκειας έναντι στα δύο μεγάλα κόμματα και τα νέα δεδομένα που έφερε η οικονομική κρίση, το Tea Party υποστηρίζει ότι πρέπει να περιοριστούν τα έξοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τάσσεται υπέρ ενός μικρότερου κράτους.

Το Tea Party («Κόμμα Τσαγιού») παίρνει το όνομά του από ένα περιστατικό που συνέβη το 1773 στη Βοστώνη. Οργισμένοι από τον παράνομο, όπως πίστευαν, φόρο που επέβαλε στο τσάι η αγγλική διοίκηση, διαδηλωτές πέταξαν στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες σε μία πρώτη εκδήλωση οργής που σταδιακά οδήγησε στην επανάσταση και την ανεξαρτησία για τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια αναβίωσαν από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα σαν αντίδραση στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Το Νοέμβριο, στις ενδιάμεσες εκλογές που θεωρούνται ότι είναι ένα τεστ για τη κυβέρνηση (όπως άλλωστε και όλες τις κυβερνήσεις), ανανεώνεται η θητεία και των 435 μελών της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, για 36 από τους 100 γερουσιαστές και για 37 από τους 50 κυβερνήτες πολιτειών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει άνετη πλειοψηφία και στα δύο σώματα, αλλά οι νεότερες εξελίξεις, θεωρούν οι αναλυτές, μπορεί να την απειλήσουν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.