Εφετείο ΓένοβαςΚαταδίκη αξιωματικών της αστυνομίας για τα επεισόδια του 2001

Εννέα χρόνια μετά τις ταραχές που στιγμάτισαν τη σύνοδο της G8 στη Γένοβα, Εφετείο της βόρειας ιταλικής πόλης ανέτρεψε πρωτόδικη αθωωτική ετυμηγορία καταδικάζοντας 26 ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας για επίθεση κατά των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης και ακόλουθη συγκάλυψη της απρόκλητης βίας.

Εννέα χρόνια μετά τις ταραχές που στιγμάτισαν τη σύνοδο της G8 στη Γένοβα, Εφετείο της βόρειας ιταλικής πόλης ανέτρεψε πρωτόδικη αθωωτική ετυμηγορία καταδικάζοντας 26 ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας για επίθεση κατά των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης και ακόλουθη συγκάλυψη της απρόκλητης βίας.

Το Εφετείο της Γένοβας επέβαλε στους αστυνομικούς ποινές κάθειρξης έως και πέντε χρόνια για την αιματηρή επίθεση κατά διαδηλωτών στο σχολείο Armando Diaz της πόλης τη νύχτα της 21ης Ιουλίου του 2001.

Περισσότεροι από 300 αστυνομικοί είχαν εισβάλει στο γυμνάσιο προχωρώντας εν μέσω επεισοδίων στη σύλληψη 93 ατόμων. Περισσότεροι από 80 διαδηλωτές είχαν τραυματισθεί κατά την αστυνομική έφοδο, ανάμεσά τους ένας Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι πριν την έφοδο οι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί στις δυνάμεις ασφαλείας και ότι στο σχολείο βρέθηκαν βόμβες μολότοφ, ξύλινες και σιδερένιες δοκοί, που παρουσιάστηκαν από τις Αρχές ως απόδειξη ότι οι διαδηλωτές προετοιμάζονταν για βίαιη συμπλοκή.

Ωστόσο, οι έρευνες κατέδειξαν ότι πολλοί διαδηλωτές κοιμούνταν όταν εισέβαλε η αστυνομία, δεν είχαν όπλα και δεν αντέδρασαν βίαια. Οσο για τις μολότοφ, τις είχαν τοποθετήσει οι ίδιοι οι αστυνομικοί για να ενοχοποιήσουν τους διαδηλωτές και να δικαιολογήσουν την απρόκλητη έφοδο, «κατασκευάζοντας» επίσης και μία επίθεση με μαχαίρι.

Οι δικαστές του Εφετείου της Γένοβας έκριναν ότι και οι 26 ανώτεροι αστυνομικοί είναι ένοχοι ανατρέποντας ολοκληρωτικά την αθωωτική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Το 2007 δικαστήριο της Γένοβας είχε καταδικάσει σε ποινές-«χάδια» 15 αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, απαλλάσσοντας όμως τους ανώτερους αστυνομικούς.

Εστω και αν πολλές από τις αρχικές κατηγορίες έχουν πλέον παραγραφεί, οι νέες καταδίκες επιβάλλονται σε άτομα που ύστερα από σειρά προαγωγών βρίσκονται σήμερα σε θέσεις-κλειδιά της ιταλικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της αστυνομικής ομάδας για την καταπολέμηση της μαφίας.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συστηματική και χωρίς διακρίσεις βία» δήλωσε ο εισαγγελέας κ. Πίο Μακιαβέλο για την έφοδο, την οποία παριστάμενοι διαδηλωτές έχουν χαρακτηρίσει «σφαγή».

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στηρίζει τους αστυνομικούς για τα γεγονότα του 2001. Οι αστυνομικοί έχουν δικαίωμα να προσφύγουν εκ νέου κατά της ετυμηγορίας, γεγονός που ουσιαστικά σημαίνει ότι ουδείς θα εκτίσει ποινή στη φυλακή καθώς θα επέλθει παραγραφή. Στο μεσοδιάστημα όλοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους…

Η σύνοδος στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2001 ήταν από τις βιαιότερες στην ιστορία της G8. Η συνολική συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων στη διάρκεια της συνόδου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η σύνοδος είχε λήξει με έναν νεκρό, τον διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι, 500 τραυματίες, 240 συλληφθέντες και ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Ικανοποιημένη από την απόφαση δήλωσε η μητέρα του 19χρονου Κάρλο Τζουλιάνι που δολοφονήθηκε από 23χρονο καραμπινιέρο στη διάρκεια των διαδηλώσεων. «Επιβεβαιώθηκε η ενοχή της ηγετικής ομάδας της αστυνομίας. Αυτή η απόφαση μας βοηθά να αποκτήσουμε ξανά λίγη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» δήλωσε η κυρία Χάιντι Τζουλιάνι.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων χαρακτήρισαν την απόφαση «πρωτοφανή» και ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να προσφύγουν στον Αρειο Πάγο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.