Με προβληματισμούς και αρκετές ενστάσεις έγιναν δεκτές οι προτάσεις για την… μελλοντική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την ποινική ευθύνη των υπουργών που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Πρόθεσή μου είναι να εκτείνω τα όρια της αποσβεστικής προθεσμίας» επέμεινε ο κ. Καστανίδης, αναφερόμενος στα ασφυκτικά χρονικά όρια παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ευθύς εξαρχής ότι για τις όποιες αλλαγές εν τέλει υιοθετηθούν «είναι προφανές ότι δεν νοείται αναδρομική ισχύς».
Κοινή συνισταμένη των ενστάσεων που διατυπώθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών υπήρξε η άποψη που διατυπώθηκε κυρίως από τους κκ. Απ. Κακλαμάνη και Μ. Παπαϊωάννου ότι τα προβλήματα ατιμωρησίας των πολιτικών προκαλούνται από την έλλειψη πολιτικής βούλησης των κομμάτων και λιγότερο από το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο άλλωστε δεν μπορεί να αλ λάξει ριζικά παρά μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για «στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης», ενώ ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για «πολλές πόρτες που ανοίγουν» και «μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα, μη επιθυμητά αποτελέσματα».
Πάντως και άλλοι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, όπως οι κκ. Τηλ. Χυτήρης και Κ. Σκανδαλίδης , εξέφρασαν ζωηρές επιφυλάξεις για σημεία των προτάσεων, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να κρίνεται ενδιαμέσως, από δικαστικό συμβούλιο, η βασιμότητα της κατηγορίας κατά υπουργού, αλλά χωρίς να είναι δεσμευτική για τη Βουλή η εισήγηση που θα γίνεται. Επιφυλακτικοί έως αρνητικοί ήταν και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ.Κουβέλη να προσγειώνει τις προσδοκίες περί ουσιωδών αλλαγών που επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «το άρθρο 86 του Συντάγματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών».