Την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο 3ο Μεσογειακό Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ενέργεια.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να τελειώσει ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στον παρασιτισμό του Δημοσίου και την αδιαφάνεια.
«ΟΝότος της Ευρώπης είναι αντιμέτωπος με την απροθυμία και το φόβο των αγορών» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ χαιρέτησε την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕνα υπάρξει έλεγχος της δράσης των hedge funds.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα βιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο την ανάγκη αλλαγής οικονομικού μοντέλου και τόνισε ότι η αλλαγή της οικονομίας είναι μονόδρομος με αξιοποίηση του πλούτου και την επένδυση σε νέες πράσινες τεχνολογίες και προϊόντα.
Επίσης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σε έξι μήνες πραγματοποίησε μεγάλες αλλαγές και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στο χτύπημα της γραφειοκρατίας, αλλά και σε αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
Πρωτοβουλίες για το Περιβάλλον
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, αλλά και να αναδειχθεί η περιοχή σε ενεργειακό κόμβο, σε κόμβο τουρισμού.
Συμπλήρωσε ότι κατά την επίσκεψή του στον Λίβανο (αργότερα την Τετάρτη) θα διευρύνει αυτή την πρωτοβουλία, στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και στο τέλος του μήνα θα παρουσιάσει τους άξονες της πρωτοβουλίας στη Βαρκελώνη.
Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Μεσόγειος που ανέκαθεν υπήρξε ιστορικός χώρος ζύμωσης πολιτισμών μπορεί να προβάλει τη συνεργασία παρά τις αντιθέσεις, ενώ χαρακτήρισε τις κλιματικές αλλαγές μια ευκαιρία ώστε να απαντήσουμε σε αυτές με τη συνεργασία.
Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι εργασίες της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, οι οποίες θα αποτελέσουν και ένα πρότυπο ενόψει της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μεξικό, η οποία έπεται.
Σημειώνεται ότι με μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο, ο πρωθυπουργός της ΤουρκίαςΤαγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ενώ από τη μεριά του ο πρωθυπουργός είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο μάτι.
Το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν είχε θετική απάντηση στην Κοπεγχάγη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας επίσης, ότι το μοντέλο ανάπτυξης του πλανήτη έχει εξαντληθεί.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία ώστε να συνδυαστεί η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να φύγουμε από την κρίση μέσω της συνδυαστικής αντιμετώπισης της φτώχειας, της προοπτικής ανάπτυξης στις φτωχές χώρες και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες.