Νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη

«Πρωταθλήτρια» μεταξύ των 16 κρατών που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ και «δευτεραθλήτρια» στο σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδείχθηκε τον Απρίλιο η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό (4,7% σε ετήσια βάση και 1,2% σε μηνιαία). Πρόκειται βεβαίως για εξέλιξη αναμενόμενη, λόγω της αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), της αύξησης της φορολόγησης στη βενζίνη, στα οινοπνευματώδη ποτά, στον καπνό και εν γένει των αλλεπάλληλων εισπρακτικών μέτρων που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα δημόσια έσοδα στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού των δημοσίων οικονομικών της.

«Πρωταθλήτρια» μεταξύ των 16 κρατών που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ και «δευτεραθλήτρια» στο σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδείχθηκε τον Απρίλιο η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό (4,7% σε ετήσια βάση και 1,2% σε μηνιαία). Πρόκειται βεβαίως για εξέλιξη αναμενόμενη, λόγω της αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), της αύξησης της φορολόγησης στη βενζίνη, στα οινοπνευματώδη ποτά, στον καπνό και εν γένει των αλλεπάλληλων εισπρακτικών μέτρων που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα δημόσια έσοδα στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού των δημοσίων οικονομικών της. Στην Ουγγαρία ο πληθωρισμός έφθασε στο 5,7%.

Από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Ισλανδίας, η οποία εμφάνισε τον Απρίλιο πληθωρισμό 11,1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται όμως για μια χώρα που διαβιεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στις παρυφές της διεθνούς οικονομικής κοινότητας και κάτω από συνθήκες ουσιαστικής χρεοκοπίας. Σε αντίστοιχη κατάσταση με την Ισλανδία (αλλά με εκ διαμέτρου διαφορετικές επιπτώσεις σε επίπεδο τιμών) βρίσκεται η Ιρλανδία, την οποία μαστίζει ο αποπληθωρισμός. Τον μήνα που πέρασε, κατεγράφη πτώση των τιμών στη μετέχουσα στο ευρώ Ιρλανδία κατά 2,5%. Ακόμη μεγαλύτερος αποπληθωρισμός (-2,8%) κατεγράφη στην επίσης πτωχευμένη (και υπό τη «φροντίδα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μάλιστα) Λετονία.

Στις 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης κατεγράφη πληθωρισμός 1,5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2010 έναντι 1,4% που ήταν τον Μάρτιο. Ως γνωστόν, το ανώτατο επίπεδο αύξησης των τιμών σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη που «ανέχεται» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι 2%. Οσο ο πληθωρισμός των «16» πλησιάζει στο επίπεδο αυτό τόσο περισσότερο θα στρι φογυρίζει στα κεφάλια του Ζαν-Κλοντ Τρισέ και των άλλων ευρωτραπεζιτών η σκέψη για την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Επί του παρόντος πάντως δεν πρέπει να θεωρείται πιθανή μια μείωση της ρευστότητας στη ζώνη του ευρώ διότι η καταγραφείσα αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων δεν οφείλεται τόσο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας όσο σε συγκυριακούς λόγους- τον Απρίλιο αυξήθηκαν σημαντικά και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Εξάλλου η εκτίναξη των τιμών καταναλωτή σε ορισμένες χώρες (και κυρίως στην Ελλάδα) τον μήνα που πέρασε, οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους.

Τον Απρίλιο του 2009 πάντως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «έτρεχε» με πολύ ασθενέστερο ρυθμό, μόλις 0,6% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση (δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2010) ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα. Στις 27 χώρεςμέλη της ΕΕ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση ήταν 2% τον Απρίλιο του 2010, έναντι 1,9% τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο του 2009 το ποσοστό ήταν 1,3%. Σε μηνιαία βάση τον μήνα που πέρασε το ποσοστό του πληθωρισμού ήταν 0,4% στην Ευρώπη των «27».

Οι τομείς που συνεισέφεραν στην άνοδο του πληθωρισμού συνολικά στην Ευρώπη- διότι πρόκειται για μια τάση γενικευμένη- ήταν οι συγκοινωνίες (κατά μέσον όρο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,9%), καθώς επίσης και τα οινοπνευματώδη ποτά και ο καπνός (αύξηση 4,2%). Από την άλλη πλευρά, μείωση των τιμών κατεγράφη στις υπηρεσίες ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (-1%), στις τηλεπικοινωνίες (-0,6%) και στα τρόφιμα (-0,2%). Οι τιμές αυτές αφορούν τις επιρροές των συγκεκριμένων κλάδων σε ετήσια βάση. Σε ό,τι αφορά τη μηνιαία βάση, οι κλάδοι με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό είναι της ένδυσης, όπου παρατηρήθηκε άνοδος τιμών κατά 3,2%, των μεταφορών (0,8%) και της κατοικίας (+0,6%).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.