Καυτά καλοκαίρια αναμένουν τις Αθήνα, Ρώμη και Μασσαλία

Oι μεγάλες πόλεις γύρω από τη Μεσόγειο, όπως η Αθήνα, η Ρώμη και η Μασσαλία, θα πλήττονται στο μέλλον από περισσότερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια κύματα καύσωνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί νέα επιστημονική έρευνα.

ΟΣΛΟ Oι μεγάλες πόλεις γύρω από τη Μεσόγειο, όπως η Αθήνα, η Ρώμη και η Μασσαλία, θα πλήττονται στο μέλλον από περισσότερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια κύματα καύσωνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί νέα επιστημονική έρευνα.

Ως το τέλος του αιώνα η Μεσόγειος θα έχει τουλάχιστον τρεις περιόδους καύσωνα (άνω των έξι συνεχών ημερών με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών) κάθε καλοκαίρι, ενώ οι καύσωνες την περίοδο 1961-1990 δεν ξεπερνούσαν τον έναν κάθε τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής και Κλιματικής Επιστήμης του πανεπιστημίου ΕΤΗ της Ζυρίχης, οι ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 40,6 βαθμών Κελσίου θα φθάνουν τις 16 τον χρόνο στις περιοχές γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου.

Πληθυσμοί σε πόλεις και περιοχές κοντά στις ακτογραμμές ή σε χαμηλού υψομέτρου παραποτάμιες κοιλάδες θα επηρεαστούν περισσότερο από προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον καύσωνα. «Μερικές από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης, όπως οι αστικές περιοχές της Αθήνας, του Βουκουρεστίου, της Μασσαλίας, του Μιλάνου, της Ρώμης και της Νάπολι, θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες αλλαγές στους δείκτες της υγείας» αναφέρεται στην έρευνα. Οι υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης δεν θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχο πρόβλημα, επισημαίνουν οι επιστήμονες στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Νature Science».

Ο επικεφαλής της μελέτης Εριχ Φίσερ υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη πόσο θανατηφόροι θα είναι οι καύσωνες στο μέλλον. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να επιδεινώσει τους κινδύνους για ανθρώπους με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, η επιστημονική ομάδα δεν έλαβε υπόψη το ενδεχόμενο ότι οι πόλεις μπορεί να λειτουργήσουν σαν «θερμικές νησίδες», δηλαδή ως περιοχές θερμότερες από την ύπαιθρο που τις περιβάλλει.

Οι άνθρωποι που ζουν σε πολύ ζεστά κλίματα πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, λένε οι επιστήμονες. Ο δρ Φίσερ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που επισημαίνει με ακρίβεια τις περιοχές στην Ευρώπη όπου η άνοδος της θερμοκρασίας θα συμπέσει με την άνοδο της υγρασίας, τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας και τους επίμονους καύσωνες, προκαλώντας παράλληλα περισσότερους και πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.