Φύλαξη δικαστηρίωνΜετά τη βόμβα στη Θεσσαλονίκη, επανεξετάζεται η ασφάλειά τους

Επί τάπητος τίθενται τα μέτρα ασφαλείας των δικαστικών μεγάρων σε όλη τη χώρα μετά τη βομβιστική επίθεση την περασμένη Παρασκευή στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, κι ενώ συνεχίζεται το μπαράζ απειλητικών τηλεφωνημάτων - φάρσα σε δικαστήρια ανά τη χώρα.

Επί τάπητος τίθενται τα μέτρα ασφαλείας των δικαστικών μεγάρων σε όλη τη χώρα μετά την βομβιστική επίθεση την περασμένη Παρασκευή στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, κι ενώ συνεχίζεται το μπαράζ απειλητικών τηλεφωνημάτων – φάρσα σε δικαστήρια ανά τη χώρα.

Το πλέον πρόσφατο τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας -που αποδείχθηκε φάρσα- έγινε σήμερα το πρωί για τα δικαστήρια του Πειραιά. Η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο και απέκλεισε τους γύρω δρόμους. Μεγάλη αναστάτωση σημειώθηκε τη Δευτέρα και στα δικαστήρια της Πάτρας, μετά από ανάλογο τηλεφώνημα. Τα τηλεφωνήματα – φάρσα σεδικαστικά μέγαρα τηςΑθήναςείναι σχεδόν καθημερινή υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης θα αποτελούν αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Παρόμοια σύσκεψη έγινε και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού.

Αν και στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης υπάρχει αστυνομική παρουσία, δεν επαρκεί για να διενεργούνται έλεγχοι σε όσους εισέρχονται ή εξέρχονται από το κτίριο και ταυτόχρονα να παρέχεται ασφάλεια στις αίθουσες όπου εκδικάζονται υποθέσεις.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά δικαστικές πηγές τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στα δικαστήρια όλης της χώρας είναι «ελλιπέστατα».

Κατά τις ίδιες πηγές, με εξαίρεση τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου οι δικηγόροι και οι πολίτες περνούν από πύλη ανίχνευσης μετάλλων, σε όλα τα άλλα δικαστικά μέγαρα ανά την Ελλάδα ο καθένας μπορεί να εισέλθει σε οποιοδήποτε χώρο επιθυμεί ανενόχλητος. Κάτι που, άλλωστε, καταδεικνύεται με την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν πως κατά καιρούς έχουν γίνει συστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης (στην αρμοδιότητα του οποίου είναι τα κτίρια των δικαστηρίων) για λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, τόνιζαν ότι στην περιφέρεια διατίθεται μεγάλη αστυνομική δύναμη μόνο όταν εκδικάζονται υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει φόβος επεισοδίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις τοποθετούνται στις εισόδους και πύλες ανίχνευσης μετάλλων. Τετοιου είδους μέτρα ασφάλειας ελήφθησαν, για παράδειγμα, στα δικαστήρια της Άμφισσας, κατά την έναρξη της δίκης των δυο ειδικών φρουρών για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.