Ευρώ και προσδοκίες

Την ώρα που οι δανειακές ανάγκες των χωρών της ζώνης του ευρώ ξεπερνούν τα 2,2 τρισ. ευρώ το 2010, ενώ η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας (850 δισ. ευρώ), της Ελλάδας (189 δισ. ευρώ) και της Πορτογαλίας (241 δισ. ευρώ) κυμαίνονται στα 1,3 τρισ. ευρώ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν λόγο ακόμη και για το τέλος του κοινού νομίσματος μέσα στον επόμενο χρόνο. Μπορεί π.χ. σε 20 χρόνια να μην υπάρχει, όμως η ιδέα ότι δεν θα υφίσταται τον ...

Την ώρα που οι δανειακές ανάγκες των χωρών της ζώνης του ευρώ ξεπερνούν τα 2,2 τρισ. ευρώ το 2010, ενώ η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας (850 δισ. ευρώ), της Ελλάδας (189 δισ. ευρώ) και της Πορτογαλίας (241 δισ. ευρώ) κυμαίνονται στα 1,3 τρισ. ευρώ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν λόγο ακόμη και για το τέλος του κοινού νομίσματος μέσα στον επόμενο χρόνο.

Μπορεί π.χ. σε 20 χρόνια να μην υπάρχει, όμως η ιδέα ότι δεν θα υφίσταται τον επόμενο χρόνο, επειδή η αγορά ανησυχεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, είναι γελοία, ανέφερε χθες στο Βloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Jim Ο΄ Νeill. Το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί εξάλλου στο κοινό νόμισμα είναι πολύ μεγάλο για να δικαιολογεί σενάρια διάλυσης. Με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ πάντως να εμφανίζεται ισχυρότερη της ζώνης του ευρώ, την ώρα που η Ομοσπονδιακή της Τράπεζα εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από την ΕΚΤ, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης λόγω και των μέτρων λιτότητας κυρίως στις περιφερειακές χώρες θα παραμείνει υποτονική, το δυσμενές κλίμα για το ευρώ δείχνει να προβληματίζει τους επενδυτές. Αν και η UΒS προβλέπει πτώση του ευρώ στο 1,15 εφέτος, καθώς οι πτωτικές (short) κερδοσκοπικές θέσεις επιτείνουν τις πιέσεις στο κοινό νόμισμα, η Deutsche Βank σε ειδική μελέτη της εξετάζοντας ιστορικά το σύνολο των ανοδικών κινήσεων του δολαρίου εντός 12 μηνών παρατήρησε ότι σε μέσα επίπεδα η άνοδος αυτή ολοκληρώνεται με κέρδη 25%.

Κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο, η άνοδος αυτή είναι ταυτόσημη με την ανοδική κίνηση του δολαρίου (+24%) σε σχέση με το μάρκο μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Οι παραπάνω στατιστικές υποδηλώνουν ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα μπορούσε να ισορροπήσει στο 1,22, τιμή που προσεγγίζει και τις εκτιμήσεις της Credit Suisse για διακύμανση του κοινού νομίσματος στην περιοχή του 1,20-1,25 βραχυχρόνια, ενώ η ΗSΒC και άλλες μεγάλες τράπεζες προβλέπουν επιστροφή στο 1,35 προς το τέλος του έτους.

Οπως ανέφερε εξάλλου και ο Jim Ο΄ Νeill, από τα 600 άτομα που ρώτησε σχετικά πρόσφατα μόνο τα τρία προέβλεψαν ενίσχυση του ευρώ, και αυτό βάσει της εμπειρίας του σημαίνει πως είναι σχεδόν εγγυημένο ότι το ευρώ δεν θα… πέφτει για πολύ ακόμη.

mantik@tovima.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.