Την αντίθεσή του στο άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων εκφράσει ο Σύμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, υποστηρίζοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για άσκηση δημόσιας υπηρεσίας. Ο κλάδος δέχεται να μειωθούν οι τιμές σε επιμέρους συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως οι συμβάσεις μεγάλης αξίας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην άσκηση της δημόσιας συμβολαιογραφικής υπηρεσίας οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού», δεδομένου ότι «ο συμβολαιογράφος, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα, δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά άμισθος δημόσιος λειτουργός, στον οποίο έχει εκχωρηθεί μέρος της δημόσιας εξουσίας».
«Εάν αποφασισθεί ότι στην Ελλάδα, παρά τα ισχύοντα στις λοιπές χώρες τις ΕΕ όπου εφαρμόζεται ο θεσμός» συνέχισε, «οι παρεχόμενες από τον συμβολαιογράφο υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται από οποιονδήποτε νομικό, ο οποίος θα εισέρχεται στον κλάδο χωρίς περιορισμούς και εξειδίκευση, το αποτέλεσμα θα είναι η διασάλευση της ασφάλειας δικαίου. Η επίλυση των προβλημάτων, τα οποία μετά βεβαιότητας θα προκληθούν από την κατάρτιση άκυρων – ακυρώσιμων συναλλαγών, θα δημιουργήσουν για τα εμπλεκόμενα μέρη ένα πολύ μεγάλο εκ των υστέρων κόστος (χρήμα – χρόνος), το οποίο και θα καλούνται να πληρώσουν, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη».
Οπως ανέφερε οκ. Βλαχάκης «η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα 21 από τα 27 κράτη- μέλη, στα οποία ισχύει και εφαρμόζεται ο θεσμός του συμβολαιογράφου ‘λατινικού τύπου’, σύμφωνα με τον οποίο ο συμβολαιογράφος (πάντοτε νομικός) επιλέγεται με αυστηρές διαδικασίες και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του δημοσίου λειτουργού, τα οποία του ανατίθενται από το κράτος.
»Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο θεσμός του συμβολαιογράφου λατινικού τύπου δεν υφίσταται μόνο στα τρία κράτη με αγγλοσαξονικό δίκαιο (Μ.Βρετανία, Ιρλανδία και Κύπρος) και στα τρία σκανδιναβικά κράτη (Σουηδία, Φιλανδία και Δανία). Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο συμβολαιογράφος υπάγεται στη δικαστική εξουσία, ασκεί δε δημόσια υπηρεσία», τόνισε ο πρόεδρος της συντονιστικής και πρόσθεσε: «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο συμβολαιογράφος δεν έχει ελάχιστη αμοιβή, αλλά συγκεκριμένη αμοιβή, η οποία ορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η είσπραξη της αμοιβής αυτής είναι υποχρεωτική, χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης».
Η συντονιστική επιτροπή πρότεινε προτείνει να επιταχυνθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η διαδικασία τροποποίησης του «Κώδικα περί Συμβολαιογράφων» και η ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας και να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα ο θεσμός του «υπό άσκηση συμβολαιογράφου», επί πενταετία αλλά και την ηλεκτρονική διεκπεραίωση μεταβιβάσεων ακινήτων.
Στόχος είναι, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου«αφενός μεν οι εισερχόμενοι στον κλάδο συμβολαιογράφοι να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιστημονικού επιπέδου και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της νομικής πολυπλοκότητας, αφετέρου δε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό παραβατικότητας μεταξύ των συμβολαιογράφων, το οποίο, πρέπει να τονισθεί ότι και σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ανερχόμενο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στο 0,3%».
Ακόμη, ανέφερε πως «με δεδομένη τη σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, συζητάμε την αναδιαμόρφωση των προσδιορισμένων συμβολαιογραφικών αναλογικών αμοιβών, με θέσπιση συντελεστών μειούμενων κλιμακωτά, αυξανομένης της αξίας της σύμβασης και καθήλωση στα σημερινά χαμηλά επίπεδα των, ούτως ή άλλως συμβολικών, παγίων αμοιβών μας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε ότι οι συμβολαιογράφοι δέχονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, να συμμετάσχουν στον διάλογο για μείωση των τιμών σε επιμέρους συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως είναι οι συμβάσεις μεγάλης αξίας.
Αναφερόμενος στους ελέγχους των φορολογικών αρχών, που διαπίστωσαν παραβάσεις, ο κ. Βλαχάκης ανέφερε ότι το 50% των ελεγχθέντων συναδέλφων του βρέθηκε να διαπράττει παραβάσεις. «Ομως, το 23,5 % εξ αυτών των παραβάσεων αφορούν τυπικές παραβάσεις, όπως είναι η μη έκδοση αποδείξεων για αντίγραφα συμβολαίων, κάτι για το οποίο δεν υποχρεούνται οι συμβολαιογράφοι να εκδίδουν. Ακόμη, το 8% των παραβάσεων αφορά τη μη επίδειξη φορολογικών βιβλίων» υποστήριξε.