Με υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό η χθεσινή τελετή απονομής

Χωρίς απουσίες, με εξαίρεση τον πεζογράφο Τόλη Νικηφόρου, και χωρίς παρατράγουδα έγινε χθες η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου 2009 για έργα του 2008, στο γεμάτο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι, παρά τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις για την ολιγωρία της πολιτείας, τη βραδύτητα των διαδικασιών, τις μεθόδους και τις προθέσεις των επιτροπών και την αναγκαιότητα του θεσμού εν γένει, που δημοσιεύθηκαν τελευταίως, ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων διατηρεί την αίγλη του και το κύρος του στον λογοτεχνικό κόσμο.

Χωρίς απουσίες, με εξαίρεση τον πεζογράφο Τόλη Νικηφόρου, και χωρίς παρατράγουδα έγινε χθες η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου 2009 για έργα του 2008, στο γεμάτο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι, παρά τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις για την ολιγωρία της πολιτείας, τη βραδύτητα των διαδικασιών, τις μεθόδους και τις προθέσεις των επιτροπών και την αναγκαιότητα του θεσμού εν γένει, που δημοσιεύθηκαν τελευταίως, ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων διατηρεί την αίγλη του και το κύρος του στον λογοτεχνικό κόσμο. Η τελετή άνοιξε με τις εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού, τη θέσπιση νέων βραβείων και διαδικασιών διαφάνειας. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση διαδικασιών που θα διευκολύνουν το επίπονο έργο των επιτροπών και θα επιτρέπουν την πρόσβαση του πολίτη στα κριτήρια, στο σκεπτικό και σε κάθε φάση της διαδικασίας βράβευσης, καθώς και τη δυνατότητα οι επιτροπές να λαμβάνουν υπόψη τους και βιβλία που δεν συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ο ίδιος απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας στον 89χρονο ποιητή, πεζογράφο, δοκιμιογράφο και εκδότη περιοδικών Νάνο Βαλαωρίτη για το σύνολο του έργου του. Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

* Λογοτεχνικού περιοδικού: «Πόρφυρας» Κέρκυρας και «Εντευκτήριο» Θεσσαλονίκης.

* Ποίησης: Λευτέρης Πούλιος («Η κρυφή συλλογή»).

* Διηγήματος: Τόλης Νικηφόρου («Ο δρόμος για την Ουρανούπολη») και Αργύρης Χιόνης («Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες»). * Μυθιστορήματος: Γιάννης Ατζακάς («Θολός βυθός»).

* Δοκιμίου-κριτικής: Χρίστος Ρουμελιωτάκης («Ασκήσεις αυτογνωσίας»).

* Χρονικού-μαρτυρίας: Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου («Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο»). * Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα: Λεωνίδας Λίου (Λίου Ρούι Χονγκ) για το «Αξιον εστί» του Ελύτη στα κινεζικά.

* Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική: Αννα Παπασταύρου για το «Ιστορία σαν παραμύθι» του Αλεσάντρο Μπαρίκο.

* Παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπού- λου («Η προφητεία του κόκκινου κρασιού) και Φωτεινή Φραγκούλη («Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες»). * Εικονογράφησης παιδικού βιβλίου: Κατερίνα Βερούτσου (για το «Νεράιδα πάνω στο έλατο» του Μάνου Κοντολέων ) και Θανάσης Δήμου (για το «Μια χειμωνιάτικη ιστορία»).

* Βιβλίου γνώσεων για παιδιά: Σάκης Σερέφας («Ενας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου»).

Ποια νέα βραβεία θεσπίζονται

Ο νεαρός Κινέζος Λίου Νίαν, φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρέλαβε το βραβείο μετάφρασης για λογαριασμό του πατέρα του «Λεωνίδα», υποσχόμενος, σε άριστα ελληνικά, ότι θα συνεχίσει στο μέλλον το έργο του

Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Εφηβικού/Νεανικού βιβλίου Μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας Ειδικό θεματικό βραβείο σε βιβλίο το οποίο προάγει τον διάλογο για ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Θα απονέμεται σε έλληνες δημιουργούς αλλά και σε άλλους, που δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα αλλά ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.