«Σάρωσε» όλα τα τρόπαια ο Λιονέλ Μέσι

Διαθέτει πλέον στην πλούσια συλλογή του και το «χρυσό παπούτσι».

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκε η χρονιά για τον Λιονέλ Μέσι. Ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα, πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου στην primera division και με τα δύο τέρματα που σημείωσε στην άνετη επικράτηση της Μπάρτσα επί της Βαγιαδολίδ με 4-0, έφτασε στα 34, επίδοση που τον έφερε στην κορυφή των σκόρερ της Ευρώπης.

Ετσι, ο νεαρός άσος που μέσα σε διάστημα 12 μηνών κατέκτησε με τους Καταλανούς επτά (!) τρόπαια και ετοιμάζεται για το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, όπου θα αντιμετωπίσει και την εθνική Ελλάδας (22/6) στο πλαίσιο του 2ου ομίλου, διαθέτει στην πλούσια συλλογή του και το «χρυσό παπούτσι».

Πίσω από τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη στον σχετικό πίνακα, βρέθηκαν ο Ντιντιέ Ντρογκμπά της Τσέλσι και ο Αντόνιο Ντι Νατάλε της Ουντινέζε με 29 γκολ έκαστος, ενώ ακολούθησαν ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν της Ρεάλ Μαδρίτης (27 γκολ). Βέβαια, τα περισσότερα τέρματα (35) στην Ευρώπη πέτυχε ο Ουρουγουανός, Λουϊς Σουάρες του Αγιαξ, όμως ο συντελεστής για τον βαθμό δυσκολίας (που προσμετράται στην τελική κατάταξη) του ολλανδικού πρωταθλήματος, είναι μικρότερος από την πριμέρα ντιβιζιόν, την πρέμιερ λιγκ και το καμπιονάτο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των Γάλλων επιθετικών που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κορυφαίος ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ του Παναθηναϊκού, που σκόραρε 23 φορές και συμπεριελήφθη στην προεπιλογή των «τρικολόρ» για το Μουντιάλ που θα αρχίσει στις 11 Ιουνίου στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.

Ακολουθούν οι ποδοσφαιριστές που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν κατακτήσει το «χρυσό παπούτσι»:

2001: Χένρικ Λάρσον (Σουηδός/Σέλτικ/35 γκολ)

2002: Μάριο Ζαρντέλ (Βραζιλιάνος/Σπόρτινγκ Λισαβόνας/42 γκολ)

2003: Ρί Μακάι (Ολλανδός/Κορούνια/29 γκολ)

2004: Τιερί Ανρί (Γάλλος/Αρσεναλ/30 γκολ)

2005: Τιερί Ανρί (Γάλλος/Αρσεναλ/25 γκολ) και Ντιέγκο Φορλάν (Ουρουγουανός/Βιγιαρεάλ/25 γκολ)

2006: Λούκα Τόνι (Ιταλός/Φιορεντίνα/31 γκολ)

2007: Φραντσέκο Τότι (Ιταλός/Ρόμα/26 γκολ)

2008: Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογάλος/Μάντσεστερ Γιουν./31 γκολ)

2009: Ντιέγκο Φορλάν (Ουρουγουανός/Ατλέτικο Μαδρίτης/32 γκολ)

2010: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινός/Μπαρτσελόνα/34 γκολ)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.