Eurogroup-Ecofin H «κρίση» του ευρώ πιέζει για αναμόρφωση την Ευρωζώνη

Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα υποχωρεί, οι πιέσεις στην Ευρωζώνη αυξάνονται. Μαζί τους πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μεγαλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και μεγαλύτερο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών.

Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα υποχωρεί, οι πιέσεις στην Ευρωζώνη αυξάνονται. Μαζί τους πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μεγαλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνονταν να θεωρούν αναγκαία για την ενίσχυση του ευρώ την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της νομισματικής ενοποίησης.

Φαίνεται, δηλαδή, να κερδίζει έδαφος η ιδέα ισχυρότερης συνεργασίας και μεγαλύτερου ελέγχου από την ΕΕ στο σχεδιασμό των κρατικών προϋπολογισμών και τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την αναμόρφωση των κανονισμών για τα δημοσιονομικά των χωρών της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία θα προτείνει μέτρα για την καλύτερη πρόληψη και αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων στην Ευρωζώνη, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση.

«Εκτιμούμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αρκεί για την αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι προτάσεις του Βερολίνου θα γίνουν, σύμφωνα με το υπουργείο, πάνω στο τρίπτυχο καλύτερης πρόληψης των δημοσιονομικών κρίσεων, καλύτερης εποπτείας και συντονισμού και σταθερού πλαισίου για την υπέρβαση των κρίσεων στην Ευρωζώνη.

«Χρειάζεται δραστική βελτίωση του συντονισμού για την αποτροπή προβληματικών συμπεριφορών, την εξασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής των συστάσεων των εταίρων και πραγματικές και αποτελεσματικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για υποβολή των σχεδίων προϋπολογισμών κάθε κράτους στους Ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες πριν ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια, ζητώντας επίσης αυστηρότερες ποινές για τους «κακούς μαθητές».

Η Ευρώπη, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στο Euronews, «θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη σημερινή κρίση για να αναμορφώσει το θεσμικό της πλαίσιο και να ολοκληρωθεί η νομισματική ενοποίηση», λέγοντας πως το ευρώ δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν μία Ευρώπη που θα προχωρήσει, εάν θέλουν μία ζώνη του Ευρώ που θα είναι επιτυχημένη» συνέχισε ο Στρος-Καν, «θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με την οικοδόμηση του Ευρώ».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει ως μόνη έξοδο από την κρίση τη γρήγορη μείωση των ελλειμμάτων μαζί με τη δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης.

Το ευρώ άγγιξε τη Δευτέρα το χαμηλότερο σημείο του έναντι του αμερικανικού νομίσματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια -κάτι που, δεδομένης της «εκτόξευσής» του πέρυσι, δεν είναι απαραίτητα κακό, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Δεν ανησυχώ από τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε» λέει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε το βράδυ» συμπλήρωσε ο Γιούνκερ πριν τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Οι χώρες της Ευρωζώνης «έδειξαν αποφασιστικότητα για «α σώσουν το ευρώ, καθώς και ότι θέλουν να υπερασπιστούν το νόμισμά τους» είχε αναφέρει χθες Κυριακή η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας επίσης ότι οφείλουν τώρα «να οριστικοποιήσουν πολύ γρήγορα το νομικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθεροποίησης».

«Τα δύο άλλα κεφάλαια τα οποία αναμένουμε είναι, από τη μία πλευρά, η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η δημοσιονομική σταθεροποίηση των χωρών που είναι πιο εύθραυστες, και από την άλλη πλευρά η χρηματοπιστωτική ρύθμιση στη ζώνη του ευρώ» σημείωσε, τασσόμενη υπέρ της «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ.

Το αδύναμο ευρώ «πονάει» και την Κίνα

Την ίδια στιγμή, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι τo γουάν έχει ανατιμηθεί πολύ έναντι του ευρώ και αυτή η ισοτιμία θα πλήξει τους κινέζους εξαγωγείς, υπογραμμίζοντας την επίδραση του πιο αδύναμου ευρώ.

«Το γουάν ανατιμήθηκε κατά 14,5% έναντι του ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες, γεγονός το οποίο θα αυξήσει την πίεση του κόστους στους κινέζους εξαγωγείς και ήδη έχει αρνητική επίδραση στις κινεζικές εξαγωγές στην Ευρώπη», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Πρόκειται για την υψηλότερη ισοτιμία από το τέλος του 2002 καθώς το ευρώ βυθίζεται έναντι του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές. Σήμερα η ανταλλαγή ήταν ένα ευρώ προς 8.3815 γουάν, ενώ την Παρασκευή η ισοτιμία είχε κλείσει στο 8.5351.

Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην υπεράσπιση των συμφερόντων το εξαγωγέων, το υπουργείο Εμπορίου, είναι ο σκληρότερος πολέμιος της ανατίμησης του γουάν στις τάξεις της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία διατηρεί την ισοτιμία με το δολάριο στα 6,83 γουάν από τα μέσα του 2008, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την οικονομία από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.