Σε κατάρρευση αποτιμήσεων οδηγεί η μαζική έξοδος

Με έντονα αρνητική διάθεση σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκαν εκείνα του Νότου μαζί με το εγχώριο σχηματίζοντας πτωτικό «ντόμινο», ολοκληρώθηκε η τελευταία εβδομάδα. Ούτε το γενναιόδωρο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 750 δισ. ευρώ, ούτε τα σκληρά μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης δεν κατεύνασαν τις ανησυχίες των επενδυτών ως προς τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε τα μέτρα λιτότητας δεν αντισταθμίστηκαν με αναπτυξιακά ...

Με έντονα αρνητική διάθεση σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκαν εκείνα του Νότου μαζί με το εγχώριο σχηματίζοντας πτωτικό «ντόμινο», ολοκληρώθηκε η τελευταία εβδομάδα.

Ούτε το γενναιόδωρο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 750 δισ. ευρώ, ούτε τα σκληρά μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης δεν κατεύνασαν τις ανησυχίες των επενδυτών ως προς τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε τα μέτρα λιτότητας δεν αντισταθμίστηκαν με αναπτυξιακά με αποτέλεσμα προεξοφλούν ύφεση της οικονομίας στη διάρκεια της οποίας αναμένεται επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών που θα προκαλέσουν αναθεωρήσεις εκτιμήσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Το ευρώ έδωσε αθρόες ρευστοποιήσεις
Η εκ νέου υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου σε χαμηλό 17 μηνών και η ταυτόχρονη ανάκαμψη των spreads των χωρών του Νότου της ευρωζώνης έδωσαν το έναυσμα για αθρόες ρευστοποιήσεις την Παρασκευή, ακυρώνοντας τα «οφέλη» της Δευτέρας όταν η ανακοίνωση του πακέτου είχε γίνει δεκτή με υπεραποδόσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές του πλανήτη.

Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς η νέα προειδοποίηση της Μoody΄s για πιθανή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα «πολλών διαβαθμίσεων», ανέβασε κατακόρυφα την αποστροφή ανάληψης ρίσκου για κάθε είδους τίτλους.

Ο κύκλος της κινδυνολογίας και κατά συνέπεια της υποτιμητικής κερδοσκοπίας (με εκτόξευση των προϊόντων πτώχευσης της χώρας), είχε ήδη ανοίξει ενωρίτερα από τις δηλώσεις του προέδρου της Deutsche Βank Γιόζεφ Ακερμαν που υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της.

Σειρά αρνητικών παραγόντων έθεσαν σε κλοιό πωλήσεων την εγχώρια αγορά, με τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται επιθετικότερα στα blue chips.

Σε αυτές τις συνθήκες, με την αβεβαιότητα σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, αλλά και το πλαίσιο επιταχυνόμενης ύφεσης στο οποίο θα κληθούν να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις, οι επενδυτές κρατούν αποστάσεις προκειμένου να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η εκ νέου κατάρρευση των αποτιμήσεων πολλαπλασιάζει τη διάθεση εξόδου, καθώς οι προηγηθείσες ανοδικές αντιδράσεις αποτέλεσαν σύντομες παρενθέσεις μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν καλύτερες συνθήκες για ρευστοποιήσεις. Ο γενικός δείκτης μείωσε και πάλι την απόσταση από το πρόσφατο χαμηλό της προηγούμενης Παρασκευής (1.630 μονάδες σε κλείσιμο και 1.621 ενδοσυνεδριακό χαμηλό), καθώς υποχώρησε ραγδαία στις 1.658,29

μονάδες όπου και έκλεισε με ημερήσιες απώλειες 3,41%, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 1,7%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.