Ταϊλάνδη Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τους διαδηλωτές

Θέσεις γύρω από τη συνοικία την έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές στη Μπανγκόκ θα καταλάβει την Πέμπτη ο στρατός, σε άλλη μία κίνηση της κυβέρνησης να καταστείλει τη συνεχιζόμενη επί εβδομάδες κρίση στη χώρα. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για την διοργάνωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών το Νοέμβριο αναστέλλεται.

Θέσεις γύρω από τη συνοικία την έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές στη πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης θα καταλάβει ο στρατός, σε άλλη μία κίνηση της κυβέρνησης να καταστείλει τη συνεχιζόμενη επί εβδομάδες κρίση στη χώρα.

Εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι από τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης (14:00 ώρα Ελλάδος) τεθωρακισμένα οχήματα θα ενισχύσουν τα σημεία ελέγχου γύρω από την περιοχή όπου βρίσκονται οι κόκκινοι διαδηλωτές στο κέντρο της Μπανγκόκ.

Ο στρατός, όπως ανακοινώθηκε, δεν θα επιτρέπει την είσοδο των διαδηλωτών αλλά όποιος επιθυμεί θα μπορεί να φεύγει από την περιοχή. Ζήτησε μάλιστα από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων στην αποκλεισμένη περιοχή (πρόκειται για ακριβό, εμπορικό σημείο της πρωτεύουσας) να τα κλείσουν την Παρασκευή.

Παράλληλα, παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για την διοργάνωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών το Νοέμβριο αναστέλλεται έως ότου οι διαδηλωτές τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα έκοβε το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα για τους διαδηλωτές αλλά αργότερα ανακάλεσε το σχέδιο.

«Είναι σαφές ότι τα Κόκκινα Πουκάμισα συμφώνησαν μόνο φραστικά να συμμετάσχουν στον οδικό χάρτη της εθνικής συμφιλίωσης αλλά δε συμφώνησαν να τερματίσουν τις διαδηλώσεις. Έτσι είναι αδύνατο να γίνουν εκλογές όπως προτάθηκε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι δύο πλευρές είχαν κάνει κάποια βήματα για τον τερματισμό της κρίσης με τους διαδηλωτές να αποδέχονται το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα για εκλογές στις 14 Νοεμβρίου. Ωστόσο το αίτημα των διαδηλωτών για παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπισίτ Βετζατζίβα δεν έγινε δεκτό και οι ίδιοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους πριν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους.

Το κίνημα έχει εξαγγείλει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έως ότου ασκηθούν από την αστυνομία κατηγορίες σε βάρος του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Σουτέπ Ταγκσουμπάν για το ρόλο του στην αιματηρή καταστολή της 10ης Απριλίου, όταν ο στρατός επιχείρησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τμήματα της Μπανγκόκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 20 διαδηλωτές.

Τα θύματα των ταραχών συνολικά φτάνουν τα 29 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.000.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.