Τη διαφωνία του με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος , παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνολικό κόστος λειτουργίας του Κοινοβουλίου ανέρχεται σε 3,5 τοις χιλίοις επί του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ για τις αμοιβές των βουλευτών η επιβάρυνση είναι της τάξεως του 1 τοις χιλίοις.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία επικύρωσε τις αποφάσεις για τις περικοπές των αμοιβών των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής, ο κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι η συνολική μείωση των δαπανών στον τρέχοντα προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ (από ένα σύνολο 218 εκατ. ευρώ που ήταν οι αρχικές δαπάνες).
Με αυτή την αφορμή ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στα περί μείωσης του αριθμού των βουλευτών, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά θα μπορούσε να περιοριστούν από 300 σε 200, παραθέτοντας στοιχεία από άλλες χώρες- στις περισσότερες από τις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερα νομοθετικά σώματα, με τη μορφή της Ανω Βουλής ή της Γερουσίας, καθώς και των περιφερειακών κοινοβουλίων, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχει αναλογικά περισσότερους βουλευτές.
Αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη να αλλάξουν πολλά στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στάθηκε στις επερχόμενες αλλαγές στον θεσμό του «πόθεν έσχες» που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη και αφορούν τον έλεγχο των δηλώσεων που θα υποβάλλουν εφεξής οι πολιτικοί από Επιτροπή, την πλειοψηφία της οποίας δεν θα απαρτίζουν, όπως γίνεται ως τώρα, βουλευτές. Α ίσθηση ωστόσο προκάλεσε το χειροκρότημα με το οποίο συνοδεύθηκε η επισήμανση του Προέδρου της Βουλής ότι θα υπάρχουν έλεγχος και δημοσιότητα- με ανάρτηση στο Διαδίκτυο- για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από μη πολιτικά πρόσωπα, όπως οι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι συγκέντρωσαν και τη μεγαλύτερη μήνιν των βουλευτών που έλαβαν τον λόγο ή παρενέβησαν στη συζήτηση.
Η πλειονότητα πάντως των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εξωχώριες χώρες, καθώς και δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται, δεν συνάντησε την ομοφωνία των κομμάτων του Κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης επέστησε την προσοχή στη διάταξη της αμνηστίας που χορηγείται σε όσους αποκαλύπτουν στοιχεία εις βάρος πολιτικών που χρηματίζονται, λέγοντας ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε επειδή «η αρένα θέλει αίμα».
Την αντίδραση εξάλλου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσή προκάλεσε η πρόταση του ΚΚΕ – το οποίο, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισε τις περικοπές των υπαλλήλων της Βουλής- για κατάργηση των συντάξεων των βουλευτών, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί βουλευτέςοι οποίοι είναι είτε δημόσιοι υπάλληλοι είτε υπάλληλοι των κομμάτων ή των διαφόρων επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων».