BHMAτοδότηs

O κ. Δ. Δρούτσας (στο σκίτσο ως Μότσαρτ) επέστρεψε από τη Βιέννη όπου συνάντησε χθες τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας κ. Μάικ Σπιντελέγκερ και αργότερα μίλησε στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ουδείς προφήτης εις τον τόπο του. Εν τω μεταξύ η αγωνία για την αναβάθμιση του «Μότσαρτ της Διπλωματίας» (λόγω του ταλέντου, παρά το νεαρόν της ηλικίας) σε υπουργό Εξωτερικών κορυφώνεται, παρά το γεγονός ότι οι διπλωμάτες βράζουν αφού ο κ.

O κ. Δ. Δρούτσας (στο σκίτσο ως Μότσαρτ) επέστρεψε από τη Βιέννη όπου συνάντησε χθες τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας κ. Μάικ Σπιντελέγκερ και αργότερα μίλησε στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ουδείς προφήτης εις τον τόπο του.

Εν τω μεταξύ η αγωνία για την αναβάθμιση του «Μότσαρτ της Διπλωματίας» (λόγω του ταλέντου, παρά το νεαρόν της ηλικίας) σε υπουργό Εξωτερικών κορυφώνεται, παρά το γεγονός ότι οι διπλωμάτες βράζουν αφού ο κ. Δρούτσας δεν έχει κατορθώσει να κερδίσει τον σεβασμό τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότιόπως λένε οι κακές γλώσσες- ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρ. Παναγόπουλος έχει εκδηλώσει την επιθυμία να εγκαταλείψει τη θέση του, αλλά ουδείς διπλωμάτης προσφέρεται να τον αντικαταστήσει (κάτι ανήκουστο για γραφείο υπουργού στο ΥΠΕΞ). Ισως περιμένουν τον κ. Χ. Παμπούκη

***

O αρθρογράφος των «Νew Υork Τimes» και συγγραφέας κ. Τομ Φρίντμαν δεν συνέφαγε μόνο με τον κ. Γ. Παπανδρέου τη Δευτέρα. Συνέχισε τη μύησή του στην ελληνική κυβέρνηση με ένα γεύμα με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης. Και χθες έγινε δεκτός από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνεργάτη μου είχαν μια «καλή συζήτηση».

Οσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία του Φρίντμαν, το βλέπουν το έργο. Θα γράψει για το πώς κάποια προβλήματα σε μια μικρή περιφερειακή οικονομία αποσταθεροποίησαν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Με άλλα λόγια, οι έλληνες πολιτικοί (όχι απαραίτητα οι συνδαιτυμόνες του συγγραφέα) θα παρουσιαστούν ως «πεταλούδες» που πετώντας νευρικά στην Αθήνα προκάλεσαν τυφώνα στην Ευρώπη.

***

O κ. Γ. Παπανδρέου πρότεινε (κατά τη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) να ελέγχονται τα οικονομικά των κομμάτων από την Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Γιατί όχι και από την Ιντερπόλ; Οι υπουργοί σίγουρα δεν είναι τόσο προχωρημένοι όσο ο Πρωθυπουργός στο θέμα αυτό, αλλά πάντως δίνουν τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί στα γραφεία των υφισταμένων τους.

Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχ. Καρχιμάκης ζήτησε να εξετάσει τα αρχεία του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του υπουργείου που καλύπτουν την περίοδο 2004- 2009. Σύντομα τον ενημέρωσαν ότι τα αρχεία εξαφανίστηκαν!

Ο κ. Καρχιμάκης κάλεσε αμέσως το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης οι οποίοι μπήκαν στο υπουργείο και άρχισαν τον έλεγχο. Η υπόθεση μού θυμίζει μια άλλη πριν από μερικούς μήνες όταν εξαφανίστηκε ολόκληρο το αρχείο για το Βατοπαίδι. Το είχε υπάλληλος του υπουργείου στο σπίτι της (και τώρα το επιστρέφει με… δόσεις).

***

Πραγματικό ρεσιτάλ του κ. Γερ. Γιακουμάτου χθες στη Βουλή. «Ανάθεμα την ώρα που εγκατέλειψα την ιατρική μου καριέρα και ήρθα στο Κοινοβούλιο» είπε. Πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι λίγοι οι πολίτες που συμφωνούν μαζί του. Εχασε η επιστήμη, αλλά έχασε και το Κοινοβούλιο.

Λίγο αργότερα ο Μάκης ζήτησε από τον κ. Φ. Πετσάλνικο «να ξενοικιάσει το γυμναστήριο της Βουλής». Και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν χρειάζεται το γυμναστήριο της Βουλής: «Εγώ γυμνάζομαι ποικιλοτρόπως, ο καθένας με τον δικό του τρόπο» είπε.

Σίγουρα δεν πρόκειται για πιλάτες, αλλά για κάτι «πιο ελληνικό». Ενα αποτέλεσμα της γυμναστικής «με τον δικό του τρόπο» είναι η επίθεση κατά των δημοσιογράφων, που ακολούθησε αμέσως μετά. Ο κ. Γιακουμάτος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να υποβάλει μήνυση έστω σε έναν δημοσιογράφο!

Η πρόταση απέσπασε θυελλώδη χειροκροτήματα από βουλευτές όλων των κομμάτων. Υπάρχει εξήγηση για τον ενθουσιασμό. Προφανώς και αυτοί γυμνάζονται «με τον δικό του τρόπο». Περαστικά.

***

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens ο κ. Γ. Βουλγαράκης αποκάλυψε ότι λίγο καιρό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 γνώρισε τον τότε επικεφαλής της CΙΑ, ελληνικής καταγωγής, κ. Τζορτζ Τένετ. Γιώργος και Τζορτζ μίλησαν για την ασφάλεια των Αγώνων και για το πόσο ο Τζορτζ ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα.

Μόλις άκουσε την εξιστόρηση πετάχτηκε ο κ. Σ. Βαλυράκης: «Και εγώ έχω γνωρίσει τον Τένετ» είπε, για να κλέψει την παράσταση με μια ερώτηση ο κ. Γ. Νικητιάδης. «Υπάρχει κανένας εδώ μέσα που να μην έχει γνωρίσει τον αρχηγό της CΙΑ;» ρώτησε. Και απάντηση δεν έλαβε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.