Οικονομολόγοι υπερασπίζονται το πακέτο στήριξης του ευρώ

Διαδεδομένη ανάμεσα στους οικονομολόγους είναι η άποψη ότι το πακέτο-μαμούθ για το ευρώ θα οικοδομήσει «μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη» στις αγορές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Tο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων υπερασπίζεται η ΕΚΤ, αμφιβολίες για την Ελλάδα και την Πορτογαλία εκφράζει ο πρόεδρος της Deutsche Bank.

Το πακέτο-μαμούθ ύψους για την στήριξη της ευρωζώνης στο οποίο κατέληξε την Κυριακή το Ecofin θα παρέχει στις χρηματιστηριακές αγορές «μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη» και υπάρχει μόνο μια πολύ μικρή πιθανότητα να προσφύγουν σε αυτό κάποιες χώρες, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Reuters.

Η ενδιάμεση πρόβλεψη 26 οικονομολόγων δείχνει μειωμένες πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι αργή για τους επόμενους 18 μήνες. Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 60 οικονομολόγοι, διεξήχθη μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ, που στοχεύει στο να περιορίσει τις εικασίες της αγοράς για τη δημοσιονομική κατάσταση των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους (25 από τους 27) που απάντησαν στην σχετική ερώτηση, ανέφεραν ότι αναμένουν πως το πακέτο στήριξης θα πετύχει το στόχο του.

Οι ερωτηθέντες έδωσαν στην Ελλάδα και την Πορτογαλία – χώρες που θεωρούνται περισσότερο ευάλωτες – μόνο μια στις πέντε πιθανότητες να ζητήσουν χρήματα από το ευρωπαϊκό πακέτο-μαμούθ στο επόμενο έτος και μία στις δέκα πιθανότητες για την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Υπερασπίζονται το πρόγραμμα ΕΚΤ, Ανγκελα Μέρκελ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επανέλαβεσήμερα Πέμπτη ότι τα νέα έκτακτα μέτρα που πήρε, μεταξύ των οποίων ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, έχουν «ουσιαστική σημασία» για τη μείωση των εντάσεων στις αγορές στην ευρωζώνη και την αποτροπή «διάχυσης» της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ αποφάσισε το βράδυ της Κυριακής να προχωρήσει στην αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο εύρος. Η απόφαση επικρίθηκε από και από στελέχη του ΔΣ της τράπεζας, αλλά η ΕΚΤ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα δεν θα έχει επιπτώσεις στην σταθερότητα των τιμών.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέφερε την Πέμπτη ότι τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετώπισε το ευρώ προσφέρουν μια ευκαιρία στην ΕΕ να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική της ένωση κι όχι μόνον το κοινό της νόμισμα.

«Αν αποτύχει το ευρώ, δεν αποτυγχάνει μόνο το νόμισμα. Αποτυγχάνει και η Ευρώπη και η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι μια κοινή πολιτική και οικονομική ένωση. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Αυτή η κρίση μας προσφέρει την ευκαιρία να το επιτύχουμε» σημείωσε η Α. Μέρκελ.

«Η δοκιμασία αυτή είναι υπαρξιακή και πρέπει να ξεπεραστεί» συνέχισε, λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να επαγρυπνούν για τη σταθερότητα του ευρώ και ‘οφείλουμε να κρατήσουμε την υπόσχεση αυτή».

«Αμφιβάλλει» για Ελλάδα και Πορτογαλία ο Γ.Ακερμαν

Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόσεφ Ακερμαν έθεσε εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της, λέγοντας πάντως πως η Ευρώπη «δεν είχε άλλη επιλογή».

Σε συνέντευξή τουσήμερα Πέμπτη, εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του μηχανισμού για το ευρώ σχετικά με την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τη Λισαβόνα: «για την Πορτογαλία, τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα» ανέφερε.

Ο τραπεζίτης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα τώρα θα χρειαστεί να καταβάλει «απίστευτες προσπάθειες», και ως εκ τούτου αμφιβάλλει για το εάν θα αποπληρώσει το σύνολο του ποσού που θα δανειστεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.