Χιλιάδες τουρίστες «όμηροι» της ηφαιστειακής τέφρας

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία μπορεί να έχει «αδυνατίσει» σε έκταση και πυκνότητα τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα να μην απειλεί τόσο τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, ωστόσο η σκόνη ακολουθεί πλέον «περίεργες» διαδρομές. Χθες περνώντας από την Ισπανία- όπου έκλεισαν επτά αεροδρόμια, τρία στον Νότο (Σεβίλλη, Χερέθ και Μπανταχόθ) και τέσσερα στο Αρχιπέλαγος των Καναρίων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων τουριστών - το νέφος «χτύπησε» τα αεροδρόμια του Μαρόκου και άλλων βορειοαφρικανικών χωρών.

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία μπορεί να έχει «αδυνατίσει» σε έκταση και πυκνότητα τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα να μην απειλεί τόσο τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, ωστόσο η σκόνη ακολουθεί πλέον «περίεργες» διαδρομές. Χθες περνώντας από την Ισπανία- όπου έκλεισαν επτά αεροδρόμια, τρία στον Νότο (Σεβίλλη, Χερέθ και Μπανταχόθ) και τέσσερα στο Αρχιπέλαγος των Καναρίων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων τουριστών – το νέφος «χτύπησε» τα αεροδρόμια του Μαρόκου και άλλων βορειοαφρικανικών χωρών. Οπως ανακοίνωσε το μαροκινό υπουργείο Μεταφορών, το νέφος πλησιάζει πλέον περιοχές που απέχουν ως και 4.000 χιλιόμετρα από την Ισλανδία! Πέντε αεροδρόμια έμειναν χθες κλειστά στο Μαρόκο, μεταξύ των οποίων αυτά στη Ραμπάτ και στην Καζαμπλάνκα, καθώς επίσης και τα αεροδρόμια της Ταγγέρης, της Τετουάν και της Εσαουίρα. Επίσης, στην Πορτογαλία έκλεισαν τα αεροδρόμια στο Φάρο και στα νησιά Αζόρες και Μαδέρα, αλλά τα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά.

Την ίδια στιγμή στο άλλο άκρο της Μεσογείου ανάγκαζε τις τουρκικές αρχές να κλείσουν προσωρινά ένα τμήμα του εναέριου χώρου στη Βορειοδυτική Τουρκία. Το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πύλη εισόδου των τουριστών, δεν επηρεάστηκε πάντως παρά την ακύρωση πολλών πτήσεων.

Νωρίτερα η Εurocontrol σε ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι το νέφος, το οποίο κάλυπτε τις πρώτες πρωινές ώρες τη Νότια και την Κεντρική Ισπανία και την Πορτογαλία, μπορεί να κατευθυνθεί αργότερα προς τη Γαλλία, έστω και σε ύψος και πυκνότητα που λογικά δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των γαλλικών αεροδρομίων.

Στην Ιταλία παρατηρήθηκαν νέες πυκνές συγκεντρώσεις τέφρας, που κάλυπταν σχεδόν όλες τις επαρχίες της βόρειας χώρας και κινούνταν νότια προς τη Ρώμη, ενώ σήμερα αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια.

Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τμήμα του νέφους που μετακινείται σχετικά χαμηλά (περίπου στα 6.000-6.500 μέτρα) και ως εκ τούτου προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

Ως αργά χθες το απόγευμα, πάντως, οι ιταλικές αρχές δεν είχαν ανακοινώσει τη διακοπή απογειώσεων και προσγειώσεων σε κάποιο από τα αεροδρόμια της χώρας. Είναι η δεύτερη «επίσκεψη» του νέφους στην Ιταλία: το περασμένο Σάββατο και ως το μεσημέρι της Κυριακής είχαν κλείσει προσωρινά οι αεροδιάδρομοι όλων των αερολιμένων της Βόρειας Ιταλίας, με μόνη εξαίρεση τη Βενετία και την Τεργέστη.

Η τεράστια συγκέντρωση τέφρας, η οποία είχε «παρκάρει» για πολλές ημέρες στον Βόρειο Ατλαντικό παρεμποδίζοντας τις υπερατλαντικές πτήσεις, έχει αρχίσει να διαλύεται σε μικρότερα νέφη και να κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.