Προβληματίζουν το ιδιώνυμο και ο αριθμός των βουλευτών

Δύσκολη θεωρεί η κυβέρνηση την εφαρμογή δύο προτάσεων που συζητήθηκαν τη Δευτέρα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια. Πρόκειται για τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. «Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη μετατροπή του αδικήματος της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο είναι σεβαστή και πολύ αξιόλογη. Η κυβέρνηση επιφυλάχτηκε να το συζητήσει, να το επεξεργαστεί, γιατί υπάρχουν και νομοτεχνικά προβλήματα» επισήμανε χθες ο κ.

Δύσκολη θεωρεί η κυβέρνηση την εφαρμογή δύο προτάσεων που συζητήθηκαν τη Δευτέρα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια. Πρόκειται για τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. «Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη μετατροπή του αδικήματος της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο είναι σεβαστή και πολύ αξιόλογη. Η κυβέρνηση επιφυλάχτηκε να το συζητήσει, να το επεξεργαστεί, γιατί υπάρχουν και νομοτεχνικά προβλήματα» επισήμανε χθες ο κ. Γ.Πεταλωτής . Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις για το ιδιώνυμο, επειδή αφενός αν γίνει κάτι τέτοιο θα τιμωρούνται υπέρμετρα οι μικροί φοροφυγάδες, αφετέρου το σωστό μήνυμα στην κοινωνία μπορεί να σταλεί, όπως πολλοί υποστηρίζουν, εφαρμόζοντας απλώς με αυστηρότητα τον νέο φορολογικό νόμο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μείωσης των βουλευτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Από μόνο του είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, το οποίο δεν βοηθάει σε τίποτε» πρόσθεσε και προανήγγειλε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Πεταλωτής απέφυγε να αναφερθεί στο γερμανικό μοντέλο και είπε ότι το νέο σύστημα θα εξασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα, θα σταματά τον δίαυλο μεταξύ πολιτικής και χρηματοδότησης και θα διασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις. «Κυβερνήσεις συνεργασίας δεν πρόκειται να δεχθούμε» παρατήρησε.

Για το καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας είπε ότι «πραγματικά διασύρει την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι επιβεβλημένο πλέον οι βουλευτές να έχουν την ίδια αντιμετώπιση- τουλάχιστον στα αδικήματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική τους δράση- που έχει ο απλός έλληνας πολίτης». Παράλληλα επισήμανε ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» πρέπει να γίνει ουσιαστικός και να μη συνεχίσει να είναι μια τυπική διαδικασία, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Σχετικά με τις Εξεταστικές Επιτροπές και τα σκάνδαλα που θα φθάσουν στον εισαγγελέα, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι υπάρχει ένα αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία που δεν είναι ευχάριστο. Για αυτόν τον λόγο, όπως είπε, συστάθηκαν οι Εξεταστικές Επιτροπές οι οποίες «όταν θέλουν να παράγουν αποτέλεσμα, πραγματικά παράγουν».

Σε ό,τι αφορά τη χαμηλή διαφθορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού καταγράφονται υποθέσεις ανά υπουργείο. «Η δημόσια διαπόμπευση δεν μας αφορά. Εχουμε όμως υποχρέωση όπου υπάρχει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος να καταλογίζουμε ευθύνες».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.