Ποια σημεία προκαλούν ανησυχία

1.Μεγαλύτερη ύφεση. Η έκταση του Προγράμματος Σταθεροποίησης και η εύθραυστη ανάκαμψη διεθνώς ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις ενδεχόμενης βαθύτερης ύφεσης θα αντιμετωπιστούν, εκφράζεται ωστόσο ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας κατώτερης της αναμενόμενης ανάκαμψης για τη δυναμική του χρέους. 2.Απουσίας πολιτικής βούλησης, λαϊκής στήριξης. Εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον υπάρχει η...

1.Μεγαλύτερη ύφεση. Η έκταση του Προγράμματος Σταθεροποίησης και η εύθραυστη ανάκαμψη διεθνώς ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις ενδεχόμενης βαθύτερης ύφεσης θα αντιμετωπιστούν, εκφράζεται ωστόσο ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας κατώτερης της αναμενόμενης ανάκαμψης για τη δυναμική του χρέους.

2.Απουσίας πολιτικής βούλησης, λαϊκής στήριξης. Εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον υπάρχει η «απαιτούμενη ισχυρή πολική βούληση και η λαϊκή στήριξη» για να εγκαταλειφθούν «συμπεριφορές του παρελθόντος» και να γίνουν μεγάλες τομές.

3.Πορεία του χρέους. Επισημαίνεται ότι αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι χαμηλότερο από 2,9% μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το δημόσιο χρέος θα υποχωρεί με χαμηλούς ρυθμούς.

4.Δυσκολία επαναφοράς στις αγορές. Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές από 2012 και μετά ενδέχεται να είναι «πιο περιορισμένη» από ό,τι εκτιμάται αυτή τη στιγμή.

5.Απουσία εργαλείου υποτίμησης. Το ΔΝΤ επιμένει ότι απαιτείται «παρατεταμένη πειθαρχία για τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» επειδή δεν υπάρχει των εργαλείο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. 6.Παρενέργειες της σταθεροποίησης. Το Ταμείο παραδέχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι «ο αποπληθωρισμός μισθών και τιμών και η ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση εσόδων από τη φορολογία».

7.Χρηματοπιστωτικός κλάδος. Εκφράζεται η ανησυχία ότι η κρατική παρέμβαση για τη στήριξη μιας τράπεζας από «ενδεχόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας» θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις. Τονίζεται η σημασία της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ και το υπό δημιουργία Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ελλάδα.

8.Τοποτηρητής για αξιόπιστα στοιχεία. Παρ΄ ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση της ακρίβειας και της εγκυρότητας των στοιχείων, σημειώνεται ότι οι Αρχές στην Ελλάδα δέχθηκαν να «φιλοξενήσουν» τοποτηρητή.

9.Συντονισμός με ΕΕ- ΕΚΤ. Υπογραμμίζεται η σημασία της συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ των μελών της τρόικας ΔΝΤ- ΕΕ- ΕΚΤ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.