Πληρώνουμε τη Μoody΄s για να μας… υποβαθμίζει

Η σκληρή διαπραγμάτευση και η εκατέρωθεν καχυποψία κυριάρχησαν στις χθεσινές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με στελέχη της Μoody΄s στην πλατεία Συντάγματος. Οι τέσσερις απεσταλμένοι του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης συνομίλησαν σε όχι και τόσο «θερμό» κλίμα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιά. Ως γνωστόν, η Μoody΄s ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότιενδέχεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να υποβαθμίσει εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια).

Η σκληρή διαπραγμάτευση και η εκατέρωθεν καχυποψία κυριάρχησαν στις χθεσινές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με στελέχη της Μoody΄s στην πλατεία Συντάγματος. Οι τέσσερις απεσταλμένοι του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης συνομίλησαν σε όχι και τόσο «θερμό» κλίμα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιά. Ως γνωστόν, η Μoody΄s ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότιενδέχεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να υποβαθμίσει εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια). Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει στη Μoody΄s ετήσια συνδρομή 100.000 δολαρίων. Πληρώνει δηλαδή η Ελλάδα για την αξιολόγηση και την… υποβάθμισή της από τον διεθνή οίκο! Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέλυσε χθες στους απεσταλμένους της Μoody΄s τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν από την κυβέρνηση και αυτά που προγραμματίζονται, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου έμειναν με την εντύπωση ότι ετοιμάζεται νέα υποβάθμιση! Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για την τρίτη υποβάθμιση της Ελλάδας μέσα σε πέντε μόλις μήνες. Προηγήθηκαν αυτές στις 22 Δεκεμβρίου του 2009 (σε Α2 από Α1) και στις 22 Απριλίου του 2010 (σε Α3 από Α2).

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε στο «Βήμα» την απορία του (στα όρια της καχυποψίας) για το γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψη το «κεφάλαιο αξιοπιστίας» που παρέχει στη χώρα μας η ενεργοποίηση του μηχανισμού της ΕΕ και του ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη της Μoody΄s έδειξαν δυσπιστία για το κατά πόσον θα υποχωρήσουν οι πιέσεις προς τα ελληνικά ομόλογα και το ευ ρώ παρά τη στήριξη που δέχεται εμπράκτως πλέον η χώρα μας.

Ο ρόλος της Μoody΄s και των άλλων δύο οίκων αξιολόγησης (της Standard & Ρoor΄s και της Fitch) κατά τους τελευταίους μήνες αμφισβητείται ενεργά από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για «ισχυρούς δεσμούς» ανάμεσα στους οίκους αξιολόγησης και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που επωφελούνται από τις υποβαθμίσεις των κρατών και ζητούν τη διερεύνηση των συμφερόντων που «κρύβονται» πίσω από τους τρεις οίκους.

Στους μεγαλύτερους μετόχους της Μoody΄s συμπεριλαμβάνεται ως γνωστόν ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής-μεγαλοκερδοσκό- πος Γουόρεν Μπάφετ. Το ποσοστό του στον οίκο έχει μειωθεί πλέον κάτω από το 20%, ωστόσο ο Μπάφετ δεν έπαψε να στηρίζει με δηλώσεις του τη Μoody΄s ακόμη και την εποχή που ο οίκος δεχόταν σφοδρότατη κριτική για τις θετικές αξιολογήσεις των «τοξικών» ομολόγων, κατά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης το 2008.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.